Toată lumea știe că ar trebui să facă mișcare. Dacă exercițiul fizic este ceva firesc, cum se face că nimeni n-a găsit o metodă eficientă de a-i ajuta pe oameni să-și învingă instinctul natural, adânc înrădăcinat, de a evita să facă mișcare atunci când nu e absolut necesar?
Cum se explică faptul că tot mai mulți semeni ai noștri trăiesc mai mult ca oricând, deși sunt din ce în ce mai inactivi din punct de vedere fizic?
Oare suntem, prin natura noastră, înceți și slabi?
Să fie adevărat că am ales rezistența în detrimentul forței fizice? Că statul pe scaun ne omoară? Că exercițiile fizice nu ne ajută să slăbim?
Daniel Lieberman, profesor la Harvard și cunoscut cercetător în domeniul evoluției corpului uman, afirmă că perspectivele evoluționiste și antropologice ne pot ajuta să înțelegem mai bine paradoxul exercițiului fizic – de ce un lucru pentru care nu suntem făcuți este foarte benefic pentru sănătatea noastră. În plus, combate miturile referitoare la viteză, forță fizică și rezistență apelând la argumente științifice și, nu în ultimul rând, prezintă câteva principii menite a-l ajuta pe omul modern să ducă o viață mai plăcută și mai activă.
Daniel Lieberman dărâmă mituri, ne spune la ce fel de exerciții fizice ne pricepem și cum contribuie acestea la sănătatea noastră. Cel mai important este că nu îi judecă pe cei cărora, știind că trebuie să facă mișcare, acest lucru li se pare totuși dificil. – The New York Times