Interviuri ale câștigătoarelor premiilor pentru întreaga activitate din cadrul Galei premiilor de excelență

Interviuri și prezentări ale câștigătoarelor celor 17 Premii pentru întreaga activitate din cadrul Galei premiilor de excelență pentru asistenți medicali generaliști, moașe și asistenți medicali, organizată de filiala București a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România

 

1

În cadrul celei de-a doua ediții a Galei premiilor de excelență pentru asistenți medicali generaliști, moașe și asistenți medicali, organizată de filiala București a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, au fost înmânate o serie de 17 premii pentru întreaga activitate.

 

Acestea au recunoscut și marcat, pentru câștigătoarele premiului, peste 40 de ani dedicați profesiei.

 

Urmare a propunerilor venite din partea echipelor diferitelor instituții medicale și a recomandărilor pline de căldură care au subliniat calitățile și meritele persoanelor propuse spre premiere, pe scena sălii Auditorium a Muzeului Național de Artă din București au urcat, cu emoție, dar și bucurie evidentă, cele 17 asistente medicale și moașe premiate.

 

Vă propunem să citiți, în cele ce urmează, numele și povestea lor, alături de câteva mărturii obținute de la colegi, la înscrierea în concurs sau chiar de la aceste Doamne după festivitatea de premiere.

 

Imaginea generală desprinsă din mărturiile colegilor sau șefilor ierarhici ai acestor doamne a fost cel mai bine descrisă de o confesiune a unui medic care a făcut o nominalizare pentru premiu: ”sunt persoane despre care, după mai bine de 40 de ani de muncă, poți spune că dialogul se poate rezuma la mângâierea pe frunte a unui pacient”.  

 

Sentimentul reporterului a fost acela că am întâlnit 17 minunate doamne, care au descoperit secretul excelenței în această profesie și care se comportă ca și când ar veni dintr-o altă lume, una a dragostei și a dăruirii de sine.

 

Doamna Vasilica Iacov, asistent medical principal bloc operator la Spitalul M.A.I. ”Prof. Dr. Dimitrie Gerota”, a împlinit, la 1 august 2014, 44 de ani de vechime în aceeași secție.

 

Doamna dr. Luminița Rotaru, medic primar cardiolog, Director General Adjunct Medical la acest spital, a caracterizat-o pe doamna Iacov drept ”o personalitate puternică, echilibrată și fermă, cu o solidă pregătire profesională și o permanentă dorință de autoperfecționare. S-a bucurat permanent de aprecieri pozitive, a dovedit onestitate, loialitate, fiind o bună colegă, prietenă și angajată.”

 

Domnul dr. Dumitru Lăcătușu, medic primar chirurgie generală la același spital, a menționat ”modestia, onestitatea și loialitatea față de locul de muncă”, dar și modul în care decurge relația doamnei Iacov cu pacienții, ”înțelegerea și susținerea față de suferința acestora”.

 

Un alt coleg, dr. Aurelian Sfetcu, medic primar chirurgie generală, apreciază la doamna Iacov ”zâmbetul cvasi-permanent de pe buze și faptul că nu refuză pe nimeni, ceea ce dovedește un caracter puternic și pozitiv”.

 

Vorbind cu doamna Vasilica Iacov despre ce au însemnat cei 44 de ani de activitate, dar și momentul premierii din cadrul Galei Premiilor de Excelență OAMGMAMR filiala București, mi-a mărturisit că lucreză în Spitalul M.A.I. ”Prof. Dr. Dimitrie Gerota” de la momentul finalizării școlii sanitare. Pentru că avea medie mare, a putut alege acest spital de elită care era și mai aproape de casă. Cei 44 de ani într-un bloc operator au însemnat toată tinerețea, maturitatea și foarte multă muncă. La începuturi, pe lângă activitatea de asistent medical, făcea și munca de sterilizare, pregătirea de material și intra în operații, ca mâna a II-a sau mâna a III-a. Pe vremea aceea, nu existau rezidenți, munca acestora fiind acoperită de asistentele medicale. Era foarte greu, dar și cu multe satisfacții. S-a obișnuit cu procedurile, cu pregătirea instrumentarului, a trecut prin stres, insatisfacții, dar și prin mari bucurii. Consideră că a avut munca cu cea mai mare resposabilitate și-și amintește cu plăcere de general dr. Oreste Alexiu care numea blocul operator ”altarul chirurgiei”.

 

Pentru doamna Iacov, premierea a fost un moment care nu va putea fi șters din memoria afectivă, iar premiul a reprezentat cea mai frumoasă încununare a activității sale. ”Au fost momente unice în viața mea. Rămân cu imaginea sălii, unde se aflau soțul și nepotul meu. Cel mic mi-a mărturisit că lui i-am părut cea mai frumoasă de pe scenă. Așa ceva nu se poate uita. Mulțumesc pentru acea amintire de neuitat”.

 

Doamna Elena Paun, asistent șef în Secția Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca) a fost prezentată de colegul său, domnul Alin Costel Delcea, Director de Îngrijiri, drept o ”vrednică urmașă a celei care a fost Femeia cu Lampa…o persoană care duce profesia de asistent medical la nivelul cel mai înalt cunoscut, înobilând-o prin spirit și calitate umană, semănând speranță în sufletul pacienților pe care-i ocrotește cu devotament”.

 

Doamna dr. Cristina Teodorescu, medic primar cardiologie,o consideră pe doamna Păun ”un om de încredere care-ți este alături la bine, dar mai ales la greu. Este o persoană cu vastă experiență în coordonarea activității asistentelor medicale, care este îndrăgită de colectivul de asistente medicale și medici.

 

Despre doamna Păun a vorbit cu căldură și doamna Janina Ecaterina Stoica, asistentă la același spital. În viziunea acesteia, doamna Păun”dă dovadă de multă seriozitate, corectitudine, spirit de colaborare, își respectă colegii și manifestă certă responsabilitate profesională”.

 

Pentru doamna Păun, Gala Premiilor de Excelență OAMGMAMR filiala București a reprezentat un moment plin de emoție, ca în școala primară când lua coroniță. A fost surprinsă de premiu. Nu se aștepta. Tocmai venea din concediu și nu știa că fusese nominalizată de colegi. Și-ar fi dorit doar ca fiecare dintre cei prezenți pe scenă, la decernarea premiului pentru întreaga activitate, să fi fost introduși cu o scurtă prezentare.

 

Despre activitatea sa, doamna Păun ne-a mărturisit că s-a desfășurat pe mai multe planuri: 16 ani la patul bolnavului, apoi, activitate administrativă, urmată de selectare și formare de personal, instruire prin cursuri pentru infirmiere și basic life support, activitate științifică la congresele de cardiologie, unde a prezentat sau moderat lucrări și un an în care a făcut cursuri de educație pentru hipertensiune.

 

Doamna Ioana Naparu, asistent medical șef în Secția de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB), a fost recomandată de medicul șef al secției, dr. Dan Iosifescu, drept o persoană cu ”tărie de caracter, bune abilități de comunicare și o experiență profesională care au făcut-o să învingă toate situațiile cu care s-a confruntat”.

 

A fost și este un exemplu pentru toți asistenții medicali, un astfel de om meritând a fi cunoscut și fiind un model demn de urmat”, a mărturisit doamna dr. Katia Lambru, medic epidemiolog în SUUB.

 

Doamna Naparu ne-a mărturisit că muncește în acest domeniu cu corectitudine și cinstit, de când se știe. Are un mic regret – dacă ar fi mai tânără, ar face facultatea de medicină. În tinerețe n-a reușit, venind dintr-o familie cu mulți copii la părinți. Cele mai mari satisfacții, însă, i le-a adus faptul că a îngrijit oameni, la fel ca un medic. Despre evenimentul de premiere ne-a mărturisit că a fost foarte emoționant și că s-a simțit minunat, acolo, pe scenă.

 

Doamna Elena Olguța Stănescu, asistent medical generalist, Secția Medicină Internă, Spitalul Clinic Colțea, ”practică această profesie de o viață”, ne-a mărturisit colega sa, asistent medical șef, medicină internă, Sarmiza Cazacu. O viață în care ”s-a integrat foarte bine în colectivul medical din secție, a căutat mereu să-și aprofundeze cunoștințele medicale, a fost devotată pacienților, a demonstrat că-i place munca în echipă și să acorde sprijin celor aflați în suferință…. Trăiește această viață profesională cu demnitate, seriozitate, devotament, dar și cu zâmbetul pe buze”.

 

O altă colegă a doamnei Stănescu a descris-o ca ”o persoană integră, care a fost lângă noi când am avut o problemă de serviciu și ne-a arătat și împărtășit din vasta dumneaei experiență. Dânsa pune suflet în tot ce face” (asistent medical Margareta Stavarache). Potretul este întregit de părerea doamnei asistent medical Alexandrina Bordei care ne-a dezvăluit că doamna Stănescu este ”răbdătoare cu colegele începătoare, pe care le învață tot ce știe, iar pe pacienți îi tratează cu profesionalism”.

 

Doamna Elena Stănescu ne-a povestit că în seara Galei a fost un moment înălțător. Și-ar fi dorit să aibă în sală pe cineva apropiat sufletului ei, dar, chiar și așa, momentul a fost deosebit.

 

Pentru dânsa, această profesie de asistent medical a fost o mare pasiune. A fost o problemă legată de suflet. Marile satisfacții au venit din partea pacienților, când a reușit să cucerească și sufletele celor mai rezervați. Cariera și-a început-o în spitalul de psihiatrie Bălăceanca. O experiență prin care, ne mărturisește, se bucură că a trecut. Au urmat o policlinică TBC, medicină internă și doi ani de ATI în Africa. Experiența africană o definește ca fiind ”extrem de interesantă, însă greu de înțeles, dacă nu o trăiești. Totul era diferit, începând de la religie, la viața de zi cu zi”. În ultimii 19 ani a lucrat numai în Spitalul Clinic Colțea.

 

Doamna Diana Chivu, asistent medical principal dietetică la Institutul Național de Geriatrie și Gerontologie ”Ana Aslan”, a desfășurat o activitate profesională care ”nu este ușoară, având în vedere responsabilitatea imensă a celor care asigură completarea tratamentului pacienților care se internează” (asistent medical principal șef, Elena Spătaru). Această introducere este completată de cuvinte care o descriu pe doamna Chivu drept ”o persoană care este competentă în ceea ce face, își iubește profesia, dând dovadă de dăruire, studiază și își actualizează cunoștințele profesionale, urmează reglementările profesionale, respectă și apără drepturile pacienților, ajută la formarea asistenților medicali din specialitatea sa, este apropiată, înțelegătoare și-i sfătuiește pe cei din subordine, dar le și coordonează responsabil activitatea”. Doamna Spătaru își încheie prezentarea spunând că doamna Chivu ”merită Magna Cum Laude la absolvirea examenului profesional”.

 

Un alt portret profesional al doamnei asistent medical principal dietetician Diana Chivu ne-a fost creionat de asistent medical principal Viorica Buncheș, reprezentant OAMGMAMR- filiala București la Institutul Național de Geriatrie și Gerontologie ”Ana Aslan”. Din descrierea acesteia, am reținut lucrările pe care doamna Chivu le-a prezentat în cadrul conferințelor de geriatrie: ”Alimentația la vârsta a III-a”, ”Prevenirea obezității din perspectiva dietei Montignac”, ”Alimentația în unele boli alergice”, ”Dieto-terapia în bolile reumatismale”, ”Importanța regimului igieno-dietetic în cirozele hepatice”.

 

Pentru doamna Diana Chivu, ”fiecare zi din cei 40 de ani de viață profesională care au trecut a însemnat o provocare. Așa stau lucrurile în această profesie: apare mereu ceva de rezolvat, ceva ce nu seamană cu nimic de dinainte. Nici nu-mi dau seama când au trecut. Cel mai puternic sentiment e nostalgia”.  Mi-a mărturisit și că își amintește cu drag și cu recunoștință de profesorii care au format-o: domnul profesor Mincu, doamna profesor Gabriela Bocec și domnii profesor Lazăr și Dolban. După etapa de formare, experiența și-a acumulat-o în 3 spitale. A început la spitalul Caritas. Acolo a introdus alimentele necongelate și compoturile din fructe congelate pentru diabetici, precum și diverse deserturi cu fructe. A urmat apoi Spitalul de Reumatologie “Ion Stoia”. Legat de specificul bolilor reumatologice, dietele gândite de doamna Chivu s-au orientat spre alimente preparate fără sare, cu carne puțină, preponderent legume și fructe. A urmat Institutul ”Ana Aslan”, unde a venit cu experiența acumulată în primele două spitale. Pacienții, aici, sunt vârstnici, au anumite nevoi alimentare: legume, fructe, puține grăsimi (46 g de grăsime / zi), ușor hiperprotidic (100 g de proteine –animale și vegetale, combinat/ zi). Indiferent unde a lucrat, din dinamica discuției am înțeles că a făcut-o cu plăcere.

 

Premiul de excelență pentru întreaga activitate a emoționat-o. ”Mai ales în momentul în care toată sala s-a ridicat în picioare și ne-a aplaudat, consider că am fost răsplătită pentru toate sacrificiile făcute. Și nu e ușor să lucrezi singur, fără un coleg pe care să-l lași în locul tău când îți iei o zi liberă, sau când pleci în concediu. Să lucrezi, ”în spate”, într-un spital, nu e lucru ușor.”

 

Doamna Niculina Tomașescu, asistent medical principal la Centrul Medical de Diagnostic, Tratament Ambulatoriu și Medicină Preventivă București, este prezentată de domnul Gl. Lt. (r) dr. Șerban Rădulescu, director general, ca ”un model profesional și comportamental pentru colegi și, în special, pentru cei tineri în profesie. După o colaborare de 36 de ani, apreciez că doamna Niculina Tomașescu dă dovadă de dăruire profesională, compasiune pentru persoanele suferinde, grijă deosebită în a transmite experiența profesională de excepție de care dispune către persoanele mai tinere”.

 

Pentru colega sa, doamna Virginia Schnaider, asistent medical principal pediatrie, doamna Tomașescu ”este o bună colegă, punctuală, corectă, răspunde cu promptitudine la solicitările pacienților, are multă răbdare cu omul bolnav și are o bună manualitate în ceea ce privește manevrele medicale. Are o familie armonioasă, fiind o mamă, soție și bunică devotată”.

 

Doamna Carmen Pop, biolog principal și șef de laborator în instituție, crede că doamna Tomașescu ”este la fel de pasionată de munca sa ca pe vremea când abia își alegea drumul în viață. Și-a păstrat vie curiozitatea, ține pasul cu dinamica accentuată a medicinii din ultimul sfert de veac, este activă, devotată, este empatică și manifestă compasiune”.

 

Pentru doamna Tomașescu, cei 46 de ani de muncă împliniți la 1 august 2014 înseamnă ceva foarte diferit de ceea ce credea în tinerețe. Pe atunci, un astfel de drum i s-ar fi părut o veșnicie și abia aștepta să iasă la pensie. Acum, își dorește să prelungească relația cu colegii, chiar și după pensionare, și vrea să-i invite la zilele sale de naștere, la dânsa la ”curte”, pentru că-i este greu să se despartă de ei.

 

Și-a început activitatea în secția de neurologie a Spitalului Elias. Acolo, mi-a mărturisit, și-a desăvârșit educația și a învățat tot ce știe. A îngrijit tot soiul de oameni, de la președinte, până la omul simplu. Pentru doamna Tomașescu, oamenii simpli sunt cel mai ușor de îngrijit. Ei nu cred că li se cuvine totul și respectă mai mult personalul medical. E un respect de care, ne mărturisește, s-a bucurat, pentru că a știut să-l câștige. Uniforma, educația și vorba bună au ajutat-o să se impună. O ținută demnă, uniforma curată și îngrijită, părul frumos aranjat de fiecare dată și buna pregătire au făcut-o să-și câștige respectul, să-și spună, acum, în prag de bilanț, că este foarte mândră de ceea ce a realizat și să trăiască cu convingerea că ”sunt favorizată de Dumnezeu, pentru că am făcut mult bine.”

 

Pe scena sălii Auditorium a Muzeului Național de Artă din București, atunci când s-au înmânat premiile, și-ar fi dorit să spună câteva vorbe. Seara aceea a fost foarte frumoasă. Atunci, în acea seara, ”am realizat că am o profesie frumoasă, care trebuie respectată. Am avut de-a face, de-a lungul carierei, cu oameni puternici și m-am pregătit să înfrunt multe. Atunci, pe scenă, am fost foarte mândră de mine, pentru toate acestea, și m-am simțit Cineva”.

 

Despre doamna asistent medical radiologie Tania Radu (CS RATB), colegele sale Maria Uță, Mirela Ciobanu și Nicoleta Radu au avut numai cuvinte de apreciere: ”o fire foarte plăcută, o colegă inimoasă, o ”mama” la locul de muncă. Este omul pe care oricine și l-ar dori în apropiere….O specialistă în profesia pe care și-o practică cu foarte multă dragoste și profesionalism”.

 

Doamna Radu mi-a mărturisit că i-a plăcut foarte mult radiologia, domeniul în care s-a specializat. Crede că nu ar fi putut face altceva. Cu toate că, în perioada socialistă, lucra pe aparate vechi de 50 de ani, cu sistem de developare manual. Dar a continuat, în speranța că va fi mai bine. A lucrat și în Cipru, timp de 4 ani. Acolo a învățat foarte multe, nu doar radiologie, ci și imagistică și diagnostic. A fost o experiență extrem de bună, în plan profesional. Când s-a întors în țară, apăruseră aparatele noi cu developare automată. Pentru dânsa, acestea nu mai reprezentau o noutate. În schimb, cazuistica de la Centrul RATB este relativ limitată. În afară de radiolografiile standard, aici nu sunt foarte multe provocări. Ca atmosferă, însă, în spital s-a simțit foarte bine și apreciază colectivul din care a făcut parte.

 

Premiul de Excelență OAMGMAMR București pentru întreaga activitate a reprezentat, pentru doamna Radu, o satisfacție deosebită. Nu a fost niciodată premiată, iar cuvinte de laudă a primit doar în străinătate. Pe scenă a fost foarte emoționată și surprinsă. Diploma și-a pus-o la loc de cinste în casă.  E singura pe care o are. Când o privește, se gândește: ”uite că cineva m-a apreciat”.

 

Doamna Ancuța Găină, asistent medical principal și fost director de îngrijiri la Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului ”Alfred Rusescu” (IOMC), ne-a fost prezentată de doamna Nela Apostol, asistent principal, drept ”un șef cu personalitate, responsabilă, capabilă să facă față problemelor și doleanțelor colegilor. Firea jovială și experiența în domeniul spitalicesc ne-au ușurat colaborarea. Ne asculta cu multă răbdare, ne cerea soluții, le analizam împreună. Avusese o carieră impresionantă, venind la noi de la IOMC Polizu unde fusese foarte iubită și respectată. Experiența la patul bolnavului, faptul că ne înțelegea munca, au făcut-o o șefă exemplară și un lider excepțional. Ne-a învățat să fim onești, uniți, să ne respectăm și ajutăm. Noi o alintam spunându-i Doamna Ancuța”.

 

Pentru doamna Daniela Nistor, Asistent Șef Terapie Intensivă Pediatrie în cadrul Institutului pentru Ocrotirea Mamei și Copilului ”Alfred Rusescu”, ”doamna Ancuța nu ne-a fost doar șefă, ne-a fost colegă, prietenă, confidentă. Plină de diplomație și de șarm, timp de 8 ani cât a fost director de îngrijiri, doamna Ancuța a știut mereu să se facă plăcută. Îmi amintesc cum așteptam cu nerăbdare ziua de luni, cea în care dânsa venea în departamentul pediatrie…. În activitatea noastră, am avut și zile mai puțin bune. Au fost momente în care ne contraziceam din cauza lipsei posturilor, a materialelor, a diverselor probleme din sistem. Aceste discuții au fost, însă, doar de moment.  În ziua următoare, doamna Ancuța apărea cu zâmbetul pe buze….A căutat mereu să ne apropie, să ne cunoaștem, să ne ajutăm cât mai mult. Nu știu om care să fi apelat la doamna Ancuța Găină și să nu fi fost ajutat….Bine pregătită profesional, în cei peste 40 de ani petrecuți la IOMC, nu a lăsat ștacheta jos și, odată cu împlinirea vârstei de 60 de ani, s-a întors din nou la patul bolnavului, în sala de nașteri”.

 

Discutând cu doamna Ancuța Găină despre ce-a însemnat această carieră, mi-a mărturisit că i-a adus satisfacții, împliniri și mulțumirea sufletească că i-a putut ajuta pe pacienții pe care i-a îngrijit și, mai ales, că a adus pe lume viață. A avut parte de tot ce i-a putut oferi această profesie. Funcția de director de îngrijiri a venit ca o încununare. Experiența de conducere, relația cu subalternii, toate i-au plăcut. Și-a făcut conștiincios datoria. Însă cel mai mult i-a plăcut în sala de nașteri. Aici avea parte de acțiune, diversitate de cazuri, implicare. A găsit-o cea mai complexă: ”locul care te aduce cel mai aproape de om, de suferință, de bucurie, de viață”.

 

În seara de premiere s-a simțit plină de emoție și foarte importantă. ”Cineva ne-a dat importanța cuvenită, după atâția ani de muncă. N-am trecut prin viață ca niște anonime. Aș vrea ca fiecare dintre noi să treacă pe acolo. E înălțător”.

 

Doamna Elena Canciu, asistent medical generalist principal în cadrul secției a XIII-a a Spitalului Clinic de Psihiatrie ”Prof. Dr. Alexandru Obregia”, ne-a fost descrisă de colegele ei drept ”O persoană care merită respect și aprecieri deosebite pentru întreaga sa activitate. O doamnă inteligentă, de o calitate umană unică, care a adus contribuții excepționale, atât la îngrijirea pacienților, în comunicarea și relaționarea cu aceștia și cu familiile lor, cât și în colaborarea cu echipa terapeutică și de îngrijire la locul de muncă. O persoană care a muncit și muncește foarte mult, care are inițiativă și înțelege implicațiile lucrurilor la care ia parte și care, după aprecierea colegei sale, doamna Maria Duca, asistent șef secția II, merită cu prisosință cele mai bune aprecieri.”

 

Portretul doamnei asistent medical Elena Canciu a fost completat și de cuvintele unei alte colege, doamna Corina Gagiu, asistent medical în secția IV a Spitalului Clinic de Psihiatrie ”Prof. Dr. Alexandru Obregia”. ”O persoană care merită tot respectul și care își îndeplinește întotdeauna sarcinile la timp.”

 

Doamna Constanța Enache, asistentă medicală în cadrul Spitalului Clinic de Urgență Sf. Ioan – Maternitatea Bucur, care urmează să îmbrace pentru ultima oară halatul alb în luna octombrie a acestui an, a avut o activitate profesională care, după opinia unor colege, le-ar îndreptăți să scrie un roman, nu o simplă recomandare. ”Multe dintre deciziile ei au făcut diferența dintre viață și moarte. A schimbat viața multor copii și femei în sala de nașteri. A influențat cariera multor asistente medicale și chiar a multor medici. Își iubește profesia la fel de mult ca pe propriul copil. În 41 de ani de experiență ca asistent medical și-a petrecut peste 80.000 de ore de viață în spital. Parte din aceste mii de ore mi-au fost acordate mie să mă învețe lucruri numai de ea știute, să mă laude sau să mă certe, atunci când a fost cazul”. Sunt vorbele doamnei Anca Bălășoiu, moașă licențiată la Spitalului Clinic de Urgență Sf. Ioan.

 

Cuvintele acesteia au fost întărite și de părerea doamnei Monica Muscalu, moașă licențiată: ”doamna Constanța Enache este, în primul rând, o bună colegă. Are o fire mereu optimisă și reușește, chiar și în cele mai delicate momente, să insufle încredere colectivului său. Și-a câștigat încrederea colegilor și a superiorilor ierarhici care i-au încredințat activități ce necesitau responsabilitate crescută. Datorită abilităților de comunicare și a ușurinței în a stabili priorități, i s-a încredințat menținerea legăturii directe dintre asistentele medicale și medici”.

 

Doamna Mariana Stănică, asistent șef al Secției Laborator Central de Analize Medicale din Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), este, potrivit părerii doamnei prof. dr. Lucia Debeleac, șefa secției, ”cel mai serios colaborator, cu un simț organizatoric deosebit, capabilă să dezvolte relații pozitive cu salariații laboratorului și cu celelalte clinici, contribuind efectiv la buna desfășurare a activității din laborator”. Lucrând înSpitalul Universitar de Urgență București încă de la înființare (1978), ”a manifestat permanent o dorință de perfecțioare care a făcut-o să renunțe, de multe ori, la viața personală, dar și să se pregătească continuu prin cursuri de perfecționare și prin aceea că a urmat și finalizat cursurile Facultății de Medicină Generală, secția Asistență Medicală.”

 

Pentru doamna Claudia Elena Dobre, Director de Îngrijiri, SUUB, doamna Stănică este ”un exemplu pentru toți asistenții medicali, iar astfel de oameni trebuie făcuți cunoscuți, pentru că sunt modele demne de urmat”.

 

Doamna Rodica Tatomir, asistent medical generalist în Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) și asistent medical șef în Unitatea de Primiri Urgențe, ne este prezentată de domnul dr. Andrei Georgescu, Directorul Medical al spitalului, drept ”omul cel mai important în managementul organizatoric al celui mai mare departament medical din unitatea noastră…. un liant necesar în cadrul departamentului între medici, asistenți medicali și restul personalului din subordine, bun organizator în evaluarea programelor de lucru, a aprovizionării cu medicamente și materiale sanitare”.

 

”Bine pregătită din punct de vedere teoretic și practic, a dovedit tot timpul compasiune față de pacienți, stăpânire de sine în momente critice, certe calități organizatorice, de comunicare cu colegii și muncă în echipă”, a adăugat doamna dr. Silvia Nica, medic șef UPU.

 

Doamna Ioana Antonie, asistent medical principal de 40 de ani în cadrul  Spitalului de Urgență ”Bagdasar Arseni”, a fost prezentată de asistenta șefă pe Secția de Neurochirurgie, doamna Geta Melințescu drept o ”colegă competentă, conștiincioasă și devotată pacienților, cu spirit de echipă, care a îndrumat mai multe generații de colege tinere, arătându-le tehnici medicale și supraveghindu-le cu atenție, un exemplu bun de urmat pentru viitoarele asistente”.

 

Colega sa de secție, doamna Corina Rumega, asistent medical licentiate, a mărturisit că doamna Antonie este cea care, la angajare, ”m-a luat sub protecția ei, m-a învățat toate tehnicile medicale cu rabdare și pasiune. Este bine pregătită profesional, plină de viață și pasiune”.  Din toate aceste descrieri se desprinde portretul unei profesioniste, devotată pacienților, cu spirit de echipă, respectată de colegi și care știe să aline suferințele celor pe care-i îngrijește.

 

Doamna Gabriela Achim, moașă în cadrul secției Obstetrică Ginecologie 1 – Sala de Nașteri, Spitalul Dr. Panait Sârbu, a fost prezentată de asistent șef Dana Stan drept ”o persoană responsabilă, totdeauna gata să-și ajute colegii, căreia aceștia nu ezită să-i ceară sfatul sau sprijinul de fiecare dată când au nevoie. În același timp, este o persoană organizată, care se implică responsabil în realizarea sarcinilor profesionale”.

 

Pentru conf. dr. Cristina Neagu, medic primar obstetrică ginecologie, șef de secție, doamna Achim este o persoană ”inteligentă, muncitoare, foarte motivată și capabilă să găsească mereu cea mai bună soluție. Am observat abilitățile doamnei Achim de gestionare și organizare a muncii, stilul de lucru profesionist, încrezător și atitudinea proactivă.”

 

Despre doamna Mariana Ștefan, asistent medical principal generalist și asistent șef în Clinica de Neurologie a Institutului Național de Neurologie și Boli Neurovasculare București aflăm, de la colega sa asistent medical Viorica Nemeș, că a ”lucrat în toți acești peste 40 de ani în clinica de neurologie și nu a neîndreptățit nici un angajat, fie că era vorba despre medic, asistent medical sau infirmieră. Aici s-a dăruit cu pasiune și profesionalism profesiei de asistent medical”.

 

Una dintre subalternele sale, doamna Vasilica Zamfir, cu care lucrează de peste 18 ani, ne spune că ”de la dânsa am învățat multe tehnici și manevre medicale și o consider un lider al clinicii, care rezolvă prompt orice problemă ivită pe secție”. Cuvinte de apreciere are și doamna Mioara Pleașcă, asistent medical de farmacie în cadrul aceleiași instituții, care ne-a mărturisit că, în 20 de ani de colaborare, au lucrat foarte bine împreună.

 

Doamna Angela Tudor, asistent medical licențiat la Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului ”Alfred Rusescu”, a fost recomandată de colegele sale – Nela Apostol și Daniela Nistor – drept o persoană care, de-a lungul carierei, ”a îngrijit mii de copii, a avut tot timpul o vorbă de încurajare pentru aparținătorii acestora, mamele sau bunicile cărora le-a făcut mai ușoară viața în spital, a învățat generații întregi de asistente debutante, dovedind dăruire și grijă față de colege, corectitudine și devotament. În calitate de lider de sindicat, a fost întotdeauna în fruntea noastră la toate acțiunile. A ținut cursuri și a îndrumat înfirmierele. În perioada studenției, ridica moralul colegelor, le îmbărbăta când erau foarte obosite, alergând din ture de noapte la cursuri și invers. Mamă a trei băieți și, ulterior, bunică, a fost un exemplu pentru generațiile mai tinere”.

 

Doamna Nistor mărturisește că unul dintre lucrurile învățate de la doamna Angela Tudor a fost ca la intrarea în tură să meargă în fiecare salon și să se uite la fețele copiilor. Un lucru care a ajutat-o foarte mult în întreaga activitate.

 

Doamna Elena Mateescu, asistent medical principal, lucrează în Spitalul Universitar de Urgență Elias de 42 de ani. Ne este prezentată de doamna dr. Daniela Bănică, medic primar medicină internă-nefrologie, drept ”o doamnă mică, cu zâmbetul pe buze, care se comportă ca și când ar veni dintr-o altă lume, una a dragostei și a dăruirii de sine. O femeie care s-a remarcat de-a lungul celor 42 de ani de profesie ca o prietenă, colegă, mamă sau om pentru care dialogul se poate rezuma la mângâierea pe frunte a unui pacient”. Doamna dr. Simona Soare, care-și încheie recomandarea semnând ”cu toată dragostea și prietenia mea”, o descrie pe doamna Mateescu ca un profesionist ”cu mare experiență, cu multe abilități practice, o ființă tenace, săritoare și empatică față de suferința pacienților”. Aceste păreri sunt completate de cea a doamnei Ana Lădan, asistent medical principal, care a avut-o pe doamna Mateescu drept mentor, în urmă cu 40 de ani. ”Am ascultat-o și urmăream tot ce făcea și mă bucuram când pacienții îmi spuneau că mă port cu ei ”la fel ca doamna Coca”, cum o răsfățam toți”.

 

La finalul tuturor acestor povești emoționante despre vieți profesionale dedicate pacienților, cea mai bună concluzie este cea formulată de una dintre aceste Doamne care personifică Excelența în profesia de asistent medical și pe care dânsa n-a reușit să le spună pe scenă, așa că le reiau cu admirație aici: am realizat că am o profesie frumoasă, care trebuie respectată. Am avut de-a face, de-a lungul carierei, cu oameni puternici și m-am pregătit să înfrunt multe. Atunci, pe scenă, am fost foarte mândră de mine pentru toate acestea și m-am simțit Cineva”.

 

A consemnat Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în Comunicare și Relații Publice, PhD.

 

 

Share This Post