Interviu cu doamna Profesor Dr. Emilia Crișan, director medical al Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”

interviu_crisanemiliaDe când faceți parte din echipa de conducere a Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, care sunt principalele proiecte la care ați lucrat?

Lucrez în Institut de aproape 30 de ani, deci pot spune că aici m-am format. Din echipa managerială fac parte de 8 ani. Dintre toate proiectele în care m-am implicat, consider că dezvoltarea laboratorului de endoscopie bronșică din Institut a fost și va rămâne proiectul meu de suflet.

Pornind de la faptul că în peste 95% din cazuri diagnosticarea bolilor pulmonare necesită efectuarea bronhoscopiei, procedură care stabilește cu certitudine și în scurt timp diagnosticul afecțiunilor pulmonare, inclusiv cancerul pulmonar, am decis să implementăm noi metode de diagnostic și proceduri /tratament prin intermediul bronhoscopiei.

Prin acest proiect, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a devenit singura unitate sanitară din România care efectuează, prin intermediul bronhoscopiei, tratamentul urgențelor extreme, cu iminență de deces, reprezentate de stenozele traheale cauzate de cancerul pulmonar inoperabil sau alte afecțiuni respiratorii (inserții de proteze endotraheale, intervenții laser, electrocauteriza, cu bronhoscop rigid și anestezie generală).

Institutul este singurul Centru acreditat de pregătire și formare pentru cursul de supraspecializare destinat medicilor pneumologi, ATI, de urgență, chirurgie toracică și ORL în vederea obținerii atestatului de bronhologie și centru de completare a pregătirii profesionale pentru doctoranzi, medici rezidenți, studenți la facultățile de Medicină și Biologie și pentru asistenții medicali.

Având în vedere importanța serviciilor medicale în viața societății și contribuția acestora la creșterea calității vieții în general, a fost necesar să ne intensificăm preocupările privind îmbunătațirea calității actului medical.

Realizarea unei prestări medicale de bună calitate a impus o pregătire continuă a personalului medical de la toate nivelurile. În acest scop, am promovat căi adecvate și stimulative de instruire continuă: schimburi de experiență pe specialități; cursuri intensive în centre universitare; promovarea valorilor procurate de personalul sanitar în vederea perfecționării actului medical și a literaturii de specialitate; supravegherea directă a accesibilității și echității în prestațiile medicale, etc.

În ultimii 5 ani am sprijinit și contribuit la modernizarea laboratoarelor de radiologie, bacteriologie și explorări funcționale respiratorii, a secției de chirurgie toracică și A.T.I din Institut, la înființarea și dotarea compartimentelor de somnologie, oncologie medicală, îngrijiri paliative, a laboratorului de biologie moleculară. De asemenea, am extins plaja investigațiilor ce tind să intre în rutină, cum ar fi: mediastinoscopie, toracoscopie, chirurgia traheei și a arborelui bronșic, tehnici de endoscopie intervențională (laser, biopsii transbronșice, lavaj bronhoalveolar) și reabilitare respiratorie.

Obiectivul tuturor acestor proiecte este asigurarea unor condiții de muncă acceptabile și cele mai bune îngrijiri medicale posibile pentru pacienți, înaintea măsurilor de raționalizare pe termen scurt în scopul reducerii costurilor.

 

Cum vedeți dumneavoastră relația profesională medic-asistent medical?

Climatul interpersonal din Institut este unul organizatoric, caracterizat printr-un ajutor mutual între medici și asistenți, colaborare și control reciproc al activității fiecăruia dintre ei, astfel încât îndeplinirea sarcinilor de către întregul colectiv medical este de foarte multe ori mult mai importantă decât realizarea obiectivelor individuale.

Putem să cumpărăm timpul, aptitudinile și efortul asistenților medicali, dar nu le putem cumpăra entuziasmul, loialitatea și încrederea. O relație strânsă, deschisă, personală și, nu în ultimul rând, sinceră între medici și asistenți îi va face pe aceștia din urmă să fie loiali.

În medicina actuală nu se mai poate vorbi de valori individuale. Complexitatea patologiei bolilor cu care ne confruntăm presupune o abordare multidisciplinară, prin urmare o îngrijire medicala de calitate este rezultatul activității echipei medicale formată din medici și asistenți.

În Institut, atât medicii cât și asistenții medicali indiferent de specialitate au același obiectiv- respectul și munca în echipă pentru a se dezvolta și pentru a oferi servicii de calitate pacienților noștri.

 

Sunt convinsă că ați lucrat cu mulți asistenți medicali de-a lungul timpului. Care este cea mai deosebită amintire profesională pe care o aveți?

În cei aproape 30 de ani de activitate am format și lucrat cu peste o sută de asistenți medicali și pot spune că toate amintirile profesionale sunt deosebite. Dacă aș menționa doar una, ar însemna să nu le apreciez la adevărata valoare pe celelalte, prin urmare voi menționa bucuria pe care o am în fiecare an, atunci când sunt invitată să particip la Simpozionul organizat de asistenții medicali din Institut, bucurie ce durează de 10 ani și sper să continue.

Care sunt principiile după care v-ați construit viața profesională?

            Să învăț, să aplic și să predau. Realizarea unei prestări medicale de bună calitate impune o pregătire continuă a personalului medical de la toate nivelurile. Acumularea și păstrarea cunostințelor este o acțiune importantă pentru orice medic.

Totuși simpla acumulare sau stocare a cunoștințelor nu este suficientă; este important ca ele să fie în permanență actualizate, să fie promovate și, mai ales, să fie utilizate. În fapt, utilizarea lor le oferă valoare ridicată și cu cât procentul de cunoștințe deținut este utilizat mai mult, cu atât se creează premisele asigurării unei performanțe ridicate și a furnizării de servicii medicale de calitate.

Un alt principiu a fost să împărtășesc din experiența acumulată în practică și prin studiu colegilor mei mai tineri, astfel încât aceștia să acționeze cu exactitate, competență și flexibilitate pentru rezolvarea problemelor fiecărui pacient în parte.

Sunt convinsa că deși resursele financiare sunt limitate, medicii și asistenții medicali din Institut, prin perfecționarea continuă atât în țară, cât și în străinătate, pot furniza servicii medicale de calitate, un tratament rapid, corect și adecvat, la fel cu cele furnizate în Europa sau la nivel mondial.

 

Cum apreciaţi colaborarea cu organismele profesionale de genul Colegiului Medicilor din România sau OAMGMAMR?

Între Institut și aceste organisme profesionale este o strânsă legătură profesională și nu numai. Toti suntem membri, deci putem afirma că aceste organisme sunt formate și din noi.

Colaborarea are la bază îndrumare și sprijin în educația medicală continuă a medicilor și asistenților, în organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante, etc.

 

Cum credeţi că va pot ajuta aceste organisme profesionale pentru a oferi servicii de cea mai bună calitate pacienților dumneavoastră?

Continuarea programelor și proiectelor de formare și perfecționare profesională a medicilor și asistenților, instruirea de calitate a viitorilor noștri colaboratori, informarea eficientă a pacienților și comunității constituie modul prin care aceste organisme profesionale pot contribui direct la creșterea calității și performanței actului medical.

Suntem la început de an, un moment propice să vorbim despre proiectele de viitor. Ce v-ați propus pentru acest an?

În prezent, asistăm din ce în ce mai mult la diversificarea maladiilor care afectează plămânul, întâlnindu-se tot mai des pacienți ce prezintă maladii complexe, în care afectarea pulmonară este doar o componentă din o boală ce afectează multiple sisteme ale organismului. Pentru această categorie de pacienți, în creștere, se face simțită nevoia stringentă a unui abordări multidisciplinare pentru înțelegerea și abordarea corectă a acestui gen de situații, în care este necesară, pe lângă competența pneumologului și aportul profesional și științific al medicilor din alte specialități. De aceea, am inclus în structura ambulatoriului integrat al Institutului și specialități precum cardiologie, medicină internă, ORL, chirurgie toracică, pneumologie, urmând că anul acesta să fie incluse și altele.

Pentru asigurarea unei îngrijiri complexe și complete, împreună cu domnul Profesor Dr.Cordos Ioan, managerul Institutului, ne-am propus includerea în structură a unei unități de transplant pulmonar unică pe țară. Deși este un proiect ambițios, considerăm că suntem pregătiți profesional.

Ne aflăm într-un context în care, pe o piață puternic concurențială, pacienții precizează din ce în ce mai mult necesitățile și cerințele lor. De aceea, ne-am propus să continuăm comunicarea coerentă cu partenerii externi (Mecanism financiar Norvegian, Organizația Mondială a Sănătății, organizațiile implicate în managementul TB MDR, etc.) și să desfășurăm proiecte în parteneriat cu ONG-uri naționale (ex: PAL, studii epidemiologice ale bolilor obstructive) și proiecte europene.

În plus, vom continua să facem parte din unitatea regională de urgență cu nivel de competență I A situată în Centrul Regional de urgență București 1, vom lansa programe de educație pentru sănătate a populației, de depistare activă a bolilor cronice obstructive și vom efectua campanii antifumat și de prevenire a îmbolnăvirii cu tuberculoză (inclusiv tuberculoză MDR și XDR).

Un alt proiect, după cum spuneam la începutul interviului, proiectul meu de suflet, este dezvoltarea permanentă a laboratorului de endoscopie bronșică, prin implementarea unor noi investigații/tehnici/metode cum ar fi: ecobronhoscopia ca metodă avangardistă de diagnostic și stadializare a cancerului pulmonar și nu ne vom opri aici.

Share This Post