Siguranța alimentației, o condiție absolut necesară pentru o stare bună de sănătate, individual și colectiv!

alimentatieAnul acesta, Ziua Mondială a Sănătății de pe 7 aprilie este celebrată sub tematica siguranței alimentare.

Mulți dintre noi se întreabă, poate, de ce a fost aleasă această temă, când sunt atâtea alte subiecte care par mult mai…”fierbinți”…

Siguranța alimentației este una dintre ariile care, deși de o importanță crucială pentru sănătatea individuală și cea publică, atrage, de obicei, mai puțină atenție, chiar dacă statisticile arată cifre îngrijorătoare legate de consecințele deficiențelor din acest domeniu.
Există mai mult de 200 de boli, atât acute, cât și cronice, de la diaree la cancer, provocate de ingerarea sau manipularea unor alimente contaminate de bacterii, virusuri, paraziți, agenți chimici și biotoxine, acestea cauzând multă suferință și multe decese la nivel mondial. Astfel, se estimează că mai mult de 2,2 milioane de oameni mor, în fiecare an, din cauza bolilor diareice transmise prin alimente și apă, dintre care ca. 1,9 milioane de copii.

alimentatie1În țările industrializate, una din trei persoane suferă, pe an, de diverse boli transmise de alimente, iar acestea au cauzat peste 300 de decese în UE în 2013. Toate aceste cifre arată doar vârful isbergului, fiindcă numărul de cazuri neînregistrate este foarte mare în cazul bolilor transmise de alimente. Acestea aduc multă suferință la nivel individual și reprezintă, în același timp, și o problemă majoră de sănătate publică.

Siguranța alimentației este deci esențială pentru o stare bună de sănătate, atât la nivel individual, cât și public, iar OMS vrea ca acest domeniu să primească mai multă atenție din partea factorilor de decizie din sistemele de sănătate și a opiniei publice.

alimentatie3 alimentatie4 alimentatie6 alimentatie5 alimentatie2În acest context, Ziua Mondială a Sănătății din 2015 este o excelentă oportunitate pentru recunoașterea publică a rolului important jucat de fiecare dintre cei implicați în lanțul producției, distribuției, comercializării și consumului alimentelor și pentru promovarea întăririi colaborării dintre toți acești actori pentru prevenirea, detectarea și gestionarea problemelor cauzate de bolile transmise de alimente.

Și în ciuda eforturilor făcute până acum, există din ce în ce mai multe provocări în domeniul siguranței alimentare, aduse, în principal, de fenomenul globalizării (creșterea fără precedent a călătoriilor internaționale și a comerțului cu alimente la nivel mondial) și de schimbările de mediu apărute în ultimii ani, inclusiv folosirea pe scară largă a pesticidelor în agricultură sau a antibioticelor în creșterea animalelor.

Pentru a face față cu succes tuturor acestor provocări, OMS propune acțiuni concertate pentru îmbunătățirea siguranței alimentelor date copiilor, inclusiv îmbunătățirea igienei alimentare, asigurarea unui lanț alimentar sigur, sănătos și durabil și, nu în ultimul rând, educarea și informarea corespunzătoare a consumatorilor.

Consumatorii au un rol cheie în îmbunătățirea siguranței alimentare la nivel individual și colectiv și sunt chemați să conștientizeze și respecte câteva reguli cheie ale igienei alimentare.

 

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății din 2015, OMS promovează importanța igienei alimentare prin popularizarea a cinci mesaje cheie pentru siguranța alimentației, mesaje care sunt ilustrate de posterul pregătit și distribuit de OMS:

Îmbunătățirea semnificativă a siguranței alimentare este unul dintre obiectivele strategice ale OMS, iar sărbătorirea Zilei Mondiale a Sănătății din 2015 sub această egidă arată importanța ei crucială pentru sănătatea publică.

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.
Surse de documentare:
– http://www.who.int/foodsafety/areas_work/food-hygiene/5keys/en/
– World Health Organization Fact sheet – Food safety – April 2015
– World Health Organization, Regional Office for Europe – brochure called “Safe and nutritious food is a prerequisite for health”

Share This Post