În luna octombrie, e-Asistent vă prezintă echipa managerială de la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia

editorialContinuând tradiție începută cu doi ani în urmă, revista e-Asistent vă prezintă în acest număr două interviuri cu reprezentanți ai echipei manageriale dintr-un spital de renume din București și istoria acestuia, alături de alte subiecte captivante.

Așa se face că din interviul cu managerul Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia, domnul Prof. Dr. Gheorghe Peltecu, veți descoperi că a învățat să asiste nașteri de la o moașă de la Polizu, pe vremea când era intern și făcea stagiul de obstetrică-ginecologie acolo. Acum le încurajează pe colegele sale moașele de la Filantropia. ”Dacă vin cu paciente care vor să nască cu moașă, ele știu că sunt mereu în spatele lor. Asta este normal.Am un colaborator la Londra care-mi spune că acolo medicii intervin doar la cazurile dificile, în rest asistă moașele. Ceea ce este foarte firesc. Este o chestiune de mentalitate. Moașele fac doar asta și o fac bine, au răbdare, nu sunt atrase de altceva. De aceea este un lucru pe care încerc să-l împing cât mai departe.

Dialogul cu colega noastră doamna Asistent Șef și moașă licențiată Mihaela Sandu, ne-a dus și el spre tema relației cu echipa. De la dânsa am aflat că la Filantropia relațiile sunt bazate pe respect. ”Medicii ne-au tratat mereu de la egal la egal. De la domnul Profesor a pornit totul. Pentru că dânsul când trecea pe lângă o infirmieră îi spunea ”sărut mâna”, indiferent de cât de ocupat era (mai mult, dacă ea nu observa, se duce la ea și-i spunea ”bună ziua”, din nou), acesta a devenit un model pentru comportamentul tuturor”.

În capitolul ”Istorie” aflăm povestea Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia. Aici descoperim date despreconstrucția spitalului care avea să înceapă în 1813 pe locul destinat și consemnat într-un hrisov al domnitorului Gheorghe Caragea. Noul spital, care avea să fie al treilea din București, după Colțea și Pantelimon, se va numi inițial Spitalul Mavrogheni sau al Iubirii de oameni sau al Filantropiei. El avea să „primească bolnavi de ambele sexe, fără nici o deosebire de religie, rasă, naționalitate sau patimă” și fără plată.

Secțiunea ”Eveniment” cuprinde două articole. Primul vorbește despre data de 10 octombrie, Ziua internațională a sănătății mintale, iar al doilea despre celebrarea Zilei mondiale a alimentației,pe 16 octombrie.

Secțiunea ”Educație medicală” ne aduce noutăți în cercetările despre vitamina D, iar la secțiunea ”Lumea Medicală”, articolul ”Dieta și bolile cronice – Suntem ceea ce nu… mâncăm?” prezintă o nouă școală de gândire în nutriție care promovează ideea că ceea ce nu mâncăm este mult mai important decât ceea ce mâncăm.

În numărul din octombrie al revistei vă recomandăm și 3 publicații:Diabetul – Prevenire și Tratament, Autor: Dumitru Moțet, Anestezie și terapie intensivă – Principii de bază, Autor: Ioana Grigoraș și Autismul și Sindromul Asperger – Ghid pentru asistenți medicali, Autor: Christopher Barber

Dragi cititori, vă invităm cu drag să parcurgeți numărul din octombrie al revistei și să ne transmiteți părerile voastre sau să ne scrieți despre ce doriți să găsiți în paginile revistei e-Asistent.

Vă ”provocăm” să ne trimiteți ideile și să propuneți articole științifice pe adresa redacției: secretariat@oammrbuc.ro

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post