11 iulie – Ziua Mondială a Populației

ziuapopȘtiați că, până în anul 2100, numărul oamenilor care vor trăi până la 100 de ani va crește de peste 100 de ori, de la aproape două sute de mii acum până la două zeci de milioane atunci?

Speranța de viață la naștere este unul dintre cei mai importanți indicatori demografici. Creșterea remarcabilă din ultimii o sută de ani este subliniată în fiecare an cu ocazia Zilei Mondiale a Populației, care se sărbătorește pe 11 iulie.  Ea se datorează accesului mai bun la hrană, condițiilor de viață semnificativ mai bune, precum accesul la apă potabilă și apă curentă pentru igienizare, și progreselor înregistrate de medicină.

Speranța medie de viață este acum de 80 ani pentru locuitorii țărilor dezvoltate, cu 30 de ani mai mult decât acum un secol, în timp ce în regiunea Sub-Sahara din Africa nivelul înregistrat este de 53 de ani, cel mai scăzut din lume.

Media la nivel global este de aproximativ 70 de ani, conform estimărilor Diviziei Populație a Departamentului Economic și Social al ONU.

În România, speranța medie de viață la naștere este de 74 de ani pentru ambele sexe, 70.5 de ani în cazul bărbaților și 77.7 în cazul femeilor.

Îmbătrânirea populației aduce provocări majore sistemelor de sănătate din cauza creșterii semnificative a numărului de pacienți în vârstă, cu toate implicațiile ce decurg de aici: un număr mare de comorbidități (fenomen cunoscut sub numele de multi-morbidități), multe dintre ele cu un tratament costisitor, dacă ne gândim la bolile cardiovasculare, cancer, boli renale cronice, diabetul sau bolile Alzheimer și Parkinson, dar și la scăderea autonomiei funcționale adusă de alte afecțiuni sau, pur și simplu, de vârsta înaintată.

Literatura multor specialități medicale a început să includă déjà capitole separate dedicate populației în vârstă și nu vorbim numai despre medicina internă sau geriatrie, cele două specialități care au fost, până acum, implicate, în principal, în gestionarea acestor pacienți. De exemplu, diferite sub-specialități geriatrice au apărut în anestezie, oncologie și ortopedie, printre altele, în legătură directă cu creșterea așteptată a nevoii de servicii de îngrijire venite din partea pacienților în vârstă. Mai mult, este de așteptat ca un număr crescând de pacienți în vârstă să fie incluși, în viitorul apropiat, în diverse studii medicale, mai ales cele privind bolile sistemelor circulator și neurologic.

În privința abordării serviciilor de îngrijire medicală pentru populația în vârstă, se pune un accent din ce în ce mai mare pe capacitatea sistemelor de sănătate de a le asigura acestora o asistență primară adecvată, inclusiv prin oferirea unei palete mai largi de servicii de îngrijire la domiciliu unui număr cât mai mare de pacienți din această categorie de vârstă.

elderly_signDe asemenea, există o nevoie crescândă pentru o abordare multidisciplinară a pacientului în vârstă, precum și de educație pentru prevenirea abuzului fizic și verbal împotriva pacienților în vârstă. Crearea unor facilități adecvate, atât ca număr, cât și ca tip de servicii, pentru oferirea de îngrijiri de sănătate mintală devine și ea din ce în ce mai presantă.

Adresarea tuturor acestor provocări de sănătate publică cere și realizarea de investiții mai mari în domeniul geriatriei, începând cu formarea unui număr mai mare de specialiști, dar și extinderea pregătirii geriatrice a tuturor profesioniștilor din sistemul de sănătate, pentru  a le permite acestora să reacționeze adecvat la nevoile de îngrijire ale unui număr exponențial mai mare de pacienti în vârstă.

Autoritățile publice naționale și locale sunt, de asemenea, chemate să accelereze procesul de extindere a bazei de facilități de îngrijire a persoanelor în vârstă, dar să și găsească resursele, umane și financiare, pentru a oferi și/sau deconta servicii private de îngrijire la domiciliu pe o scară mult mai largă decât acum. Factorii de decizie trebuie să înțeleagă importanța găsirii de soluții holistice și sustenabile financiar și din punct de vedere al resurselor umane pentru nevoile de îngrijire ale unei populații cu o medie de vârstă din ce în ce mai ridicată, căreia societatea are obligația, legală și morală, de a îi asigura o calitate a vieții decentă, cu cât mai multă autonomie, demnitate și stare bună de sănătate fizică, psihică și emoțională.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

http://www.un.org/en/events/populationday/

http://www.unfpa.org/news/10-things-you-didn%E2%80%99t-know-about-world%E2%80%99s-population#sthash.xRbJM73q.dpuf

http://countrymeters.info/en/Romania

https://www.geolounge.com/ten-things-know-worlds-population/

http://www.unfpa.org/news/10-things-you-didn%E2%80%99t-know-about-world%E2%80%99s-population

http://www.normschriever.com/blog/25-amazing-facts-about-world-population

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2256208712000119

https://www.hillingdon.gov.uk/article/29584/Life-expectancy

 

Share This Post