Noutăți în screening-ul pentru cancerul de col uterin – trusa de auto- testare pentru HPV

Cancerul reprezintă un permanent pericol la adresa sănătății femeilor, iar cancerul de col uterin este unul dintre cele mai comune două forme de cancer care afectează femeile, alături de cancerul de sân. Vasta majoritate a femeilor active sexual dobândesc, la un moment dat, virusul papiloma uman, care are câteva zeci de tipuri ce pot cauza infecții ale zonei genitale. Câteva dintre aceste tipuri de virus HPV cauzează peste 90% din cazurile de cancer de col uterin.

Ultimele statistici disponibile la nivel mondial arată că aproximativ o jumatate de million de femei mor anual în urma cancerului de col uterin și o jumătate de million în urma cancerului de sân. Marea majoritate a acestor decese sunt localizate în țările sub-dezvoltate sau în curs de dezvoltare, unde prevenția, screening-ul și tratamentul sunt puțin răspândite.  Dintre țările UE, unde se estimează că apar anual circa 33 000 de cazuri noi și se înregistrează circa 13 000 de decese pe an, Romania are incidența cea mai mare (34,9 cazuri), Elveția fiind la polul opus (cu 4,2 cazuri),

hpvDepistarea precoce a acestui cancer face diferența între viață și moarte, în cele mai multe cazuri.  Astfel, în funcție de stadiul la care este depistat, rata supraviețuirii se modifică substanțial – în stadiul 1 (prezența leziunilor precanceroase) există peste 99%-100% șanse de recuperare.În cazul cancerului limitat la cervix, există în jur de 80% șanse de recuperare.

În stadiile 3 și 4, în care cancerul a ajuns la planșeul pelvin (stadiul 3) sau a invadat vezica și rectul (stadiul 4), șansele de recuperare sunt la 10-20%. Deci, screening-ul este de importanță vitală.

În cazul cancerului de col uterin, profilaxia secundară constă în efectuarea screening-ului care depistează de fapt leziunea în faza precanceroasă, asigurând șanse maxime de supraviețuire. Screening- prin citologie convențională, pe scară largă și complementat de supraveghere și tratament, poate aduce o reducere a incidenței cancerului invaziv cu 80%.

Totuși, în ciuda progreselor semnificative înregistrate în prevenția și depistarea infectării cu HPV și în tratamentul cancerului de col uterin, aceste beneficii se limitează la o populație relativ restrânsă – femeile cu acces la vaccinarea anti HPV și la testare.  Pentru a îmbunătăți acest acces, cercetătorii au creat o trusă de auto—testare HPV. Aceasta include un tampon special de colectare a probei și o eprubetă pentru depozitarea ei. Testul este apoi trimis la un laborator, care comunică rezultatele și recomandă pașii următori. Experții cred că 2017 este anul în care aceste teste vor fi lansate pe scară largă, ceea ce ar putea reprezenta cel mai mare program de prevenție a cancerului de col uterin de până acum.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

https://consultqd.clevelandclinic.org/2016/10/top-10-medical-innovations-2017-revealed/

http://www.sfatulmedicului.ro/HPV-si-cancerul-de-col-uterin/statistici-si-informatii-utile-despre-cancerul-de-col-uterin-in-romania_13063

http://dspvs.ro/ + Analiza de situatie cancer de col uterin 2014.pdf

http://www.webmd.com/cancer/de col uterin-cancer/ss/slideshow-de col uterin-cancer-overview

Share This Post