1 decembrie 2018 – 30 de ani de la prima Zi internaţională dedicată HIV-SIDA

hivPe 1 decembrie 2018, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), alături de partenerii ei globali, va marca Ziua Internaţională HIV-SIDA, a 30a aniversare a campaniei globale iniţiate de OMS în 1988.

La începutul anilor 1980, înainte ca virusul HIV să fie confirmat drept cauza îmbolnăvirii cu SIDA, se credea că infecţia afectează doar anumite grupuri, de exemplu bărbaţii homosexuali din ţările dezvoltate sau persoanele care-şi injectează droguri.

În 1983, chiar anul în care a fost izolat pentru prima oară virusul HIV, OMS a convocat prima adunare pentru a evalua situaţia globală şi a declanşa monitorizarea la nivel internaţional. Comunitatea internaţională a înţeles atunci că HIV se poate transmite şi în rândul persoanelor heterosexuale sau prin transfuziile de sânge, precum şi că mamele pot transmite virusul nou născuţilor.

În următorii 10 ani după acel moment, a devenit evident că un răspuns eficace împotriva răspândirii infecţiei HIV-SIDA cerea un răspuns multisectorial cuprinzător, începând cu combaterea marginalizării, stigmatizării şi discriminării celor infectaţi şi a populaţiilor cu risc ridicat, pentru ca aceştia să nu se teamă de testele de depistare a virusului şi de accesarea serviciilor de tratament şi îngrijire.

De asemenea, specialiştii au realizat că era nevoie de diminuarea şi controlarea efectelor economice, sociale şi de siguranţă publică pe care le putea aduce apariţia unei pandemii şi, de asemenea, de consolidarea resurselor umane şi financiare necesare pentru o acţiune concertată la nivel internaţional. Aceasta din urma s-a coagulat cel mai bine prin înfiinţarea, în 1996, a UNAIDS (Programul Comun HIV-SIA al ONU), care urmărea coordonarea răspunsului multisectorial.  Un alt moment important al combaterii HIV-SIDA s-a înregistrat în 2002, când s-a înfiinţat Fondul Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei.

Ca urmare a întregului efort coordonat al comunităţii internaţionale, au fost înregistrate succese remarcabile în implementarea pe scară tot mai largă a schemelor de tratament şi îngrijire. Până în 2017, peste 75% (sau circa 28 de milioane de persoane) dintre cele estimate a fi purtătoare ale virusului HIV au reuşit să aibă acces la screening-ul HIV-SIDA. Mai mult, în ultimii ani, auto-testarea se practică pe scară tot mai largă.

Acesta este şi mesajul OMS şi al partenerilor săi cu ocazia aniversării de anul acesta, care se desfăşoară sub deviza “Află cum stai” (“Know your status”) – totul începe cu testarea sau auto-testarea HIV-SIDA, pentru a putea demara cât mai repede paşii necesari pentru a rămâne în siguranţă, neinfectat, sau a începe tratamentul şi a învăţa cum să opreşti transmiterea infecţiei, protejându-i astfel şi pe cei din jurul tău.

 

Mirela Mustață – Redactor executiv E-asistent

 

Documentare, traducere şi adaptare după:

http://www.who.int/westernpacific/news/events/detail/2018/12/01/western-pacific-events/world-aids-day-2018

http://www.who.int/

http://www.who.int/hiv-aids/latest-news-and-events/why-the-hiv-epidemic-is-not-over

 

Share This Post