Interviu cu reprezentanții echipei secției clinice chirurgie generală II a Spitalului Clinic Dr. I. Cantacuzino

interviuGala Premiilor de Excelență în Asistență Medicală, ediția 2019, a oferit echipei de asistenţi medicali din Secția Chirurgie Generală II a Spitalului Dr. I. Cantacuzino premiul de excelență la secțiunea “Advocacy”.

Premiul este o recunoaștere publică a eforturilor acestei echipe, recunoscute de colegi și de pacienți deopotrivă, pentru modul în care contribuie la asigurarea unei mai bune calități a vieții pacienților lor.

Pentru a afla mai multe despre ei, am discutat cu reprezentanții echipei, doctorul Eduard Catrina, șeful secției Chirurgie Generală II (E.C), și cu asistenta șefă Silvia Mitroi (S.M).

 

Care este componența echipei secției clinice chirurgie generală II a Spitalului Clinic Dr. I. Cantacuzino pe care o coordonați?

În secția Chirurgie Generală II a Spitalului Clinic Dr. I. Cantacuzino își desfășoară activitatea cinci medici primari, patru medici specialiști încadrați pe programul de gărzi, câțiva medici rezidenți de chirurgie generală și specialități chirurgicale (ginecologie, chirugie plastică, urologie), 19 asistente medicale, 11 infirmiere și 3 îngrijitoare.

 

Ce servicii oferă această secție?

Secțiaare 34 de paturi, din care 8 paturi de postoperator. Aici sunt tratați lunar peste 130 pacienți cu diferite afecțiuni chirurgicale, de la litiază biliară, hernie inghinală, eventrație postoperatorie, la pacienți cu picior diabetic și pacienți cu neoplazii (de sân, ficat, stomac, pancreas, colon).

Alături de medici, asistentele medicale contribuie la îngrijirea acestor pacienți, la efectuarea investigațiilor și tratamentelor, la pregătirea preoperatorie și monitorizarea postoperatorie, la efectuarea pansamentelor, la educația și consilierea pacienților și a aparținătorilor pentru a putea realiza îngrijirile necesare după externare.

 

Prin ce se diferențiază pacienții acestei secții?

În această secție gradul de ocupare a paturilor este constant la limita maximă. În plus, patologia pacienților internați aici este una gravă: pacienți neoplazici (cancere de colon, gastrice, hepatice, pancreatice în diferite stadii evolutive), cu un grad ridicat de dependență, pacienti colo- și urostomizați, care necesită o supraveghere permanentă și o îngrijire atentă,pacienți diabetici, cu picior diabetic și cu diverse niveluri de  amputație, care, de asemenea, au nevoie de o atenție deosebită, pacienți imobilizați, vârstnici.

 

Există, înțeleg, în spital, un compartiment chirurgie reparatorie picior diabetic. Ce servicii medicale oferiți aici?

Compartimentul chirurgie reparatorie picior diabetic aparține secției Chirurgie Generală I, care are cu 10 paturi mai mult decât secția Chirurgie Generală II. El a fost constituit așa strict din motive administrative, în ambele secții de chirurgie ale spitalului fiind îngrijiți pacienți cu aproximativ aceeași patologie. Dată fiind localizarea Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Dr. N.Paulescu în aceeași clădire cu Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino, este de la sine înțeles că în secțiile spitalului sunt îngrijiți foarte mulți pacienți diabetici. Un număr mare de pacienți diabetici cu leziuni de picior diabetic sunt internați prin transfer sau direct din camera de gardă în secțiile de chirurgie ale spitalului nostru.

 

Care sunt problemele speciale ale pacienților cu picior diabetic? 

 

E.C: Cazul diabetic este particular prin absența durerilor datorită neuropatiei, prin deficitul vascular în periferie, urmare a arteriopatiei și care se însoțește de o concentrație mică a antibioticului la nivelul focarului de infecție, de un aflux redus de elemente imune, oxigen, factori de creștere, toate cu consecințe evidente asupra vindecării oricărei plăgi. Din păcate, deficitele imune întâlnite la pacienții diabetici, agravate de dezechilibrul metabolic (hiperglicemie și/sau tulburări ale echilibrului acidobazic), apar și în cazul altor patologii, cum ar fi infecțiile de părți moi, dar și patologia acută a organelor intraperitoneale, ceea ce face ca managementul oricărei afecțiuni a pacientului diabetic să capete aspecte deosebite.

S.M: Piciorul diabetic este o complicație ce apare în evoluția diabetului zaharat și care afectează structurile membrelor inferioare (piele, mușchi, oase, articulații), ca urmare a compromiterii circulației sanguine și a nervilor periferici și se manifestă prin durere, infecție, tulburări de mers.

Un diagnostic precoce și un tratament corect contribuie la menținerea calității vieții prin păstrarea integrității piciorului. Dacă pacientul nu își controlează diabetul, nu respectă indicațiile medicului și regulile de igienă, rezultatele pot fi tragice și se poate ajunge la amputație.

 

Cum se reflectă aceste particularități ale pacientului în pregătirea și activitatea asistenților medicali care lucrează în această secție?

S.M:  Așa cum am mai spus, alături de medici, asistentele medicale contribuie la îngrijirea pacienților cu picior diabetic, la efectuarea investigațiilor și tratamentelor, la efectuarea pansamentelor. Acestea își însușesc, prin exercițiu și studiu, tehnicile moderne de tratament pentru piciorul diabetic – pansamente moderne, utilizarea vacuum terapiei.

De asemenea, ținând cont că o bună parte dintre pacienți ajung în secție cu leziuni de picior diabetic, fără a ști de existența unui diabet zaharat sau, deși știu de existența acestei boli, nu au urmat un tratament igieno-dietetic și medicamentos corespunzător, asistentele medicale din secție se ocupă și de educația pacienților diabetici și a aparținătorilor acestora. Ele le dau sfaturi legate de monitorizarea corectă a glicemiei și importanța acestei monitorizări, despre principiile de alimentație în diabetul zaharat, administrarea insulinei și multe altele.

Referitor la îngrijirea piciorului diabetic, asistentele medicale din secția Chirurgie Generală II îi învață pe pacienții internați cum să își facă pansamentele la domiciliu până la vindecarea leziunilor curente, dar și cum să își îngrijească picioarele pe termen lung: să își inspecteze zilnic picioarele, să își facă o igiena riguroasă a picioarelor, să folosească șosete și încălțăminte adecvată sau când să se adreseze medicului.

Pentru că amputația este o traumă majoră, fizică și psihică, pentru pacient, acesta trăiește o adevărată dramă din cauza modificării imaginii corporale, neacceptării propriei dizabilități și a temerilor legate de integrarea în societate. De aceea, este esențial suportul psiho-emoțional pe care asistentele medicale din secție îl oferă pacienților care urmează să fie amputați. Acestea explică, cu răbdare și blândețe, pacienților și aparținătorilor necesitatea intervenției, posibilitatea protezării și reluării, după un timp, a activităților zilnice. Ele joacă, fără să conștientizeze întotdeauna, rolul unor psihoterapeuți.

 

Cum se reflectă aceste nevoi ale pacientului în activitatea medicilor din secție?

E.C:  În evaluarea activității medicilor de pe secția noastră trebuie luate în discuție mai multe aspecte. În primul rând, diversitatea foarte mare a patologiei abordate impune o actualizare permanentă a cunoștințelor și tehnicilor chirugicale. În secția noastră sunt tratați un număr foarte mare de pacienți cu neoplazii, și toți chirurgii din echipa noastră pot și fac toate intervențiile chirurgicale necesare: rezecții hepatice, pancreatectomii, gastrectomii, colectomii, rezecții sau amputații de rect, intervenții complexe în tumorile care invadează mai multe organe. De asemenea, toți chirurgii pot aborda la fel de bine intervențiile pe cale clasică, deschisă sau pe cale laparoscopică.

Deși această chirurgie oncologică, considerată o ”chirugie mare”, necesită un timp și un volum de muncă ce nu poate fi cuantificat, chirurgii echipei noastre, alături de medicii rezidenți și de echipa de asistente, găsesc timp și se dedică și tratării leziunilor piciorului diabetic. Acestea sunt diverse și necesită un consum mare de timp, toate eforturile fiind îndreptate în sensul salvării piciorului. În fiecare zi, fiecare pacient cu picior diabetic trebuie pansat și monitorizat. Etapa de îngrijire a plăgilor impune desfacerea pansamentului vechi, debridarea sfacelurilor, spălarea plăgilor, aplicarea de pansamente moderne și aplicarea pansamentului nou. Uneori, evoluția nefavorabilă impune luarea unei decizii și schimbarea din mers a programului operator, în majoritatea timpului prin suplimentarea intervențiilor din acea zi. Pacienților de pe secție li se adaugă cei din secția de diabet, dar și cei care, în număr mare, vin zilnic la camera de gardă sau în ambulatoriu pentru a fi pansați și monitorizați în evoluție.

 

Aveți psihologi în echipă care să poată lucra, de exemplu, cu pacienții cu picior diabetic care au nevoie de amputații? Ce presupune această activitate?

S.M: Din păcate, nu avem în echipa un psiholog. În fapt, nu există un psiholog angajat al spitalului. Credem că sfaturile unui psiholog ar fi mai mult decât binevenite, atât pentru pacienții cu picior diabetic, cât și pentru pacienții colo- și urostomizați, pacientele cu neoplasm de sân care se confruntă, de asemenea, cu probleme legate de modificarea imaginii corporale.

E.C: În fapt, echipa de asistente medicale, cea care are, pe parcursul zilei, cea mai îndelungată perioadă de timp în care are contact cu acești pacienți este și cea care merita aprecieri pentru activitatea ce înlocuiește munca unui psiholog de acordare de suport și încurajare a acestor pacienți.

 

Legat de relația asistenți medicali – medici sau alți membri ai echipei, cum este această colaborare? Ce secrete ale unei bune colaborări aveți?

S.M: Cred că fiecare membru al echipei de îngrijire, fie că este medic, asistentă, infirmieră, îngrijitoare, trebuie să conștientizeze importanța muncii sale și importanța muncii celuilalt, coleg sau subaltern. În echipă funcționăm asemenea rotițelor unui angrenaj. Dacă ceva se strică este clar că ansamblul nu mai funcționează corect. Sunt colegi care lucrează în această echipă de 20 sau 30 de ani. Avem și două asistente care au peste 40 ani de activitate în secție. Acest lucru a contribuit la cimentarea relațiilor interpersonale și profesionale. Cu timpul începem să conștientizăm cerințele și așteptările celorlalți și funcționăm ca într-o familie. Bineînțeles că susținem și ajutăm toți și la acomodarea și integrarea în colectiv a noilor angajați.

E.C: În ce mă privește, cred că secretul colaborării este respectul. Respectul față de pacienți și familiile acestora, față de suferința acestora, față de profesia pe care ne-am ales-o, față de colegi și față de comunitate. Din respect se naște dedicația și abnegația, spiritul de echipă și, în final, satisfacția atunci când pacienții noștri se exterenează cu o stare mult mai bună. Trebuie sa menționez și că singuri, doar cei din echipa secției Chirurgie II, nu am putea avea aceste rezultate. Suntem susținuți de echipele de medici și asistente din secția Anestezie și Terapie Intesivă, din compartimentul Gastroenterologie și Radiologie, și mai ales de asistentele din blocul operator. Cu toții formăm o mare echipă, o mare familie.

 

Dacă ar fi să vă uitați la toate evenimentele importante pentru echipa dumneavoastră, aveţi unele pe care le consideraţi speciale și care au marcat-o?

S.M: Desigur că în existența fiecărui colectiv există evenimente menite să consolideze relațiile în echipă, de la rezolvarea unui caz grav, la găsirea unei soluții inedite pentru o situație ce părea fără ieșire la un moment dat, la salvarea unei vieți, căci în fond aceasta este menirea noastră, până la micile ieșiri în oraș cu colegii pentru a aniversa pe cineva, pentru a sărbători pensionarea cuiva, sfârșitul unui an de muncă și începutul altuia.

Printre evenimentele importante aș menționa și faptul că în spital se derulează un proiect finanțat din fonduri europene –„Specializarea profesioniștilor medicali pentru minimizarea comorbidităților piciorului diabetic”, care are ca scop îmbunătățirea cunoștințelor medicale a 500 de specialiști (medici diabetologi, medici de familie și asistenți medicali) implicați în managementul piciorului diabetic. Este un proiect al cărui manager este doctorul Eduard Catrina, șeful secției Chirurgie Generală II, iar eu sunt implicată în acest proiect ca expert implementare – specialist chirurgia piciorului diabetic- asistenți medicali.

Acordarea Premiului pentru advocacy și implicare în problemele comunității decernat cu ocazia Galei Premiilor de Excelență în Asistență Medicală a OAMGMAMR București a constituit, de asemenea, un eveniment important pentru echipa noastră. Eu consider că este un premiu și o realizare a întregii echipe de îngrijire, nu doar a asistenților medicali.

 

Credeți că sunt importante evenimente de celebrare a excelenței în profesie precum Gala Premiilor de Excelență în Asistență Medicală a OAMGMAMR București? De ce?

E.C: Dincolo de aprecierea activității desfășurate, orice premiu se transformă într-un stimulent pentru îmbunătățirea continuă a activității ulterioare, pentru stabilirea unor obiective și mai îndrăznețe.

S.M: Recunoașterea muncii este foarte importantă pentru echipă și pentru fiecare membru al acesteia, de aceea cred că sunt importante evenimentele de celebrare a excelenței în profesie.

 

Ce a însemnat acest premiu pentru echipă?

S.M: Pentru echipa noastră decernarea acestui premiu este o onoare, o recunoaștere a activității noastre. Este și un stimulent pentru a continua ce am realizat până acum și pentru a ne perfecționa cunoștințele și practica.

 

A consemnat Mirela Mustață – Redactor eAsistent.ro

 

Share This Post