Săptămâna mondială a alăptării 2019

alaptareCel care devine părinte primește un dar care-i schimbă viața și o imensă responsabilitate. În săptămâna 1-7 august, țările din întreaga lume sărbătoresc Săptămâna Mondială a Alăptării. Cu acest prilej, UNICEF și OMS solicită guvernelor și tuturor angajatorilor să adopte politici favorabile familiei, care sprijină alăptarea.

De ce este important acest lucru?

Pentru angajatori, printre beneficii se numără reducerea absenteismului, motivarea angajatelor și creșterea productivității.

Pentru societate, pe de altă parte, beneficiile sunt și ele semnificative.

UNICEF și OMS estimează că, dacă toți bebelușii ar fi alăptați cel puțin în primele șase luni de viață, ratele morbidității și malnutriției ar scădea semnificativ în întreaga lume.

În această privință, aceste două organizații au promovat o campanie la nivel mondial pentru alăptare, creând Inițiativa Spitalul Prietenos cu Bebelușii, care încurajează practicile pozitive de promovare a alăptării în spitale.

În fapt, fiecare spital ar trebui să urmeze „Cei zece pași UNICEF care susțin alăptarea”, „inițiativa pentru un mediu prietenos pentru mame și copii” și să respecte „Codul internațional de comercializare a înlocuitorilor de lapte pentru nou-născuți” și rezoluțiile relevante ale Adunării Mondiale a Sănătății, ca să fie recunoscut drept „Spital prietenos cu bebelușii”. Fiecare dintre cele zece etape dintre cele prezentate în tabelul 1 are propria sa bază de dovezi.

Tabel 1 – Cei zece pași UNICEF care susțin alăptarea
1 Spitalul are o procedură scrisă de promovare a alăptării la sân pe care o promovează către tot personalul său.
2 Îi instruiește pe toți membrii personalului său astfel încât să știe cum să promoveze alăptarea la sân.
3 Informează toate femeile gravide cu privire la beneficiile alăptării la sân și la modul în care pot să gestioneze corect alăptarea.
4 Ajută toate mamele să înceapă alăptarea în cel mult jumătate de oră de la naștere.
5 Le arată mamelor cum să alăpteze și cum să-și mențină lactația, chiar dacă sunt separate de copiii lor.
6 Le recomandă cu tărie mamelor să nu le dea nou-născuților altceva de mâncare decât lapte matern, în afara cazului în care sunt sfătuite altfel de medicul lor.
7 O cazează pe mamă în aceeași cameră cu copilul – 24 de ore din 24.
8 Încurajează alăptarea la cerere.
9 Le recomandă mamelor să nu le dea bebelușilor suzete sau alte tipuri de obiecte care-i liniștesc.
10 Încurajează înființarea de grupuri de suport pentru mămicile care alăptează și le recomandă mămicilor să frecventeze aceste grupuri, după ce se externează din maternitate.

Serviciile oferite de maternitățile care demonstrează implementarea și respectarea celor zece pași printr-un proces riguros și sistematic sunt evaluate sub aspectul cunoștințelor și abilităților personalului și prin interviuri cu mamele despre îngrijirea lor, ceea ce sprijină acreditarea lor ca fiind „prietenoase cu bebelușii”.

Până în prezent, peste 20.000 de organizații de asistență medicală din lume au obținut o acreditare completă în cadrul programului. O serie de studii demonstrează că această inițiativă are potențialul de a influența durata alăptării. De exemplu, Merten și colaboratorii săi, printr-o analiză de cohortă realizată în Elveția, au demonstrat că 42% dintre copiii născuți într-un „Spital prietenos cu bebelușii” au fost alăptați până la 5 luni, în timp ce pentru sugarii născuți în alte medii, procentul a fost de aproximativ 34%.

Studiile au demonstrat utilitatea diferențiată a celor 10 pași, deși toți sunt extrem de importanți. Cei mai importanți și mai eficienți s-au dovedit educația prenatală, demonstrația cu privire la modul de alăptare și sprijinul continuu după externarea din spital. Mai sunt, de asemenea, dovezi extrem de concludente cu privire la utilitatea contactului imediat după naștere.

În unele țări, au fost gândite și alte strategii de promovare și sprijin a mamelor care doresc să-și alăpteze copiii. În Georgia, de exemplu, „Programul de nutriție suplimentară” a lansat 5 strategii pentru promovarea alăptării: educație, pompe de sân gratuite, programe centrate pe spitale, consiliere de la egal la egal, adică de la alte mămici care au participat la program  și coaliții comunitare.

Conform acestui program, educația pentru alăptare oferă acces la un număr gratuit pentru femeile care doresc să primească mai multe informații despre aceasta și instruirea periodică a furnizorilor de servicii medicale. Pompele pentru sân sunt gratuite pentru mamele care doresc să le folosească, iar consilierea de la egal la egal implică alte femei care au participat anterior la acest program și care și-au alăptat cu succes copiii (aceste mame sunt recrutate pentru a oferi sprijin și încurajare participanților actuali). „Coaliția” este concepută ca un proiect comunitar care să acopere deficiențele serviciilor teritoriale care promovează și ele alăptarea.

Ce se poate spune cu siguranță este că furnizorii de servicii medicale joacă un rol esențial în educația și încurajarea mamelor să înceapă și să continue alăptarea. În această privință, pregătirea adecvată a furnizorilor de servicii medicale pare a fi obligatorie pentru a sprijini această practică. În plus, sunt necesare facilități adecvate pentru promovarea și susținerea alăptării.

Având în vedere dovezile disponibile, concluziile studiilor de până acum ne spun că alăptarea trebuie să fie susținută în rândul tuturor mamelor. De asemenea, pe baza datelor pozitive care decurg din campaniile de conștientizare publică din diferite țări ale lumii, trebuie încurajată cu tărie pregătirea medicilor și moașelor și crearea unor facilități adecvate care sprijină alăptarea.

 

Mirela Mustață – Redactor executiv E-asistent

 

Surse de documentare:

https://breastfeeding-magazine.com/breastfeeding-success-stories.html

https://www.who.int/nutrition/publications/evidence_ten_step_eng.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5139977/

sursa foto: https://www.who.int/news-room/events/detail/2019/08/01/default-calendar/world-breastfeeding-week-2019

Share This Post