Ziua asistentului medical

Doina Carmen MaziluIn luna mai, in lume se marcheaza contributia pe care profesionistii din sistemele de sanatate, respectiv nurse, l’infirmieres, asistenti medicali, etc, o au in societate.

In ultimii ani, zilele de 5 mai si 12 mai, au fost preluate si in tara noastra si asta demonstreaza nevoia de a avea zile in care sa putem discuta despre profesie si despre noi, profesionistii, dar mai ales necesitatea ca si societatea civila si autoritatile abilitate din Romania, sa recunoasca si sa constientizeze rolul pe care il au asistentii medicali si moasele.

Stabilirea unei zile in care sa se celebreze aceaste profesii, are o istorie care incepe inca din 1963, an in care Dorothy Sutherland- official al Departamentului Sanatate, Educatie si Bunastare, i-a propus presedintelui american de la acea vreme Dwight D. Eisenhower sa proclame o zi a nurselor. Solicitarea nu i-a fost aprobata.

International Council of Nurses (ICN) celebreaza o zi a nurselor inca din anul 1965, iar din ianuarie 1974, 12 mai a devenit data acestei sarbatori, sub motivatia ca este ziua in care s-a nascut Florance Nightingal, considerata pe scara larga, fondatoarea asistentei medicale moderne.

In 1982 Ronald Regan a semnat o declarative publica prin care se recunoaste ziua nationala pentru nurse, in data de 06 mai.

In 1999, Sindicatul Britanic UNISON- al nurselor si al lucratorilor din serviciile publice, a solicitat ICN schimbarea zilei de 12 mai pe considerentul ca Nightingal nu reprezinta asistenta medicala moderna.

SUA si Canada sarbatoresc intre 9 si 15 mai National Nursing Week.

In 1990 Internation Confederation of Midwifes (ICM), ca urmare a discutiilor purtate intre asociatiile member, stabileste ca idée necesitatea proclamarii unei zile a moasei. Initiativa a fost lansata official in 1992.

Pana cand si in Romania se va lansa oficial o zi in care sa sarbatorim asistentul medical , acum, in luna mai, urez din suflet tuturor colegilor:

Realizari profesionale, sanatate si La multi ani!

Cu deosebita Consideratie,
Doina Carmen Mazilu

Share This Post