28 IULIE 2011 – ZIUA MONDIALA DE LUPTA IMPOTRIVA HEPATITEI (ZMLH)

hepatita

STATISTICA ORGANIZATIEI MONDIALE A SANATATII

HEPATITA A

HEPATITA B

HEPATITA C

1.4 milioane cazuri estimate  anual 2 bilioane persoane (estimativ) au fost infectate cu virusul hepatic de tip B, la nivel mondial 130 milioane persoane (cel putin) sunt infectate cronic cu virusul hepatic de tip C, in lume

Pe 28 iulie 2011 are loc prima celebrare a unei Zile Mondiale de Lupta impotriva Hepatitei (ZMLH) la nivel global, sub auspiciile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

OMS recunoaste hepatita virala ca o problema majora de sanatate publica.

Netratate si neacompaniate de masuri si stil de viata, hepatitele virale se cronicizeaza si produc boli grave precum ciroza si cancerul hepatic.

Numai  hepatitele virale  B (HVB) şi C provoaca decesul a  circa  un milion de oameni anual, in intreaga lume.

Hepatita virala in  2011  – cunoasterea riscurilor,  vaccinarea, preventia, stil de viata personala si colectiva – este tema ZMLH 2011, desfasurata sub sloganul: Hepatita: sa o cunoastem,  sa ne testam, sa ne protejam, sa o combatem impreuna!

Scopul ZMLH 2011 se refera la  reflexie si masuri privind  reducerea incidentei infectărilor cu viruşi hepatici  si subsumeaza urmatoarele obiective :

–          actiune privind introducerea sau sporirea acoperirii vaccinale HVB si  HVA;

–          constientizarea privind masurile de preventie stil de viata la populatia generala;

–          intarirea masurilor de igiena intraspitaliceasca;

–          protectie sporita pentru  grupurile cu risc inalt de infectare.

Pilonul principal al preventiei hepatitelor virale de tip B si A (cele mai virulente forme de hepatite) – este reprezentat de vaccinare.

Alaturi de vaccinare, masurile protective, ca stil de viata personala si colectiva sunt indispensabile in preventia si controlul hepatitelor virale:

– igiena personala stricta (spălatul pe mâini dupa toaleta, inainte de mese; tacâmuri, vesela şi  pahare nefolosite in prealabil);

– igiena stricta în colectivităţi copii/tineri (şcoli, grădiniţe şi cămine studenţeşti);

– folosirea numai a seringilor şi acelor de unica utilizare;

– sterilizarea corectă a instrumentarului medical/stomatologic;

– igiena şi dezinfectare stricte în spitale, laboratoare, maternităţi şi stomatologie;

– igiena sexuala stricta.

Calitatea controlata a apei potabile precum si standardele decente de salubrizare si sanitatie participa la franarea raspandirii virusurilor hepatice.

In Romania, analiza  de situatie sugereaza ca hepatitele virale raman o problema serioasa de sanatate publica.

Incidenta HVB a scazut semnificativ in ultima decada plecand insa de la un nivel foarte ridicat in 2001, ceea ce  ne mentine inca mult peste media UE.

Incidenta HVA ne situeaza intre primele 3 locuri cele mai defavorabile in UE.

Din fericire ratele HVC se gasesc sub media UE, cu o sugestie insa de crestere intre 2007 si 2008.

Acoperirea cat mai larg  posibila  (catre comunitatile defavorizate) a vaccinarii HVB obligatorii in Planul National de Imunizare si extinderea vaccinarii HVA dincolo de situatiile de criza trebuie  si la noi  complementate de  masuri nespecifice privind igiena personala si colectiva , privind populatia generala si grupurile de risc comune tuturor formelor de hepatita virala. Difuzarea pe scara larga si urmarirea implementarii acestor masuri fac parte din misiunea comunitatii nationale de promovarea a sanatatii, dar implica de asemenea o coalizare sociala foare larga.

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), a lansat marti, 26 iulie 2011, sub sloganul Hepatita prezintă rareori simptome evidente! Cunoaşte-o! Confrunt-o! Testează-te! o amplă campanie de informare asupra importanţei testării şi a tratării acestei afecţiuni cronice, prin acţiuni iniţiate la nivel naţional, derulate prin filialele şi centrele zonale din Brasov, Iasi, Cluj, Arad, Timisoara, Teleorman şi Giurgiu, în acord cu tematica din acest an a Alianţei Modiale de Hepatită.

Campania, dedicată Zilei Mondiale a Hepatitei, se desfăşoară în parteneriat cu Fundaţia „Baylor – Marea Neagră” din Constanţa.

SURSE ONLINE:

http://www.who.int/csr/disease/hepatitis/world_hepatitis_day/en/index.html ( OMS )

http://www.dspb.ro/diverse/20110728-comunicat-hepatita.pdf ( Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti)

http://hepato.ro/zmh/?p=12 (APAH-RO)

Share This Post