Provocări, dificultăți și direcții viitoare în profesia de asistent medical

O. A. M. G. M. A. M. R. – filiala Municipiului București a organizat între 28-29 octombrie 2011, cea de-a treia ediţie a Conferinței Anuale cu participare internațională ,, Provocări, dificultăți și direcții viitoare în profesia de asistent medical ”.

Evenimentul s-a desfăşurat la Rin Grand Hotel și a reunit 850 de asistenți medicali din București și din țară- aproximativ, un număr dublu de participanți față de ediția din 2010.

Temele principale în jurul cărora s-a construit arhitectura evenimentului au fost:

  • Îngrijirile medicale centrate pe pacient- calitatea îngrijirilor de sănătate;
  • Practica independentă pentru asistenții medicali generaliști și moașe;
  • Medicina bazată pe dovezi- cercetarea, un deziderat pentru asistenții medicali;
  • Rețelele private de sănătate, alternative la sistemul sanitar de stat- motivarea profesională și financiară a profesioniștilor;
  • Educația pentru sănătate;
  • Rolul asistentului medical in profilaxie;
  • Medicina primară– Statutul asistentului medical din cabinetele medicale individuale;
  • Creșterea competitivității profesionale a asistenților medicali și moașelor prin educație medicală continuă;
  • Etică și deontologie în profesia de asistent medical și moașă;
  • Răspunderea profesională -Protocoale, ghiduri și proceduri- instrumente de creștere a calității îngrijirilor medicale;
  • Preventie si profilaxie in bolile metabolice;
  • Alergiile- consiliere si profilaxie;
  • Stresul in profesia de asistent medical;
  • Bolile oncologice- Rolul asistentului medical si al moasei in profilaxie;
  • Medicina de urgenta – actualitati in managementul traumei;
  • Consumul de droguri- impact national asupra sistemului de sanatate;
  • Contraceptie;
  • Prevenirea si tratarea cancerului de san si de col uterin;
  • Pediatrie si neonatologie;
  • Comunicarea in echipa medicala si comunicarea cu pacientul.

Doina Carmen Mazilu- Presedinte O.A.M.G.M.A.M.R. – filiala Municipiului Bucuresti a deschis lucrările celei de-a treia ediții a Conferinței Anuale cu participare internațională.

,, Declar deschise lucrarile celei de-a treia ediţii a Conferintei Anuale cu participare internationala

Provocari, dificultati si directii viitoare in profesia de asistent medical. Adresez bun venit participantilor, prezenti intr-un numar atat de mare si le multumesc invitatilor de la prestigioase institutii medicale din Israel, Anglia, S.U.A. pentru onoarea de a fi alaturi de noi: dr. Michaela Bercovitch –Presedinta Societatii Israeliene de Medicina Paliativa , dr. Carol Pellowe – King’s College, seful Grupului de Dezvoltare a Ghidurilor NICE; prof.dr. Jhon DeFrain, profesor emerit Departamentul Copilului, Tinerilor si Studiile familiei – Universitatea din Nebraska-Lincoln..’’

Problemele abordate in cursul discursului au fost legate de: identificarea dificultatilor unei profesii fara granite geografice, care se confrunta cu noi provocari in contextul crizei actuale; stabilirea unei directii in ceea ce priveste viitorul profesiei de asistent medical; recapatarea dreptului de a fi langa pacienti; practica independenta.

Ne-au facut onoarea sa fie alaturi de noi reprezentanti ai Biroului Executiv al O.A.M.G.M.A.M.R., organizatiilor sindicale, institutiilor de invatamant superior de stat sau private, autoritatilor publice, fundatiilor, ONG-urilor.

Viorica Totoran– Vicepresedinte O.A.M.G.M.A.M.R. – a transmis mesajul domnului Mircea Timofte – Presedinte O.A.M.G.M.A.M.R., adresat tuturor asistentilor medicali si moaselor din Romania.

Leonard BarascuPresedintele Federatiei SANITAS din Romania a declarat ca ,, acest moment este o provocare, 850 de participanti – reprezinta o perspectiva extraordinara pentru asistentii medicali din Bucuresti…Armata in alb lupta pe doua baricade : sociala si profesionala… Pentru un viitor frumos ,european, trebuie sa fim solidari si sa functionam ca o singura institutie, pentru pacientii nostri’’.

Viorel Hușanu – Presedinte Uniunea Sindicala Sanitas Bucuresti a spus ca ,,dificultatile si provocarile in aceasta profesie sunt foarte multe, insa directii viitoare nu prea exista, pentru ca acestea nu depind numai de noi. Actul medical in sine este o provocare.’’ Dupa un apel la solidaritate, liderul sindical a concluzionat ca ,, impreuna vom reusi.’’

Col. prof. univ. dr. Dan Manastireanu Consilier al Rectorului Universitatii Titu Maiorescu
pentru problemele invatamantului medical
, a transmis participantilor salutul cordial al conducerii acestei universitati si a anuntat cu titlu de onoare introducerea unui master de Medicina de Dezastru,

,, pentru anul universitar 2012-2013, va avea prima serie de absolventi asistenti medicali.’’

Liliana Murgulet – directorul Scolii Sanitare Postliceale Carol Davila :,, De anul trecut ati crescut foarte mult si ati crescut frumos. Plec capul in fata muncii dumneavoastra.’’– au fost cuvintele de inceput ale discursului doamnei profesor.

,, Scoala pe care o reprezint are absolventi cu statut de profesionisti, deoarece noi promovam conceptul de educator pentru sanatate si insistam pe latura sociala a acestei profesii vocationale.’’

Bianca Brad, Presedinte Fondator Organizatia E.M.M.A.- Eternul Miracol Materna Alinare, sprijina din 2008, familiile care trec prin drama pierderii unui copil si, in mod special, pe cele care isi pierd copilul inainte ca acesta sa se nasca, durerea acestora fiind cel mai putin inteleasa.

Familiarizata cu evenimentele organizate de O.A.M.G.M.A.M.R.- filiala Municipiului Bucuresti, Bianca Brad a spus: ,, Aveti o inima mare si pastrati aceasta inima mare pentru a ajuta familiile care trec prin pierderea unui copil, indiferent de coltul de lume. Este o mare onoare sa ma aflu in mijlocul unor oameni frumosi, asistenti medicali, persoane inteligente, respectate, apreciate si foarte iubite.’’

riuca Ivan-Presedinte Fundatia Crucea Alb-Galbena a declarat : ,, Sunt mandra ca sunt aici, chipurile dumneavoastra luminoase degaja o energie pozitiva.

Lucrarile profesional- stiintifice, prezentate pe parcursul celor doua zile ale conferintei, au fost structurate in 4 sesiuni si 5 workshop-uri.

In prima zi a conferintei, invitatii speciali din Israel si S.U.A. au reusit prin talentul oratoric sa transforme prezentarile in adevarate povesti de viata, impartasind atat experienta didactica cat si profesionala.

Doamna dr. Michaela Bercovitch– Director al Departamentului de Ingrijiri Paliative – Centrul Medical Chaim Sheba din Tel Aviv, Presedinta Societatii Israeliene de Medicina Paliativa si Conferentiar la catedra de Medicina Paliativa a Facultatii de Medicina Sackler din Tel Aviv a emigrat in Israel la sfarsitul primului an de stagiu la Institutul Victor Babes.

,, Am inceput ca asistent medical in Romania, iar acum am 21 de ani de experienta pe segmentul ingrijirilor paliative. Durerea nu mai este un simptom , este o boala… La noi, seful devine cel care gestioneaza problema cea mai acuta a pacientului, ne sfatuim si nu se elimina nici un membru al echipei medicale…Uneori problemele sociale ale pacientului sunt mai importante decat tratamentul medical.’’

Dr. Jhon DeFrain , profesor la Departamentul de Studii ale Copilului, Tineretului si Familiei la Universitatea Nebraska-Lincoln din S.U.A. cu o experienta profesionala de peste 40 de ani, a avut un discurs emotionant despre cum pot ajuta expertii familiile cand acestea pierd un copil,

Domnia sa ne-a impartasit cele doua mari secrete ale secolului XXI: ,, primul – noi toti suferim, fiecare sufera, dar nu stim pentru ca nu vorbim, fiecare are un gol in inima sa, cel de-al doilea- suferinta ,durerea este un catalizator care ne ajuta sa crestem mai buni, sa evoluam, nu putem singuri, avem nevoie unii de altii’’. Sfaturile sale pentru experti au fost ca acestia sa fie alaturi de parinti in clipele grele, sa-i asculte atent si sa nu se fereasca sa-i atinga.

,, Ascultati de doua ori mai atent, ca atunci cand ati avea 10 urechi si atingeti-i pentru ca au mare nevoie de atingerea dumneavoastra, este darul cel mai de pret pe care il puteti face.’’

In cea de-a doua sesiune stiintifica au fost abordate teme de interes general pentru asistentii medicali.

Dr. Valeria Herdea , medic primar medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie a prezentat managementul dermatitei iritative de scutec.

Iulia Oprea– Director Departament Gaze Medicinale , Linde Gaz Romania a abordat dintr-o noua perspectiva terapia mobila cu oxigen , reusind postprezentare sa atraga interesul mai multor participanti pentru gazul medicinal, care are statut de medicament in intreaga lume.

Ion Laceanu, asistent medical principal BFT din Targu Jiu a multumit colegilor din filiala Bucuresti pentru evenimentul ,, magistral organizat ’’ si le-a vorbit despre etica si deontologie in profesia de asistent medical, reamintindu-le ca unul dintre cele mai elecvente documente de etica medicala este „decalogul lui Masci”, care dateaza din primele decenii ale secolului XX.

Eugenia Spanudi, asistent medical principal farmacie impreuna cu doamna Acmola Beigean , asistent medical generalist principal, consilieri judeteni O.A.M.G.M.A.M.R.-filiala Constanta au prezentat lucrarea cu tema ,, Provocare, responsabilitate si comunicare in profesia de asistent medical de farmacie ’’.

Ileana Ciobanu, asistent medical principal BFT, Spitalul Universitar Elias a adus in atentia participantilor neurobotica, care prin tehnologie creativa si inteligenta artificiala reuseste sa redea speranta de viata unor pacienti pentru care medicina clasica nu mai poate face nimic.

In prima zi a conferintei provocarea lansata de temele celor 5 workshop-uri au generat importante dezbateri, ceea ce a demonstrat inca o data ca acest tip de activitate educationala in creditarea formelor de dezvoltare profesionala continua este preferat de catre asistentii medicali/moase, deoarece stimuleaza aportul participativ individual in constructia parteneriatului interactiv lector- cursant.

Cele 5 workshop-uri au dat posibilitatea tuturor participantilor sa isi aleaga tema de interes in functie de domeniul de activitate.

Workshop-ul firmei Hartmann a propus asistentilor medicali de chirurgie un concurs intitulat: „PLAGILE CRONICE – O PROVOCARE PENTRU ASISTENTUL MEDICAL!”.
Invitatia si regulamentul concursului au fost postate pe site-ul www.oammrbuc.ro, impreuna cu fisa de caz in care trebuiau completate urmatoarele campuri: date asistent participant; prezenatare de caz; dignostic la prezentarea pacientului; anamneza (pe scurt); examinare din punct de vedere clinic, paraclinic; descriere plaga; tratament local al plagii; evolutia plagii sub tratamentul actual; diagnostic confirmat (de explorarile clinice si paraclinice); imagini plaga (pentru validarea cazului era obligatoriu ca impreuna cu fisa de caz sa sa se trimita minim 2 poze ale plagii).

Dr. Tigau Alina si dr. Kinga Bakos (specialistii Hartmann) au oferit sfaturi practice in ingrijirea plagilor cronice si au initiat discutii pe etapele de protocol: selectia corecta a pansamentului; ingrijirea tegumentelor inconjuratoare plagii; tehnici de aplicare a pansamentului , de fixare secundara si de aplicare a produselor de compresie.


Workshop-ul asistentilor medicali de farmacie, intitulat sugestiv ,, MEDICAMENTUL- PRIETEN SAU DUSMAN?’’ a subliniat importanta dermatocosmeticelor in tratamentul adjuvant al pielii intolerantedr. Roxana Bumbacea , medic primar alergolog, SU.U. Elias, efectul placebo- a fost dezvaluit de Daniela Plesca , asistent medical principal farmacie, I.N.N.B.N., produsele dermato-cosmetice in managementul pielii sensibile – conf. dr. Doina Draganescu U.M.F. Carol Davila

Workshop-ul destinat bolilor metabolice si de nutritie – ,, Importanta alimentatiei in profilaxia si controlul bolilor cronice’’ a fost deschis de doamna dr. Maria Nitescu –medic primar igiena alimentatiei si nutritiei, Sef lucrari la U.M.F. Carol Davila cu lucrarea ,,Alimentatia si bolile cronice netransmisibile. Implicarea asistentului medical in prevenirea si depistarea acestora’’.

Dr. Ing. Nastasia Belc , director la Institutul de Bioresurse Alimentare a prezentat o lucrare extrem de interesanta legata de o tema cercetata la nivel mondial ,, Influenta dietei asupra imbatranirii’’.

Floarea Stanescu, asistent medical principal dietetica la S.C.U.B.  a lansat tema legata de ,, Preventie si tratament in bolile metabolice’’; Maria Spiridon, asistent medical nutritie si dietetica la S.S.D.a prezentat ,,Terapia nutritionala cronica, la pacientii cu boli de nutritie si metabolism’’ ; Meliha Sahzie Dima, asistent medical principal dietetica a adus in atentie ,, Guta –boala oamenilor bogati’’; Maria Alexandru, asistent medical principal dietetica si Meliha Sahzie Dima au realizat o lucrare bine documentata cu informatii de ultima ora referitoare la  ,, Alergiile alimentare’’.

In cadrul workshop-ului de dermatologie s-au discutat ,, Actualitati in dermatologie’’ si a fost prezentata cartea ,, Dermaologie. Venerologie practica’’– autor Florian Chiru, asistent medical licentiat, Spitalul Clinic Colentina, vicepresedinte O.A.M.G.M.A.M.R.-filiala Municipiului Bucuresti.

Prof. dr. George Sorin Țiplică de la Spitalul Clinic Colentina a prezentat in deschiderea workshop-ului lucrarea de impact pentru practica  asistentului medical ,, Actualitati si educatie in dermato-venerologie’’ .

Alte teme abordate in cadrul workshop-ului de dermatologie : ,, Ingrijirea pacientilor cu ulcer varicos’’;,,Psoriazis’’;,,Infectii cu transmitere sexuala’’;,,Ingrijirea pacientilor cu melanom malign’’.

Workshop-ul Moase-Neonatologie cu tema ,, Moasa, asistentul medical de obstetrica –ginecologie si asistentul medical de pediatrie –echipa multidisciplinara’’ s-a desfasurat intr-o atmosfera de maxim ,, travaliu’’ intelectual.

Dr. Daniel Lastofka , Cord Blood Center a subliniat ,, Importanta volumului de sange placentar recoltat la nastere in vederea cresterii sanselor unui potential transplantat’’.

Subiecte de interes, precum : ,, Nasterea vaginala versus operatia cezariana’’ ;,,Importanta produselor BIO in alimentatia sugarului si copilului mic’’; ,,Managementul anemiei feriprive la femeia gravida’’ ;,, Fibroza chistica (mucoviscidoza) la copil’’ ,

Lucrarea cu tema ,, Polimicrogiria focala’’ a fost sustinuta printr-o prezentare de caz de catre Luminita Irina Petcu , asistent medical principal generalist la Spitalul Clinic V. Gomoiu.

Temele propuse de asistentii medicali de pediatrie pentru acest workshop interactv au fost: ,, Prevenirea si controlul durerii in pediatrie ’’; ,, Nou nascutul cu insuficienta respiratorie’’; ,, Pneumoniile in practica pedriatica ’’; ,, Alimentatia enterala a prematurului’’;,, Rahitismul carential la copil’’.

,, Etiopatologia si conduita terapeutica in Izoimunizarea Rh’’ a fost provocarea lansata de un colectiv de trei moase licentiate de la Spitalul Polizu: Elena Cristina Lebedev, Aurora Mirela Niculescu si Mirela Nicoleta Costache.

,, Atitudinea obstetricala in placenta previa ’’ a fost prezentata de un grup de lucru format dintr-o moasa si doua asistente medicale obstetrica-ginecologie de la IOMC Alfred Rusescu.

,, Importanta moasei in travaliu’’ a fost stabilita prin lucrarea propusa spre dezbatere de Monica Alexandrina Muscalu si Adriana Serban, moase licentiate , Spitalul Regina Maria.

Daniela Stan –moasa licentiata, Spitalul Clinic de Obstetrica Ginecologie ,, Prof.dr. Panait Sarbu’’, secretar O.A.M.G.M.A.M.R.-filiala Bucuresti a prezentat lucrarea ,, Mama Surogat’’, iar Anca Balasoiu, moasa licentiata, Maternitatea Bucur impreuna cu doamna Constanta Enache –asistent medical principal obstetrica-ginecologie au pledat pentru ,, Importanta cursurilor: SCOALA MAMEI’’.

In cea de-a doua zi a conferintei prima sesiune stiintifica a fost deschisa de dr. Carol Pellowe care a prezentat experienta din Anglia referitoare la ,, Dezvoltarea de ghiduri bazate pe dovezi care imbunatatesc practica clinica ’’.

Conf. dr. Mariana Mardarescu , Sef Sectie Imunodepresie Copii din INBI ,, Matei Bals’’ , Coordonator al Compartimentului pentru Monitorizarea si Evaluarea Infectiei HIV/SIDA in Romania a prezentat experienta celor ,, 20 de ani de programme HIV/SIDA in Romania’’. Prin profesionalism, spirit colegial si infinita carisma, doamna doctor a reusit sa electrizeze sala si sa transforme datele statistice intr-o poveste de succes a echipei medicale pe care o conduce din anii ’90.

,, Scala de analgezice O.M.S. ‘’ a fost ,, escaladata” cu informatii de ultima ora de catre Luciana Negulescu, asistent medical principal generalist, Asociatia pentru Servicii Mobile de Ingrijire Paliativa .

Cristina Maria Serban, asistent medical principal laborator, Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti a prezentat o lucrare de impact referitoare la consumul de droguri ieftine la tineri, in principal etnobotanice, intitulata sugestiv ,, Care pe care”.

In cea de-a doua sesiune stiintifica Mariana Hurducas, asistent medical principal generalist, Spitalul C-tin Angelescu, a propus un moment de reculegere in memoria tuturor asistentilor medicali, ,, colegii nostri, care nu mai sunt printre noi.’’

,, Sistemul de sanatate este o ruina… Armata halatelor albe nu primeste onoruri…Trebuie sa spunem stop indiferentei sistemului de sanatate si violentei’’.

Primarul general al capitalei, dr. Sorin Oprescu ne-a onorat cu prezenta si a transmis urmatorul mesaj: ,, Nu am venit aici sa va tin un discurs pansament , ci am venit sa va multumesc ca m-ati primit in mijlocul dumneavoastra si sa va multumesc sincer ca existati si rezistati’’.

„Incercam o modalitate ca cele 21 de spitale din Bucuresti, fara discriminare sa preluam si salariile oamenilor, discutam cu reprezentantii dumneavoastra modificarile contractului colectiv de munca” , a mentionat primarul Sorin Oprescu.

„Va sarut mainile si va multumesc!” au fost cuvintele prin care Sorin Oprescu si-a manifestat bucuria de a fi participat la acest eveniment.

Organizatorii celei de-a III-a Conferinte Anuale cu participare internationala a O.A.M.G.M.A.M.R.- filiala Municipiului Bucureşti multumesc sponsorilor si partenerilor media care au fost alaturi de ei in organizarea evenimentului:

Share This Post