CANCERUL DE COL UTERIN

SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ DE PREVENIRE A CANCERULUI DE COL UTERIN

10,5% din femeile investigate în cadrul Unității Mobile de Diagnostic au fost declarate suspecte de cancer de col uterin

București, 25 ianuarie 2012–Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din România, entitate fomatădin societăți medicale, asociații de pacienți și ONG-uri –  celebrează,în perioada 23 și 29 ianuarie, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

Fundația „Renaşterea” pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură, membră a Coaliției, anunță cu această ocazie rezultatele investigațiilor realizate în perioada martie 2008 – decembrie 2011, în cadrul programului „Renaşterea Diagnostic Mobil – Sân şi Col Uterin”, un proiect care a adus în ţară primul centru mobil pentru efectuarea de mamografii şi teste Babeş Papanicolau, gratuit, în comunităţile locale.

În patru ani de activitate, datorită Unităţii Mobile de Diagnostic Renaşterea, 15.500 de femei au beneficiat de servicii medicale, fiind efectuate peste 14.300 teste Babeş Papanicolau şi 7.950 mamografii. O statistică preliminară în care au fost incluse 4.400 de femei care au efectuat testul Babeş Papanicolau a arătat că peste 70% dintre femeile investigate au infecţii genitale complexe ce necesită tratament de specialitate. De asemenea, studiul arată că 10,5% dintre acstea prezintă leziuni pre-canceroase, fiind îndrumate pentru investigaţii suplimentare.

De asemenea, studiul arată că 63% din cele 4.400 de femei investigate au 2 sau mai multe avorturi efectuate, iar 7% din ele, peste 10 avorturi. Din păcate, acest studiu ne arată că ne aflăm încăîn categoria ţărilor în care femeile efectuează multiple avorturi, acest lucru ducând şi la creşterea riscului de apariţie a cancerului de col uterin.

Proiectul s-a adresat în principal femeilor din mediul rural sau peri-urban, economic dezavantajate şi a totalizat, până în acest moment, 15.500 de beneficiare, carora li s-au realizat peste 22.000de investigaţii medicale pentru depistarea precoce a cancerelor de col şi de sân.

Dintre aceste investigaţii, 64,2% au fost examene Babeş-Papanicolau (peste 14.000), iar 35,8%, mamografii (aproape 8.000).

Coaliţia celebrează Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin și printr-un spectacol al violonistului Alexandru Tomescu, ce are loc în seara de 25 ianuarie, începând cu ora 20.30, la Ateneul Român. Pentru a aduce în atenția publică necesitatea implementării unor măsuri coerente pentru prevenirea acestei maladii, Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin va ilumina clădirea Ateneului Român,în seara de 25 ianuarie, în culoarea oficială ce simbolizează cancerul de col uterin.

Având în vedere rezultatele de mai sus, la care se adaugă şi locul fruntaş pe care România îl ocupă în clasamentele europene în ceea ce priveşte incidenţa şi mortalitatea prin cancer de col uterin, autorităţile, în colaborare cu societatea civilă, au datoria să iniţieze şi să deruleze programe integrate de prevenţie – respectiv vaccinare şi screening.

Despre „Renaşterea Diagnostic Mobil – Sân şi Col Uterin”

Scopul proiectului este reprezentatde creşterea accesului la servicii medicale gratuite pentru  depistarea cancerelor de col uterin şi mamar, în vederea prevenirii şi depistării precoce a acestor dou tipuri de boli, principalele malignităţi survenite la femeile din România.

Costurile proiectului, din momentul începerii lui şi până în prezent, au fost reprezentate de investiţii în echipamente în valoare de peste 300.000 de euro și de cheltuieli operaţionale de peste 550.000 de euro.

În cadrul Centrului mobil pentru investigaţii de sân şi de col uterin sunt amenajate un cabinet de ginecologie şi o cameră dotată cu mamograf digitalizat. Acest vehicul se deplaseză prin ţară, în comunităţile care au acces limitat la investigaţii medicale, pentru a oferi femeilor posibilitatea de a efectua gratuit mamografii şi teste Babeş Papanicolau.

Până în acest moment, Unitatea Mobilă de Diagnostic a ajuns în peste 50% din judeţele ţării.

Despre Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din România

Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din România reuneşte reprezentanţii Fundaţiei Renaşterea,  Societăţii de Obstetricăşi Ginecologie din România, Societăţii Române de Pediatrie, precum şi Societăţii Naţionale de Medicina Familiei – şi luptă pentru conştientizarea riscurilor provocate de cancerul de col uterin. Misiunea Coaliţiei este concentrată pe metodele de prevenire a cancerului de col uterin, în special prin vaccinarea împotriva HPV, afirmând necesitatea acestei metode și încercând să folosească experiența europeană în domeniu pentru a desfășura un program de vaccinare eficient în România.

Fundația ”Renașterea” pentru Educație, Sănătate și Cultură a fost fondată în 2001, aducând pentru prima dată cancerul de sân și cancerul de col uterin în atenția publicului român ca o problemă cu implicații majore în viața unei femei. Încă de la început, fundația ”Renașterea” s-a dedicat informării femeilor cu privire la importanța controalelor medicale periodice pentru o depistare precoce și un tratement eficient.

Societatea Română de Medicina Familiei a fost fondată sub protecția Academiei de Științe Medicale din România. Aceasta promovează și acordă suport diferitelor probleme cu care se confruntă medicul generalist.

Asociația Română de Pediatrie dorește să creeze o legătură puternică, atât profesională cât și personală, între toți cei responsabili de creșterea copiilor, îngrijirea şi starea de sănătate fizică şi mentală a copiilor.

Societatea de Obstretică și Ginecologie din România are ca misiune principală diminuarea incidenței cancerului, care reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în România, prin scăderea numărului de decese, a ratei mortalității și a suferinței pe care o produce.

Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați:

Sorina Iordan, sorina_iordan@mccannpr.ro; 0728.977.125

Share This Post