MODULUL EUROPEAN DE NURSING – MARTIE 2012

Profesia de asistent medical este una dintre cele mai căutate şi mai respectate în întreaga lume, a fost concluzia evenimentului organizat astăzi de Şcoala Sanitară Postliceală „Carol Davila”, în care elevii români, viitori asistenţi medicali, şi oaspeţii lor din Norvegia, Danemarca, Suedia şi Anglia şi-au împărtăşit experienţele.

Peste 60 de elevi ai Şcolii Sanitare Postliceale „Carol Davila” din Bucureşti au asistat joi, 15 Martie a.c. la prezentarea sistemelor de sănătate şi de educaţie în nursing ale Suediei, Norvegiei, Danemarcei şi Angliei.  Cele 10 studente sosite în cadrul schimbului de experienţă din cadrul Modulului European de Nursing (ENM), organizat de Şcoala „Carol Davila” în perioada 5-17 Martie a.c. le-au vorbit elevilor români despre experienţele acumulate atât în şcolile de nursing pe care le urmează, şi perspectivele pe care le au de a profesa în ţările lor, cât şi despre impresiile pe care le-au adunat în perioada stagiului în România. Totodată, cei doi elevi participanţi la schimbul ENM din octombrie 2011, Bogdan Dumitrache şi Adrian Turaiche au prezentat aspecte din vizita lor la „VIA Univeristy College”, Danemarca.

„Am ajuns la finalul celui de-al doilea schimb organizat în acest an şcolar. Primul a avut loc în luna octombrie 2011 şi următorul va avea loc în luna mai. Şcoala noastră a găzduit de data aceasta 10 oaspeţi, pe Loren Green, Lucy Kilgannon, Catherine Purkis, Elizabeth Piggott eleve la University of Leeds, UK; Julie Cathrine de la VIA University College” din Silkeborg, Danemarca; Ann Chatlott, Susann Suedia Lorentzen, Lena Leidland, Victoria Johansen  de la „Postfold University College”, Norvegia şi Sofia Karlsson de la „Orebro University College”, Suedia. În acelaşi timp, 6 elevi ai noştri participă acum la schimburi de experienţă în Spania, Anglia şi Suedia. Aşteptăm cu interes să aflăm şi impresiile lor”, ne-a declarat prof. Larisa Bănică, coordonator ENM.

Programul de 2 săptămâni al celor 10 studente străine a cuprins atât vizite în câteva dintre spitalele bucureştene, printre care amintim Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, Spitalul Clinic de Psihatrie „ Al. Obregia”, Spitalul Universitar de Urgenţă „Elias” şi Spitalul Clinic de Urgenţă „Floreasca”, cât şi participarea la unele activităţi organizate în cadrul şcolii „Carol Davila” precum şi câteva excursii şi plimbări prin Bucureşti şi Valea Prahovei – Bran.

„În alcătuirea agendei de lucru am ţinut cont în primul rând de solicitările elevelor de a vizita anumite secţii din spitale şi am căutat să le organizăm astfel programul încât să poată vizita mai multe spitale. De asemenea, am încercat să îmbinăm experienţele profesionale cu cele culturale, pentru ca vizitatorii noştri să îşi poată forma o imagine complexă asupra specificului nostru şi la final impresiile lor au fost foarte bune”, ne-a precizat prof. Maria Pârlog, coordonatoarea activităţii de practică în cadrul Modulului.

„În esenţă, a fi european presupune a împărtăşi nişte valori europene. Noua tendinţă generală a sistemului de educaţie este de globalizare, ne deschidem către o educaţie multiculturală. Noi, care suntem formatori şi educatori pentru sănătate, credem cu tărie în schimbare. Şi orice schimb de experienţă la care participăm în cadrul Modulului European de Nursing consideram că produce o schimbare la nivelul fiecăruia dintre noi, atât elev, cât şi profesor. Dumneavoastră, elevii şcolii, vă doriţi aceste schimburi şi sunteţi factori activi chiar! Faptul că suntem vizitaţi de un număr atât de mare de elevi şi suntem una dintre cele mai active şcoli din reţeaua ENM se datorează modului în care ne reprezentaţi şcoala în exterior. De aceea le mulţumesc tuturor elevilor care s-au implicat în realizarea acestor schimburi şi de asemenea tuturor celor care au făcut posibilă organizarea acestei vizite: profesori ai şcolii precum şi reprezentanţii spitalelor partenere”, a afirmat în cadrul evenimentului domna Elena Liliana Murguleţ, director al Şcolii Sanitare Postliceale „Carol Davila”.

*

Modulul European de Nursing a fost fondat în anul 1994, prin conferința de la Sussex, Anglia, pentru a oferi o structură  internațională, cadru care să asigure cele mai bune beneficii profesionale, ce pot fi câștigate într-un timp relativ scurt.

Scopurile principale ale acestui modul sunt: dezvoltarea conceptului de cultură internațională şi a diferențelor care există între ţările membre ENM, încurajarea elevilor în a dobândi o experienţă practică foarte vastă, motivarea lor pentru a practica meseria de asistent medical la standarde europene şi totodată susţinerea elevilor în dobandirea şi împărtășirea unor cunoştinţe şi a unei experienţe multiculturale.

Şcoala Sanitară Postliceală „Carol Davila” este singura instituţie de profil din Bucureşti care face parte din programul ENM.

Cele 5 prezentări susţinute în cadrul evenimentului precum şi imagini realizate pe parcursul desfăşurării schimbului vor putea fi pot fi vizionate pe site-ul şcolii: www.scoalacdavila.ro

Ramona GUŢU

Director Comunicare

Fundatia Umanista Dr. Mioara Mincu

[nggallery id=9]

Share This Post