LUMEA NOASTRA SE SCHIMBA!

Presedinte Doina Carmen Mazilu

Presedinte Doina Carmen Mazilu

In fiecare an, Ziua Mondiala a Sanatatii este sarbatorita la 07 aprilie, pentru a marca aniversar fondarea in 1948 a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Ziua Mondiala a Sanatatii este o campanie la nivel mondial, care invita pe toata lumea sa se concentreze pe o provocare de sanatate, unica, cu impact global, oferind oportunitatea de a organiza actiuni pentru protejarea sanatatii si buna-starii oamenilor.

OMS a ales sa-si celebreze cei 60 ani de existenta, focusandu-se pe imbatranirea sanatoasa, subiectul anului 2012 fiind „Imbatranirea si sanatatea. Sanatatea buna adauga viata anilor.”

In sec. XXI,  sanatatea este determinata de tendintele sociale. Una dintre cele mai mari transformari sociale este imbatranirea populatiei asa cum reiese si din statisticile OMS:

  • Numarul persoanelor de 60 ani si peste s-a dublat incepand din anul 1980;
  • Numarul persoanelor cu varsta de peste 80 ani se va dubla in perioada 2012-2050;
  • In urmatorii 5 ani, numarul adultilor cu varsta de 65 ani si peste va fi mai numeros decat copiii de varsta sub 5 ani;
  • Pana in 2050, adultii in varsta vor depasi numarul copiilor de 14 ani;
  • Majoritatea persoanelor in varsta traiesc in tari mici sau cu venituri medii.

Dupa cum se vede, lumea noastra se schimba!

Care este impactul statisticilor in domeniu?

In primul rand, aceste tendinte fara precedent afecteaza sistemele de sanatate, personalul din sanatate, bugetul sistemelor de sanatate, iar politicile pentru sanatate trebuie sa includa aceste probleme.

Avand in vedere natura procesului de imbatranire, oamenii vor experimenta afectiuni fizice si cognitive specifice, iar pe masura ce vor imbatrani vor avea nevoie de ingrijiri speciale, chiar institutionalizate.

Conform statisticilor OMS, deja 35 milioane de oameni traiesc cu dementa, numar estimat sa se dubleze pana in 2020 si sa se tripleze pana in 2050. Reiese clar ca sistemele de sanatate vor fi supuse unor cheltuieli importante in domeniul ingrijirii pacientilor cu astfel de patologie.

Stim de asemenea ca oamenii de peste 65 ani dezvolta multiple patologii, cel mai des asociate cu boli cronice, netransmisibile.

Se ridica firesc intrebarea cine va plati pentru ingrijirea sanatatii lor? Sunt societatile sau guvernele pregatite in aceste vremuri, oricum dificile din punct de vedere economic, pentru a acoperii aceasta cerere?

Schimbarile demografice sunt insotite de noi provocari:

  • Cele mai multe persoane in varsta mor de boli cronice, netransmisibile cum ar fi bolile de inima, diabet, cancer; mai mult persoanele in varsta au mai multe probleme de sanatate in acelasi timp;
  • 65% din persoanele care au deficienta de vedere sunt in varsta de peste 50 ani. Cu o populatie imbatranita in crestere, multi oameni vor fi la risc de varsta legat de deprecierea vizuala;
  • 4-6% dintre persoanele in varsta din tarile dezvoltate, au experimentat o forma de maltratare la domiciliu sau abuzuri in institutii de ingrijire(lipsirea de libertate, lipsa ingrijirilor igienice, violenta fizica si psihica, furnizarea de ingrijiri insuficiente, etc.);
  • Numarul persoanelor in varsta care nu mai pot avea grija de ei insisi, creste foarte mult. Multi isi pierd capacitatea de a trai independent, datorita mobilitatii limitate, starii de sanatate fizice sau psihice, necesitand ingrijiri medicale la domiciliu pe termen lung, asistenta comunitara de ingrijire si viata, ingrijire rezidentiala in centrle specializate.
  • La nivel mondial, asa cum arata si statisticile OMS, va exista o crestere dramatica a persoanelor cu dementa (boala Alzheimer).

Tema de anul acesta pune accentul pe o buna sanatate pe tot parcursul vietii, fapt care ajuta persoanele in varsta sa duca o viata plina si productiva si sa fie o resursa importanta pentru familiile si comunitatile lor.

In concluzie, imbatranirea ne priveste pe fiecare dintre noi, tanar sau batran, bogat sau sarac, femeie sau barbat, indiferent unde traim.

Doina Carmen Mazilu,

Presedinte OAMGMAMR-filiala Bucuresti

Share This Post