Ziua mondiala a somnului, 16 martie 2013

As.med.lic. Nicoleta Constantin, consilier-reprezentant Institutul M.Nasta

As.med.lic. Nicolae Constantin, Sp.Cl.de Nefrologie C.Davilla

In intreaga lume este celebrata pe 16 martie, “Ziua mondiala a somnului”, iar sloganul acestui an este: “Somn bun, imbatranire sanatoasa”. Mesajele promovate cu aceasta ocazie isi propun sa constientizeze populatia asupra tulburarilor de somn, epidemie ce afecteaza aproape jumatate din populatia globului. In Romania, aceasta afectiune este ignorata de bolnavi, dar si de institutiile medicale acreditate.

Somnul ocupa jumatate din viata unui copil si o treime din viata adultilor. Deci, merita o atentie deosebita.

Primul laborator de somnologie din Romania a fost infiintat in 1997, in Institutul National de Pneumologie M.Nasta, la initiativa profesorului dr Florin Mihaltan, iar al doilea, in 2001 la Timisoara. In prezent sunt 80 laboratoare si cabinete in tara.

Din anul 2000, Societatea Romana de Pneumologie are o sectiune dedicata somnologiei.

In prezent, in Romania sindromul de apnee in somn, SAS,  este recunoscuta doar partial ca afectiune respiratory, iar diagnosticul si tratamentul nu sunt compensate de asigurarile de sanatate. Astfel, Societatea Romana de Pneumologie si partenerii sai fac toate eforturile pentru a imbunatati accesul pacientilor la informatie, diagnostic si tratament, asumandu-si responsabilitatea formarii de specialisti care sa gestioneze corect aceasta afectiune.

Somnul este o stare fiziologica  normala, necesara redresarii fortelor. Pe parcursul sau se realizeaza:

-Recuperarea fizica prin relaxare musculara

-Recuperarea mentala a organismului

-Conservarea energiei

-Trecerea prin perioade de visare – un somn sa fie odihnitor trebuie sa aiba si vise. Lipsa lor este echivalentul imposibilitatii atingerii unei relaxari totale si a unui somn profund.

S-au facut multe cercetari in domeniul somnului,  reusindu-se astfel  identificarea a cel putin 100 de afectiuni diferite care definesc tulburari ale somnului.

Tulburarile respiratorii din timpul somnului, desi nu reprezinta o grupa de afectiuni noi, constituie un paradox in medicina clinica.

Peste 1 milion de romani sufera de aceste tulburari, cu toate acestea doar  cateva mii sunt diagnosticati. Multi refuza din ratiuni de costuri. Costurile directe si indirecte ale afectiunilor legate de somn, nediagnosticate si netratate, au implicatii negative majore pentru sistemul national de sanatate.

Evaluarea somnului, necesară în tratamentul afecţiunilor cronice.

Nou-nascutii, scolarii, adolescentii, adultii, au nevoie de un somn de calitate pentru a se mentine sanatosi. Lipsa somnului determina numeroase probleme de sanatate ca: obezitatea, afectiuni cardiovasculare, insuficienta respiratorie cronica, hipertensiunea pulmonara, diabet zaharat, reducerea concentrarii, scaderea productivitatii la locul de munca, dar si producerea de accidente de masina.

“Somnul este lanţul de aur care ne ţine sănătatea şi trupul împreună.” [Thomas Dekker]

Bibliografie:

  1. Fl.Mihaltan – Tulburarile respiratorii din timpul somnului, Ed.Stiintelor Medicale,2001
  2. Fl.Mihaltan,Ioana Munteanu,Mihaela Oros – Sforaitul este periculos?,Ed.Curtea Veche, 2011
Share This Post