22 Martie- Ziua Mondiala a Apei

Ziua Mondială a Apei se sărbătorește anual în data de 22 martie.

Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. În România, această zi se sărbătorește din 1993.

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducere în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă.

În fiecare an, sărbătorirea se face sub un slogan. În decembrie 2010, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat anul 2013 ca An Internaţional al Naţiunilor Unite pentru Cooperare în domeniul Apei (Rezoluţia A/RES/65/154), cu tema „ Apa şi cooperarea internaţională ”, iar Ziua Mondială a Apei 2013 ar trebui dedicată aceleeaşi teme, sub sloganul:

„APĂ, APĂ PESTE TOT, DOAR DACĂ O ÎMPĂRŢIM” .

Dupa aer, apa este cel mai important element pentru viata. Apa nu numai ca ajuta la functionarea optima a organismului si la mentinerea sanatatii, dar are si o serie de proprietati miraculoase in ceea ce priveste ingrijirea corporala.

Stiai ca 70% din greutatea corpului nostru inseamna doar apa? Apa este folosita de celule, organe si tesuturi pentru a regla temperatura corpului, dar si pentru a ajuta organismul sa-si indeplineasca principalele functii: digestie, circulatie, excretie. Deoarece corpul nostru pierde apa prin respiratie, transpiratie si digestie, este important sa-l rehidratam cu ajutorul fluidelor si al alimentelor care contin apa.

Fara apa nu se poate!

Cantitatea de apa de care avem nevoie depinde de mai multi factori:

–          de zona georgrafica in care traim,

–           de cat de activi suntem din punct de vedere psihic sau

–           de ce probleme de sanatate avem.

Medicii recomanda sa bem doi litri de apa pe zi pentru ca organismul nostru sa functioneze la parametri optimi, exista chiar si o terapie cu apa care ajuta la pierderea in greutate. Cu toate acestea, oamenii care traiesc in zone foarte calduroase sau umede, femeile care alapteaza, copiii sau persoanele foarte active pot avea nevoie de o cantitate mai mare de apa. De asemenea, persoanele in varsta, cele sedentare, cei care traiesc in zone reci sau cei care mananca multe alimente bogate in apa vor avea nevoie de o cantitate mai redusa de lichide.

Atentie insa! Un consum redus de apa poate duce la deshidratare, ale carei simptome sunt setea, durerile de articulatii si muschi, durerile de mijloc, de cap si constipatia. Cand cantitatea de apa consumata este insuficienta pentru organism, creste riscul aparitiei calculozei renale, iar in cazul femeilor, al infectiilor tractului urinar.

Si ca sa ne convingem ca, dupa aer, apa este cel mai important element pentru viata (organismul nostru nu poate supravietui fara apa mai mult de cateva zile, maximul fiind de o saptamana), iata in continuare cateva dintre principalele beneficii ale apei:

Beneficiile apei pentru corp nu trebuie neglijate

– ajuta la digestie si previne constipatia

– lubrifiaza articulatiile

– elimina toxinele

– regleaza temperatura corpului prin transpiratie

– ajuta la absorbtia nutrientilor

– transporta nutrientii si oxigenul catre celule

– faciliteaza procesele chimice care se produc in organism

– formeaza baza pentru saliva, necesara pentru mestecatul si digestia alimentelor

– reduce riscul de cistita, tinand bacteriile departe de vezica urinara

Apa nu numai ca ajuta la functionarea optima a organismului si la mentinerea sanatatii, dar are si o serie de proprietati miraculoase in ceea ce priveste ingrijirea corporala. 90% din piele inseamna apa. Apa actioneaza asupra pielii ca un hidratant natural, o curata si elimina impuritatile, o ajuta sa-si mentina elasticitatea si fermitatea, ii da luminozitate, previne uscarea si aparitia ridurilor. Daca vrei sa-ti pastrezi tenul tanar si stralucitor, este indicat sa consumi un pahar de apa imediat ce te trezesti dimineata, inainte de a merge la culcare, seara, dar si inainte de fiecare masa. Profita de orice ocazie de a-ti hidrata pielea prin a bea suficienta apa.

Pe langa toate aceste beneficii pe care apa le are pentru corp, iata in continuare alte avantaje ale consumului de apa:

1. Ajuta la scaderea in greutate prin reducerea poftei de mancare.

2. Stopeaza durerile de cap si ametelile, care pot surveni in urma deshidratarii.

3. Lupta impotriva infectiilor, nu numai pentru ca ajuta la eliminarea toxinelor, dar si pentru ca atunci cand corpul este deshidratat exista riscul de infectie.

4. Ofera un bun randament la serviciu, deoarece creierul fiind alcatuit in mare parte din apa, consumul de lichide ajuta la o mai mare concentrare.

5. Creeaza o stare de bine, deoarece consumul de apa creste energia organismului.

6. Capacitatile creierului cresc atunci cand bem apa releva un studiu. In cadrul unui experiment s-a aratat ca studentii care consumau apa inainte de un examen aveau rezultate mai bune cu pana la 10% fata de cei care nu se hidratau, nota obtinuta fiind cu un punct mai mare decat a celorlalti, relateaza Daily Mail. Desi nu se cunoaste exact explicatia acestui fenomen, o teorie acceptata este aceea ca informatia circula mai liber intre neuroni cand acestia sunt hidratati.

7. Calmeaza nervii spun oamenii de stiinta. Ei au observat si ca subiectii carora le era sete in timpul examenului erau si mai usor de distras. In cadrul experimentului, la care au luat parte sute de studenti, s-a luat in considerare hidratarea obtinuta atat de pe urma consumului de apa, cat si a altor bauturi, cum ar fi sucurile sau cafeaua. S-a observat ca intre cei care consumau un lichid inainte de examen nu existau diferente, astfel incat performanta crescuta nu poate fi pusa pe seama zaharului din bautura. Un experiment realizat anterior la University of East London a aratat ca elevii de varste cuprinse intre 7 si 9 ani, care consumau apa in timpul unor teste de memorie si de atentie, se descurcau, de asemenea, mai bine.

Extrem de importanta este si calitatea apei pe care o consumam, care trebuie sa fie o apa pura, cu un continut scazut de nitrati!

Referinte:

http://www.ziare.com/articole/consum+apa+beneficii

www.ziuaconstanta.ro › Ministerul Mediului – Comunicate

https://www.google.ro

Intocmit: Elena Gorgonetu

Asistent medical generalist principal

Share This Post