Educatia medicala continua (EMC) in primele 9 luni ale anului 2013

In vederea cresterii gradului de pregatire profesionala si pentru a se mentine un nivel ridicat al cunostintelor de specialitate, asitentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali din Romania sunt obligati sa efectueze un numar de cursuri de pregatire si alte forme de educatie medicala continua si de informare in domeniul stiintelor medicale, pentru a obtine numarul de credite stabilite de catre Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania.

EMC reprezinta totalitatea activitatilor care cuprind pregatire teoretica, practica si de informare pentru dobandirea sau imbunatatirea nivelului de cunostinte, abilitati si atitudini profesionale necesare asistentilor medicali in vederea cresterii calitatii actului medical si a nivelului de performanta la locul de munca.

Toate activitatile de educatie medicala continua sunt analizate si cuantificate prin unitati de credite numite “credite EMC” . Numarul de credite cerut pentru reavizarea certificatului de membru OAMGMAMR pentru anul 2013 este de 30.

Ca parte a programului de formare medicala continua OAMGMAMR- filialaBucuresti a organizat, in primele 9 luni ale anului 2013, 374 acțiuni de educație medicala continuă (cursuri, conferinte, simpozioane) la care au participat in asistenti medicali generaliști, moașe și asistenti medicali. Aceste acțiuni au fost desfășurate de filiala București independent sau în colaborare cu unitățile medicale, asociații medicale, etc.

Temele de curs au fost variate si au cuprins subiecte adaptate în funcție de nevoile de formare identificate, pentru toate specialitățile, au atins și sfera de dezvoltare personală (cursuri de comunicare, management al timpului, management al stresului, managementul personal), cursuri cu pregătire teoretică și practică (resuscitare cardio-respiratorie).
Din analiza chestionarelor de evaluare a cursurilor reiese că informațiile oferite în cadrul cursului au fost clare și concise, nivelul de actualitate al cunoștințelor predate a fost corespunzător, iar din punctual de vedere al formării ca profesionist, cursurile au fost foarte importante.
De asemenea, s-a ținut cont de recomandările făcute de participanții la cursuri și au fost introduse deja noi teme, precum: managementul conflictelor,managementul personal, arta comunicarii, activitati si manevre utilizate in actiunile de acordare a primului ajutor de baza si conduit terapeutica in intoxicatiile acute și urmează să fie introduse în portofoliu și alte teme de interes.

Din anul 2012, conducerea filialei Municipiului Bucuresti a OAMGMAMR a hotarat sa asigure gratuit un curs pe an membrilor sai. Conditia pentru oferirea acestei gratuitati catre membri filialei este ca acestia sa aiba creditele acumulate la zi.
Un alt avantaj pentru membri este reprezentat de nivelul taxei de curs care este cuprins între 15 lei și 40 lei, în funcție de complexitatea cursului și locul de desfășurare, avându-se în vedere că taxa maximă aprobată de Consiliul Național al OAMGMAMR este de 50 lei..

Articol realizat de Mirela Mustata, in urma unei discutii cu responsabilul EMC din OAMGMAMR-filialaBucuresti, dna Ana Mareș-

Share This Post