Istoria Spitalului Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”

Spitalul Clinic de Nefrologie “Dr. Carol Davila” a fost ridicat la inceputul secolului XX.

Corpul principal de cladire dateaza din anul 1894. Opera a arhitectului Baicoianu, acesta este considerat monument istoric si de arhitectura.

http://www.youtube.com/watch?v=AfmB6D-ncLg

Spitalul functioneaza, in aceasta cladire, din anul 1948. Initial, acesta a deservit sectorul 1 al capitalei.

Pana in anul 1979, Spitalul ”Dr. Carol Davila” a avut o structura complexa: ambulatoriu, clinica medicala, compartiment de alergologie, clinica chirurgicala, laborator clinic, clinica de radiologie, sectie de medicina nucleara.

Inca de la infiintare, spitalul ”Dr. Carol Davila” a fost deservit de o echipa de elita de medici si cadre medii. Ea a fost condusa de personalitati precum Profesorii C.C. Dimitriu, C. Paunescu-Podeanu – la medicala si Fagaraseanu, Gavriliu – la chirurgie.

Din anul 1974, la conducerea clinicii medicale vine Prof. Dr. Nicolae Ursea care da o noua directie activitatii spitalului, orientandu-l spre nefrologie si dializa. Din acel moment, de spital se leaga cele mai importante momente ale nefrologiei romanesti.

Aici, se va organiza, in anul 1974, primul centru de hemodializa iterativa din Romania. La acel moment, era o metoda terapeutica de avangarda. Ea va salva viata a mii de pacienti. Un an mai tarziu, in spital se instaleaza prima sectie de deionizare a apei utilizate in dializa.

In 1994, spitalul devine primul spital clinic de nefrologie din Romania. Tot atunci, in spital, se infiinteaza Registrul Renal Roman.

In perioada 2002-2010, Spitalul Clinic de Nefrologie ”Dr. Carol Davila” trece printr-un important proces de consolidare si modernizare a cladirii vechi a spitalului si de construire a unor cladiri noi ultramoderne care adapostesc si laboratoarele, cabinetele de consultatii si camerele de garda.

Ansamblul s-a intregit, astfel, cu doua corpuri ultramoderene care se alaturau corpului vechi de cladire. Acesta a suferit si el o complexa operatiune de consolidare, subzidire, recompartimentare, modernizare si, ulterior, utilare la cel mai inalt nivel existent la momentul anului 2010.

Spitalul a devenit, in momentul de fata, prin deschiderea unei noi sectii de chirurgie si a unei sectii de terapie intensiva, un complex functional modern care deserveste, in special, patologia renala.

Spitalul Clinic de Nefrologie ”Dr. Carol Davila” sustine si procesul de invatamant din cadrul catedrei de Nefrologie si Medicina Interna a Universitatii de Medicina si Farmacie ”Dr. Carol Davila” din Bucuresti.

”Decalogul” excelentei care individualizeaza Spitalul Clinic de Nefrologie ”Dr. Carol Davila” cuprinde:

1. Singurul spital clinic de nefrologie din Romania;

2. Important for metodologic pentru specialitatea nefrologie;

3. Detine primul si cel mai mare centru de hemodializa din tara;

4. Colectiv de medici si cadre medii cu experienta vasta in domeniul nefrologiei si hemodializei;

5. Sediul Registrului Renal Roman – locul unde sunt integrate informatiile din toate sectiile de nefrologie si din cele 71 de centre de hemodializa din Romania.

6. Sediul Societatii Romane de Nefrologie

7. Sediul Fundatiei Romane a Rinichiului

8. Unitate de asistenta medicala si invatamant de traditie dovedita in peste 50 de ani de activitate medicala, didactica si cercetare stiintifica.

9. Sediul redactiei revistei de specialitate ”Nefrologia”

10. Prin nivelul activitatii de asistenta medicala, stiintifice, didactice si de cercetare, Spitalul Clinic de Nefrologie ”Dr. Carol Davila”indreptateste aspiratia de a deveni Centrul National de Nefrologie, sub egida Academiei Romane.

Share This Post