Generarea unui șoc pentru metabolism printr-o stare de cvasi-înfometare – să fie asta soluția pentru diabetul de tip 2?

diabet1Cheia răspunsului se află în înțelegerea mecanismului care declanșează de fapt boala.

Primul lucru care ne vine în minte multora dintre noi când auzim despre cauzele diabetului este consumul excesiv de zahăr, ceea ce pare oarecum logic, având în vedere glicemia ridicată care este asociată cu această boală.

Rolul zahărului ca factor care contribuie decisiv la declanșarea diabetului rămâne, însă, nedemonstrat în mare parte. Asociația Americană a Diabetului (American Diabetes Association – ADA) și Dr. Richard Bessler, autorul cărții “Spune-mi adevărul, doctore” consideră ca fiind un mit această părere, că excesul de zahăr cauzează diabetul.

Toate caloriile au un rol decisiv, nu numai acelea care provin din excesul de zahăr. La fel de importante sunt și cele aduse de aportul de grăsimi sau de mâncatul excesiv. Acesta a fost și punctul de plecare într-un număr de studii recente care au încercat să descifreze mecanismul exact al bolii pentru a putea apoi arăta dacă evoluția ei poate fi nu numai ținută sub control, ci si reversată până la vindecare sau, din contră, pentru a înțelege dacă diabetul este o condiție cronică pe viață, incurabilă.

Unul dintre aceste studii recente (așa numitul Studiu Contrapunct – Counterpoint Trial condus în SUA de Prof. Taylor și asociații lui) a adus rezultate remarcabile, dătătoare de speranțe, care contrazic opinia convențională că diabetul de tip 2 este ireversibil, incurabil. Această opinie este, de altfel, puternic sprijinită de istoria de până acum a bolii, caracterizată, în general, de lipsa cazurilor de succes în care administrarea de medicamentație anti-hiperglicemică a oprit evoluția bolii spre dependența de insulină. Iar situația stă la fel și în privința efectelor aduse de regimurile alimentare sau de activitate fizică recomandate de obicei diabeticilor, ambele fiind, de asemenea, neputincioase în eliminarea apariției complicațiilor bolii, în ciuda contribuției lor pozitive la atingerea unui bun control al nivelului zahărului din sânge.

Această cercetare care aduce multe speranțe diabeticilor și specialiștilor din domeniu s-a axat pe studiul efectelor unei diete cu 600 de calorii ținută timp de 8 săptămâni asupra nivelului de grăsimi din ficat și pancreas și respectiv, a nivelului de glucoză din sânge. Studiul a demonstrat că în timpul unei astfel de diete dure organismul este forțat să ardă grăsimi, în primul rând din ficat. Nivelul grăsimilor din ficat a fost adus la normal (după o scădere de 30%), iar procesele metabolice care reglează glucoza au revenit la o funcționare normală în numai 7 zile. Acestea sunt rezultate remarcabile. Deși nu demonstrează irefutabil relația de cauzalitate dintre nivelul crescut al grăsimilor din ficat și pancreas și efectele metabolice observate în cazul diabetului, ele sugerează un grad crescut de corelare dintre cele două.

Odată cu scăderea nivelului de grăsimi din ficat și pancreas, s-a observat și normalizarea senzitivității la insulină a ficatului și a nivelului glucozei din sânge, asociere confirmată și de rezultatele chirurgiei bariatrice. Se știa de ceva vreme că acest tip de chirurgie, în special cele mai restrictive intervenții, duc la reversarea completă a diabetului de tip 2 într-o proporție crescută de cazuri. Și, având în vedere că cele două abordări au în comun un element semnificativ, natura acută a intervenției, se poate avansa și ipoteza că motivul pentru care dietele și exercițiile fizice recomandate în mod obișnuit diabeticilor nu dau rezultate este lipsa acestui șoc hipo-caloric asupra organismului.

Chirurgia bariatrică se bazează tot pe producerea unui șoc hipo-caloric, dar reversarea diabetului depinde de cât de mult scade greutatea pacientului după operație. Ca și în cazul dietei de 600 de calorii ținută 8 săptămâni, îmbunătățirea metabolismului glucozei și eliminarea anormalităților metabolice asociate cu diabetul de tip 2 sunt vizibile la o săptămână după operație. Conform unui studiu din 2004, rata de succes în reversarea diabetului variază de la 99% în cazul intervențiilor cele mai radicale (diversiune bilo-pancreatică) la 84% în cazul by-pass-ului gastric și 48% în cazul inelelor gastrice. Un alt studiu a arătat că 86 din 88 de diabetici obezi care au fost operati bariatric s-au întors la un nivel normal al toleranței la glucoză la 4 luni după intervenție și au rămas la acel nivel toți cei 6 ani cât a durat monitorizarea lor.

Atât chirurgia bariatrică cât și dieta drastică analizată de studiul Contrapunct subliniază importanța șocului hipo-caloric pentru a reversa diabetul, iar rezultatele sunt cel puțin remarcabile în cazul amândurora.

Studiul explică foarte bine și care pare a fi mecanismul real al diabetului, ipoteza lansată de autori (Taylor și asociații săi) despre apariția diabetului în cazul unei persoane cu un metabolism normal al glucozei, dar cu rezistență la insulină. Întâi apare un exces repetat de energie, când nivelul caloriilor intrate în organism prin alimentație este mai mare decât al celor consumate. În timp, acest exces caloric duce la excesul de acizi grași/grăsimi în ficat și pancreas. La rândul lui, acest exces de grăsimi afectează secreția de insulină a celulelor beta care ar trebui să gestioneze nivelul de glucoză, ducând la hiperglicemie postprandială – un nivel anormal de ridicat al glucozei în sânge, urmat de o scădere mai înceată după masă. La rândul ei, hiperglicemia postprandială crește și mai mult secreția de insulină, care apoi crește producția de grăsimi a ficatului. Cele doua cicluri interconectate operează în mod continuu și cresc nivelul de acizi grași din pancreas, afectând funcționarea celulelor beta până când se atinge punctul critic la care metabolismul glucozei de către acea persoană se dereglează, iar hiperglicemia atinge un nivel la care apare diabetul de tip 2. Toți pașii, în afară de ultimul, durează de obicei ani de zile. Ultimul pas este știut a fi abrupt și rapid, durând maximum 2 ani.

Ipoteza testată de studiul Contrapunct a fost aceea că lanțul de evenimente care duce la apariția diabetului poate fi întrerupt și apoi reversat prin scăderea abruptă a conținutului de grăsimi al ficatului și atacarea trigliceridelor produse de ficat, care împiedică funcționarea corespunzătoare a celulelor beta. Această reversare se produce mulțumită unei restricții calorice severe și bruște, care forțează corpul să ardă aceste grăsimi într-un ritm susținut, fiindcă nu mai este nimic altceva de consumat pentru producerea energiei, odată ce mica rezervă de glucoză este folosită. Acest șoc hipo-caloric “trezește“ celulele beta prin eliminarea inhibitorilor trigliceridelor, ceea ce reversează condiția diabetică. Astfel, acele intervenții care nu sunt suficient de severe – precum dietele recomandate în mod obișnuit și exercițiile fizice – nu reușesc să rupă lanțul de evenimente ce duce la condiția ficatului gras. De fapt, conform ipotezei, diabetul este o boală a ficatului gras.

Studiul Contrapunct aruncă lumină și asupra lipsei relative de eficacitate a medicației care scade nivelul glicemiei de a preveni complicațiile aduse de diabet. Poate fi pentru ca, adresând nivelul glicemiei, această medicație adresează doar un simptom al diabetului, nu cauza fundamentală care împiedică funcționarea normală a celulelor beta, cum fac dietele care aduc un șoc hipo-caloric.

Studiul acesta deschide noi orizonturi în studiu diabetului, aducând răspunsuri convingătoare și dătătoare de speranțe la un număr de întrebări cheie legate de boală – este reversibil diabetul de tip 2? Răspunsul este, da. În plus, se pune întrebarea dacă se poate reversa diabetul în cazul persoanelor cu un indice de masă corporală normal? Având în vedere prezența condiției ficatului gras chiar și în cazul persoanelor cu un indice normal, răspunsul este pozitiv și pentru a doua intrebare. Va recidiva diabetul? Nu, atât timp cât nivelul grăsimilor din ficat și pancreas este sub pragul la care se declanșează diabetul în cazul persoanei respective. Care este cel mai bun mod de a preveni creșterea în greutate după o asemenea dietă hipo-calorică? Mișcarea și un regim alimentar care nu are calorii în exces.

Astfel, pentru a preveni apariția diabetului de tip 2, este foarte clar că trebuie să ne gestionăm dieta și greutatea pentru a nu ajunge într-o situație pozitiv calorică, unde luăm din alimentație mai multe calorii decât ardem. Având în vedere etiologia diabetului prezentată mai sus, evitarea excesului de grăsimi în ficat prin evitarea surplusului de calorii față de cât este necesar și, pentru cineva fără semnele pre-diabetului, menținerea greutății este mai importantă decât natura dietei. Pentru pre-diabetici, chiar și o dietă de 600 de calorii ținută 1-2 săptămâni poate fi destul de eficace. Pentru reversarea diabetului de tip 2, pare a fi necesară generarea unui șoc pentru metabolism printr-o stare de cvasi-înfometare care să rupă ciclurile de feedback insulină-ficat gras-trigliceride-hiperglicemie. În afară de această abordare, doar chirurgia bariatrică pare a oferi o soluție pentru reversarea diabetului. Pentru cineva care se confruntă cu o boală altfel incurabilă, o dietă de șoc timp de 8 săptămâni pare a fi o problemă relativ nesemnificativă, iar dacă o asemenea dietă ținută timp de 1-2 săptămăni ar elimina pre-diabetul, acesta ar fi un avans semnificativ în domeniul sănătății publice.

Studiul Contrapunct poate reprezenta un moment de cotitură în gestionarea eficace, printr-o soluție relativ simplă, a epidemiei diabetic. Deși dătător de speranțe, el ar trebui urmat de studii pe un număr mai mare de persoane și cu un orizont mai extins de monitorizare a grupului, pentru a confirma obținerea unor asemenea rezultatele remarcabile și pe termen lung.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, PhD, Redactor E-Asistent, Specialist în Comunicare și Relații Publice.

Surse:

INTERNATIONAL HEALTH NEWS, William R. Ware, PhD – Editor NUMBER 250 SEPTEMBER 2014 INTERNATIONAL HEALTH NEWS William R. Ware, PhD – Editor NUMBER 242 NOVEMBER 2013

http://www.yourhealthbase.com/archives/ihn242.pdf

Besser, Richard, Dr., “Spune-mi adevarul, doctore”, București, Lifestyle Publishing, 2014, ISBN 978-606-8566-09-2

 

Share This Post