“Să depistăm, să tratam și să vindecăm toate cazurile!” – deviza efortului global de a eradica tuberculoza. 24 Martie – Ziua Internaționale de Luptă împotriva Tuberculozei

tbcMulți dintre noi credem că tuberculoza este o boală a trecutului, care nu mai prezintă niciun pericol pentru noi. Și totuși…În ultima perioadă, în mass media apar tot mai multe știri care ar trebui să mobilizeze atât autoritățile, cât și pe noi, cetățenii obișnuiți.

Pe 4 martie, o știre difuzată de TVR anunța că, la Arad, o învățătoare și o educatoare au fost diagnosticate cu TBC în stadiu avansat și că elevii lor ar trebui să urmeze un tratament pentru a preveni îmbolnăvirea.

În ciuda progreselor făcute în ultimii 12 ani, România are,cu cei 30,000 de bolnavi de tuberculoză ai săi, aproape un sfert din cazurile înregistrate în UE, una dintre cauze fiind și rata scazută de succes al tratamentului.

Celebrarea pe 24 martie a Zilei Internaționale de Luptă împotriva Tuberculozei este deci un binevenit prilej de conștientizare a faptului că această boală este înca o problema de sănătate publică în România, chiar și după mai bine de 130 de ani de când Dr. Robert Koch anunța descoperirea bacilului care produce boala.

Cu aproape o lună în urmă, Ministerul Sănătății a aprobat Strategia Națională de Control al Tuberculozei, un pas important în sprijinirea eforturilor de prevenire, screening, diagnosticare, tratament și aderența la tratament, deoarece această măsură face posibilă mobilizarea de resurse și din fondurile structurale ale perioadei de programare europeană 2015-2020, precum și din alte fonduri europene nerambursabile.

Strategia, bazată pe studii efectuate în țară și recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății, va permite creșterea eficacității și rigurozității luptei de combatere a tuberculozei, aspecte esențiale pentru atingerea țintei ambițioase de eliminare a TBC-ului ca problemă de sănătate publică până în 2050.

Celebrarea de anul acesta a Zilei Internaționale de Luptă împotriva Tuberculozei își propune să alerteze Ministerele Sănătății din toată lumea asupra urgenței problemei TBC-ului la nivel global, regional și national, subliniind prin sloganul “Să depistăm, să tratam și să vindecăm toate cazurile!”, situația inacceptabilă de acum, când multe cazuri rămân nediagnosticate, netratate sau nevindecate. Rezolvarea acestei situații cere tuturor celor implicați în Programele Naționale de Control al Tuberculozei să îmbunătățească calitatea programelor existente și accesul la serviciile si îngrijirile necesare.

Progresele făcute în reducerea ratei de incidență a TBC-ului au fost mici în ultimii ani, nu numai in Romania, ci și la nivel mondial. Una dintre cauze ține de zona prevenției, vaccinul având deja 90 de ani și fiind din ce în ce mai lipsit de eficacitate, schemele de tratament sunt lungi, complicate și cu efecte secundare serioase.

Toate acestea se pot schimba, există, totuși, motive întemeiate pentru a fi încrezători că progresul în reducerea ratei de incidență a TBC se poate accelera, la fel ca și creșterea ratei de succes al tratamentelor, pentru eradicarea pandemiei de TBC la nivel global până în 2035. Câteva dintre măsurile inovatoare care pot ajuta în această privință ar fi: 1) Căutarea proactivă a cazurilor de TBC în grupurile cele mai vulnerabile; 2) Folosirea extensivă a instrumentelor și platformelor tehnologiei informaționale și de comunicații; 3) Crearea de parteneriate cu organizații implicate în lupta contra fumatului, organizații implicate în promovarea unei nutriții sănătoase, precum și cu parteneri din domeniul dezvoltării sociale, planificării urbane și din sectorul privat.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

http://www.arb-tb.ro/actualitati.html

http://www.stoptb.org/news/stories/2015/ns15_007.asp

www.fighttb2015.eu ‪#‎FightTB2015

http://stiri.tvr.ro/profesoare-bolnave-de-tbc-in-arad-elevii-ar-trebui-sa-urmeze-un-tratament-preventiv_57342.html#sthash.k8om2Nyh.F2H5EOif.dpuf

http://www.ms.ro/?pag=62&id=14644&pg=1

Share This Post