Editorial

editorialDeoarece pe 10 octombrie am marcat Ziua Internaţională a Sănătăţii Mintale, iar Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia” reprezintă unul dintre reperele românești în psihiatrie, vă propunem un interviu cu colega noastră Corina Gagiu, Asistent Şef licențiat la această unitate medicală de prestigiu. Astfel ne dorim să contribuim la creșterea sensibilizării față de problemele de sănătate mintală și la mobilizarea eforturilor în sprijinul unei sănătăți mai bune, inclusiv la locul de muncă, tema aleasă anul acesta pentru a celebra Ziua Internaţională a Sănătăţii Mintale.

În secţiunea Educaţie Medicală veţi găsi un articol despre schimbarea de paradigmă care este necesară în diagnosticarea şi tratarea astmului. Astfel, rezultatele studiului publicat recent în jurnalul medical “The Lancet” arată că metodele actuale de diagnosticare a astmului se bazează, prea des, pe o analiză a simptomelor şi un simplu test al funcţiei respiratorii, ceea ce nu este suficient de specific. Este ca şi când, afirmă cercetătorii, un reumatolog ar diagnostica artrita fără să determine cauza specifică a bolii şi tipul ei. De asemenea, conform raportului cercetătorilor implicaţi în acest studiu, medicii trebuie să depăşească abordarea potrivit căreia astmul este o condiţie cronică şi este tratată, deci, drept boală cronică. În schimb, accentul trebuie pus pe prevenirea astmului şi vindecarea lui.

Secţiunea Lumea Medicală vă informează despre descoperiri recente care aduc speranţe noi pentru găsirea unui remediu pentru glaucom.  O echipă de cercetători de la Macquarie University din Australia a identificat o proteină  numită neuroserpină, care joacă un rol important în sănătatea retinei şi care este inactivată în cazurile de glaucom. În cazul subiecţilor cu glaucom, neuroserpina este inactivată de stresul oxidativ. Inactivarea neuroserpinei duce, la rândul ei, la imposibilitatea inhibării activităţii plasminei, o enzimă care atacă gradual ţesutul ocular, cauzând deteriorarea prezentă în glaucom. Echipa de cercetători îşi propune ca pe viitor să investigheze dacă antioxidanţii, molecule care combat stresul oxidativ, pot fi un mecanism eficace de tratament pentru glaucom, ceea ce ar aduce speranţe noi pentru descoperirea unui remediu.

În secțiunea Istorie, vă propunem un articol despre dezvoltarea pneumologiei româneşti, a cărei istorie s-a împletit cu carierele unor savanţi iluştri, de la Dr. Victor Babeş, la Dr. Ioan Cantacuzino şi Dr. Marius Nasta.

Apariţiile editoriale pe care vi le recomandăm luna aceasta sunt: Tulburările respiratorii în somn – Codruţ Sarafoleanu (redactor), Progrese în pediatrie 2017 – Prof. Dr. Mircea Nanulescu si Prof. Dr. Adrian Georgescu, Algoritm de terapie în pneumologie – Florin Dumitru Mihălţan şi Ruxandra Ulmeanu (redactori).

Dragi colegi, vă doresc, în numele colectivului redacţional, o lectură instructivă şi plăcută, şi vă împărtăşesc speranţa noastră de a vă regăsi printre colaboratorii revistei.

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post