Orientarea spre pacient, pregătirea profesională, etica profesională, responsabilizarea echipei medicale şi a pacientului – o viziune privind reţeta calităţii îngrijirilor medicale

editorialCând vorbim despre profesiile noastre, vorbim despre gândire critică și gândire creativă, pentru că un asistent nu este un simplu executant. Dacă asistentul este un simplu executant, nu se apropie de calitate. Dar dacă își foloseşte propriul său cap şi propria fiinţă şi se implică, da, atunci se apropie de calitate. Aşa văd calitatea îngrijirilor. Un profesionist desăvârşit este cel ce stăpâneşte toate lucrurile acestea. El are abilitatea să responsabilizeze şi pacientul în acelaşi timp, luându-l partener al echipei de îngrijiri.

Orientarea spre pacient, pregătirea profesională, etica profesională, responsabilizarea echipei medicale şi a pacientului, aceasta este reţeta calităţii îngrijirilor, împreună cu păstrarea confidenţialităţii comunicării cu pacientul și respectarea drepturilor lui.

Revenind la numărul dedicat lunii decembrie al revistei, el mai cuprinde şi rubricile de pe acum tradiţionale precum zilele internaţionale legate de sănătate: Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA (1 decembrie) – o oportunitate pentru populația globului de a fi solidară în lupta împotriva HIV; Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități (3 decembrie) – ce urmărește să promoveze o înțelegere a problemelor legate de dizabilitate și să mobilizeze sprijinul pentru respectarea demnității, drepturilor și bunăstării persoanelor cu dizabilități; Ziua Internațională a Solidarității Umane (20 decembrie) – ce promovează conceptul de solidaritate, esențial în lupta împotriva sărăciei.

Secţiunea “Educaţie medicală” ne prezintă un articol despre necesitatea pregătirii profesioniştilor din sănătate în “medicina dependenţei”. Cu atât mai necesară cu cât, în SUA, de exemplu, abuzul de opioide se află pe locul doi după abuzul de marijuana, cu 4.5 milioane de consumatori (dintre care 2 milioane dependenţi) faţă de 8 milioane, în cazul marijuanei. Alinarea durerii a fost motivul principal al consumului non-medical (peste 40% dintre consumatori), în timp ce 50% dintre consumatori au indicat alte motive, precum dorinţa de a se relaxa sau a experimenta senzaţiile aduse, de obicei, de droguri. Consumul medical de opioide administrate pe bază de reţetă a crescut, de asemenea, şi în Europa, dar mult mai încet decât în SUA. Pentru ca dependenţa de substanţe să poată fi gestionată eficace în viitor, toţi profesioniştii din sistemul de sănătate, nu numai cei care se specializează în medicina dependenţei, trebuie să fie capabili să recunoască rapid semnele dependenţei, astfel încât să îi poată referi pe pacienţi către specialiştii în medicina dependenţei sau în medicina durerii, dacă e nevoie.

În cadrul secţiunii “Lumea Medicală”, revista include un articol despre legătura dintre alimentaţie şi tulburările psiho-mintale. Există o nevoie presantă să acordăm mai multă atenţie calităţii alimentaţiei şi obiceiurilor asociate acesteia. Sănătatea psiho-mintală se conturează a fi încă o zonă pe care alimentaţia o poate influenţa major, mulţi cercetători întrebându-se dacă explozia tulburărilor psiho-mintale înregistrată în ultimii 50 de ani nu are legătură cu schimbările  profunde de alimentaţie (atât ce mâncăm, cât şi cum mâncăm) care au avut loc în aceeaşi perioadă de timp.

Revista mai cuprinde și un istoric al medicinei durerii, o analiză care parcurge patru secole de studii și controverse. O întrebare care vine natural ar putea fi – de ce să ne preocupe istoria durerii? Cum ar putea această informație să ajute un cititor obișnuit, un pacient sau un medic? Durerea este înfricoșătoare și generează frică. Pacienții care se tem de durere sunt în situația cea mai dificilă. Ei simt că nu au niciun control asupra corpului lor, iar aceasta amplifică frica. În astfel de situații, cunoașterea poate să ajute. În plus, deși durerea acută poate fi în mod rezonabil considerată un simptom al bolii sau al rănirii, durerea cronică și recurentă este o problemă specifică de sănătate, o boală în sine, despre care merită să știm cât mai multe lucruri.

Numărul din decembrie al revistei mai include și câteva recomandări editoriale – Neuropatia diabetică în practica clinică, Compendiu de imunologie fundamentală și Ghid Clinic – Medicină Internă, lucrări care ne pot ajuta să dobândim cunoştinţe noi sau să le împrospătăm pe cele existente.

Pentru că trecerea într-un nou an se apropie și ea ne oferă, poate, un moment de respiro și un prilej de celebrare, urez tuturor celor care ne citesc, celor care ne-au încredințat opiniile lor în cadrul interviurilor, celor care au participat la evenimentele noastre și tuturor membrilor noştri, adică celor care sunt slujitori ai acestei profesii, se dăruiesc zilnic și oferă alinare și atenție pacienților sau comunităților lor de practică, să fie multumiţi de ei şi să fie sănătoşi, în primul rând, ca să îi poată ajuta şi pe alţii să fie sănătoşi.

La mulţi ani!

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post