2018 – Continuăm şi îmbunătăţim proiectele importante ale OAMGMAMR Bucureşti

editorialDragi colege şi colegi, La mulţi ani, din partea echipei editoriale şi a echipei de conducere a OAMGMAMR filiala Bucureşti. Să fiți răsplătiți cu multă putere, sănătate, respect și recunoaștere, pentru ceea ce faceţi!

Începem anul în forţă, cu planuri ambiţioase – ne dorim să continuăm şi să îmbunătăţim proiectele importante de până acum ale organizaţiei, dar să şi iniţiem şi derulăm cu brio noi proiecte, precum Conferinţa Naţională a OAMGMAMR, pe care filiala noastră o va organiza din nou, după foarte mulţi ani.

Interviul pe care l-am acordat echipei editoriale la sfârşitul anului trecut şi pe care îl regăsiţi în acest număr vă prezintă un bilanţ pentru 2017, precum şi direcţiile generale de activitate pentru 2018.

Proiectele noastre continuă să urmărească dezvoltarea profesiei şi a noastră, ca profesionişti în sistemul de asistenţă medicală, cu scopul de a furniza îngrijiri de calitate, orientate spre pacient.

Şi, fiindcă ianuarie 2018 stă sub semnul păcii, unității şi non-violenţei în comunităţi, familie sau şcoală, şi la nivel global, secţiunea Evenimente ne prezintă două zile celebrate la nivel internaţional – 1 ianuarie, Ziua Familiei Globale (cunoscută anterior drept O Zi a Păcii şi Generozităţii) şi 30 ianuarie – Ziua internaţională pentru non-violenţa în şcoală.

De asemenea, deoarece în ianuarie 2018 se marchează centenarul unui moment critic al istoriei Europei și al lumii– declanșarea așa-numitei ”gripe spaniole”, revista vă introduce, la secţiunea Istorie, câteva elemente despre pandemia ce a debutat la finalul Primului Război Mondial, în anul 1918, și s-a stins, în 1919, după ce a lăsat în urmă efecte dezastruoase: 1 miliard de bolnavi și 30 de milioane de morți (mai mulți decât războiul care tocmai se încheiase). Tot aici, având în vedere că sezonul face ca gripa să fie pe radarul sistemului medical, vă prezentăm principalele tipuri de virusuri gripale şi cele mai eficace măsuri de prevenţie şi combatere a răspândirii ei.

În secţiunea Educaţia Medicală veţi putea găsi un articol despre factorii de risc pentru sănătatea adolescenţilor, o temă acum prioritară pentru politicile publice şi sistemele de sănătate din tot mai multe ţări din lume, deoarece de ea depinde sănătatea şi prosperitatea societăţilor viitoare. Articolul este o pledoarie pentru educaţia pentru sănătate şi necesitatea ca toţi cei implicaţi să încurajeze adolescenţii să dezvolte şi întărească comportamente sănătoase, fundament al sănătăţii lor individuale viitoare şi al dezvoltării sustenabile a societăţii.

Fiindcă peste 5% din populaţia lumii, adică 360 de milioane de oameni, dintre care peste 30 de milioane de copii şi 165 de milioane persoane de peste 65 ani, o treime din populaţia de această vârstă, trăiesc cu deficienţe de auz debilitante, dedicăm un articol acestei condiţii medicale care face ca cei afectaţi să nu poată comunica verbal fără un dispozitiv ajutător şi să aibă nevoie să înveţe să citească de pe buze sau să înveţe limbajul semnelor. Din fericire, există o preocupare în creştere la toate nivelurile societăţii pentru implementarea de măsuri prin care cei afectaţi au acces la condiţii egale de dezvoltare, viaţă şi participare socială.

Doresc să remarc şi recomandările editoriale ale lunii ianuarie – Epigenetica în practica medicală, de Prof. Dr. Sorin Buzinschi, Ghid practic de obstetrică-ginecologie şi infertilitate, de John David Gordon şi Osteoporoza din perspectivă multidisciplinară, Coordonator Violeta Claudia Bojinca.

Alături de echipa editorială, vă urăm lectură plăcută şi vă invităm să vă alăturaţi echipei noastre de autori, trimiţându-ne materiale scrise de dumneavoastră, dar şi sugestii despre temele pe care v-aţi dori să le găsiţi în revista care vă aparţine!

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post