Noutăți din lupta contra cancerului

Într-un nou studiu publicat în Nature Communications, o echipă de cercetători a Universității din Alberta a constatat că, prin inhibarea mai multor viitoare ținte genetice identificate, ar putea fi blocate mai mult de 99,5% din metastazele cancerului în celulele vii. Cercetarea este finanțată de Societatea Canadiană de cancer și de Fundația de Cancer din Alberta.

Această descoperire stabilește obiective terapeutice necunoscute anterior care ar putea fi esențiale pentru prevenirea răspândirii cancerului.

Dat fiind că metastazele ucid 90 % din toți pacienții cu cancer, acest studiu identifică 11 noi modalități de a le pune capăt, ceea ce, pentru membrii echipei de cercetare, are o semnificație potențială incredibilă.

cancerÎn cadrul studiului, pentru a vizualiza creșterea și răspândirea celulelor canceroase în timp real, s-a folosit o platformă unică creată în acest scop- un embrion de pui fără coajă. Cu ajutorul unui instrument molecular s-au introdus vectori scurți ARN (shARN) în celulele canceroase legate de anumite gene, pe care le-au stopat de la activare. Apoi, cercetătorii au inserat aceste celule canceroase în embrioni și au urmărit cum se formau clustere de celule canceroase, identificându-le pe cele care prezentau proprietatea de a fi nemetastazice.

”În momentul în care au fost identificate colonii compacte de cancer, toți pașii spre metastaze erau blocați”, a explicat Konstantin Stoletov, unul dintre principalii autori ai studiului. Din acest moment ele erau extrase, se verifica gena din care provin și se valida că acea genă era, de fapt, responsabilă de metastaze. Folosind metoda, au fost detectate 11 gene care par să joace un rol esențial în metastazarea celulelor canceroase.

Cercetătorii planifică acum să testeze genele asociate metastazelor și produsele genetice ca ținte terapeutice, cu scopul de a opri metastazele.

Convingerea echipei de cercetare este că, devreme ce, odată cu apariția metastazelor, cancerul continuă să se răspândească în alte părți ale organismului, în momentul în care răspândirea metastazelor este oprită, aceasta va influența benefic supraviețuirea pacientului.

Pasul următor pentru acest studiu este verificarea metodei în cazul pacienților umani. De asemenea, este avută în vedere extinderea eforturilor de explorare a altor tipuri de gene, numite micro-ARN, care se pot dovedi ținte terapeutice și mai puternice pentru prevenirea metastazelor.

Un alt studiu, publicat în iunie 2018, în revista Cell Report, de data aceasta realizat în cadrul Universității Monash din Melbourne, arată de ce persoanele în vârstă au un răspuns imunitar scăzut la terapiile împotriva cancerului.

Situația este denumită „tsunami-ul de argint” – și se referă la faptul că incidenţa crescută a cancerului la persoanele în vârstă, combinată cu faptul că populația îmbătrânește rapid, va genera un atac asupra sistemului de sănătate australian, care trebuie să se pregătească pentru un număr impresionant de cazuri de cancer.

Noul studiu a descoperit un grup de celule imune care crește ca număr cu vârsta, dar care sunt prea uzate pentru a putea lupta împotriva bolilor.

cancer1Specialiștii Institutului de Biomedicină Discovery din cadrul Universității Monash au descoperit că un grup de celule imune, numite celule T de memorie virtuală, care reprezintă aproximativ 5% din celulele T ale animalelor tinere studiate și ale oamenilor, își pierd, cu vârsta, capacitatea de a se activa. Aceiași cercetători au descoperit că un alt subset, numit ”celulele T cu adevărat naive”, își păstrează capacitatea de a susține răspunsul imun, dar frecvența lor scade dramatic cu vârsta, de la 90% la 30% la animalele studiate și la oameni. Aceste schimbări sunt cauzate probabil de inflamația generată de vârstă, așa-numita „îmbătrânire inflamatorie”.

Potrivit acestor oameni de știință, acumularea de celule T de memorie virtuală disfuncționale, pe lângă pierderea ”celulelor T cu adevărate naive”, poate explica de ce persoanele mai în vârstă au un răspuns imun redus la cancer și la vaccinuri și de ce imunoterapia cancerului este mai puțin reușită la vârstnici.

Imunoterapia cancerului înseamnă activarea celulelor T ale pacienților pentru a ucide celulele canceroase și ea a avut un succes deosebit pentru anumite forme de cancer. Din păcate, pacienții în vârstă sau persoanele de peste 65 de ani răspund mai puțin bine decât cei mai tineri, observă cercetătorii implicați în acest studiu. Ei pun aceasta pe seama diferențelor observate în cele 2 grupe de celule T la pacienții mai tineri față de cei în vârstă. Și tocmai înțelegerea impactului îmbătrânirii asupra celor două seturi de celule poate fi folosită pentru a le selecta diferențiat și a îmbunătăți acest tip de tratament invator.

Studiul este cu atât mai actual și util cu cât, în Australia, potrivit Institutului pentru Sănătate și Bunăstare, populația de peste 65 de ani reprezintă peste 58% din cazurile diagnosticate cu cancer (în 2014) și 77 % din decesele asociate cancerului. În ceea ce privește lista cu cele mai frecvente diagnostice, tot aceste date arată că persoanele în vârstă din Australia suferă preponderent de cancer pulmonar, urmat de cancer de prostată, colo-rectal, pancreatic și de sân (la femei).

Rezultatele studiului Universității Monash pot însemna, potrivit cercetătorilor implicați, dezvoltarea unor tratamente care să elimine celulele T de memorie virtuală disfuncționale sau să îmbogățească răspunsul ”celulelor T cu adevărat naive” funcționale în timpul imunoterapiei sau să se dezvolte tratamente care reduc inflamația cronică, pentru a preveni declinul imunitar.

În felul acesta, imunoterapia cancerului poate fi adaptată nevoilor sistemului imunitar al pacientului mai în vârstă, astfel știința răspunzând cerințelor reale ale societăților moderne dezvoltate în care numărul vârstnicilor este în creștere.

 

Autor: Mirela Mustață, Redactor executiv eAsistent

 

Surse de documentare

https://www.news-medical.net/news/20180621/Groundbreaking-discovery-could-be-key-to-preventing-cancer-metastasis.aspx

https://www.monash.edu/

https://www.news-medical.net/news/20180620/Monash-study-reveals-why-older-people-have-reduced-immune-responses-to-cancerc2a0therapy.aspx

Share This Post