Editorial La mulţi ani cu multe realizări şi recunoaştere profesională!

editorialDragi colege şi colegi, La mulţi ani, din partea echipei editoriale şi a echipei de conducere a OAMGMAMR filiala Bucureşti, să aveţi multă putere, sănătate, respect și recunoaștere pentru ceea ce faceţi!

Fiind primul număr din 2019, am dorit să vă facem cunoscute câteva dintre evenimentele importante şi tendinţele anului ce abia a început, aşa cum sunt văzute ele de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi de lumea medicală, în general.

Afllăm, astfel, că printre temele pe care OMS se va concentra în 2019 se numără răspunsul comunităţii medicale internaţionale în situaţii de urgenţă, eradicarea poliomielitei sau progresul spre atingerea obiectivelor de sănătate ale Agendei 2030 de dezvoltare durabilă.

De asemenea, articolul publicat în cadrul secţiunii Lumea Medicală subliniază că avansul tehnologic cu aplicaţii inovatoare pentru medicină va fi, şi el, în prim plan în 2019, alături de îmbunătăţirea accesului universal la serviciile de sănătate, creşterea încrederii publice în eficacitatea şi siguranţa vaccinurilor şi combaterea rezistenţei la antibiotice.

La secţiunea Educaţie Medicală, regăsim un articol ce ne aduce noutăţi despre eforturile de înţelegere a cauzelor şi potenţialelor piste de tratament ale autismului. Mulţi specialişti consideră că flora intestinală diferită a persoanelor cu autism poate oferi cheia către descoperirea cauzei condiţiei şi tratarea ei.   Un studiu desfăşurat recent şi publicat în revista Neuron sugerează şi el că aceasta poate fi o pistă viabilă. Mauro Costa Mattioli de la Colegiul de medicină Baylor, Texas, şi colegii lui demonstrează că introducerea unei bacterii în flora intestinală a şoarecilor de laborator cu simptome autiste poate elimina sau, cel puţin, diminua aceste simptome.

În cadrul secţiunii Istorie, ni se oferă o interesantă incursiune în istoria psihiatriei. Aflăm, printre altele, când şi cum a început ea să fie considerată o specialitate medicală şi care sunt câteva dintre subiectele fierbinţi ale momentului.

La secţiunea Interviu, vă aducem părerile unor reputaţi profesionişti din domeniul medical despre Observatorul European pentru Sisteme şi Politici de Sănătate. Aflăm care este misiunea acestei organizaţii, important partener al OMS, şi ce contribuţii a avut recent la îmbunătăţirea sistemelor de sănătate din Europa şi la creşterea stării de bine a cetăţenilor europeni.

Avem, ca în fiecare număr, şi secţiunea Cărţi, unde vă recomandăm 3 apariţii editoriale relevante profesiei noastre: Washington Ghid Practic de Medicină de Urgenţă, de Mark D. Levine, Adela C. Golea, Genetica medicală, Ediţia a 3 a, de Mircea Covic, Dragoş Ştefănescu, Ionel Sandovici, şi Compendiu de specialităţi medico-chirurgicale – Vol.1+2, Coordonatori: Victor Stoica, Viorel Scripcariu.

Vă dorim să vă bucuraţi de primul număr al revistei noastre din 2019 şi vă invităm, ca întotdeauna, să vă alăturaţi echipei noastre editoriale, trimiţându-ne pentru publicare articolele sau cercetările dumneavoastră.

În încheiere, vă urez, din nou, La mulţi ani, din partea echipei de conducere a OAMGMAMR filiala București şi a echipei editoriale!

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post