Ziua Mondială a Donării de Sânge – 14 iunie 2019

”Sânge sigur pentru toți”

Și anul acesta, Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge va fi sărbătorită în întreaga lume, la 14 iunie. Evenimentul are scopul de a recunoaște ”darul vieții”, oferit de donatorii de sânge voluntari și nerecompensați financiar. De asemenea, un al doilea motiv este creșterea gradului de conștientizare a nevoii de donare de sânge, pentru a oferi o șansă de acces la sânge persoanelor și comunităților care au nevoie de el, ca parte integrantă a acoperirii universale a sănătății și ca o componentă cheie a sistemelor eficiente de sănătate.

donareTransfuzia de sânge și produsele din sânge salvează milioane de vieți, în fiecare an. În fapt, sângele și produsele din sânge sunt componente esențiale pentru salvarea femeilor care suferă de sângerări asociate cu sarcina și nașterea, copiilor care suferă de anemie severă datorată malariei și malnutriției, pacienților cu afecțiuni ale sângelui și ale măduvei osoase, persoanelor care suferă de tulburări moștenite ale hemoglobinei și afecțiuni de imunodeficiență. În plus, sângele este esențial pentru victimele traumei, situațiilor de urgență, dezastrelor și accidentelor, precum și la pacienții supuși unor proceduri medicale și chirurgicale avansate.

Deși nevoia de sânge și produse din sânge este universală, există o diferență semnificativă în ceea ce privește nivelul accesului la sânge și la produse sanguine sigure în diferite țări și în cadrul acestora. În multe țări, serviciile care asigură sângele și produsele din sânge se confruntă cu provocarea suplimentară de a pune la dispoziție suficient sânge și produse din sânge, asigurând, în același timp, calitatea și siguranța.

Obiectivele campaniei de anul acesta sunt:

• să celebreze donatorii de sânge și să-i încurajeze pe cei care nu au făcut-o încă să înceapă să doneze;

• să sublinieze necesitatea unei donări de sânge susținute pe tot parcursul anului, pentru menținerea aprovizionării adecvate și asigurarea unui acces universal și în timp util la o transfuzie sanguină sigură;

• să concentreze atenția asupra sănătății donatorilor, pentru susținerea angajamentului acestora și dorinței lor de a dona în mod regulat;

• să demonstreze necesitatea accesului universal la o transfuzie sanguină sigură și să promoveze rolul ei pentru asigurarea unei asistențe medicale eficiente și atingerea scopului de acoperire a sănătății universale;

• să mobilizeze sprijinul la nivel național, regional și global între guverne și partenerii de dezvoltare, pentru a investi, consolida și susține programele naționale de sânge.

În concluzie, mesajele simple pe care Organizația Mondială a Sănătății îi încurajează pe toți lucrătorii medicali să le transmită permanent persoanelor cu care interacționeză, pentru a susține donarea de sânge sunt:

• Lumea are nevoie de suficient sânge, care să fie și sigur.

• La fiecare câteva secunde, cineva, undeva, are nevoie de sânge.

• Transfuziile de sânge și produsele din sânge salvează milioane de vieți, în fiecare an.

• Sănătatea este un drept uman, fiecare om ar trebui sa aibă acces la transfuzii de sânge sigure, când și unde are nevoie de ele.

• Sunt necesare donări regulate de sânge, pentru a asigura accesul la sânge și produse din sânge sigure și de calitate.

• Toți cei care pot dona sânge ar trebui să ia în considerare donații voluntare, neplătite.

• Asigurarea siguranței și bunăstării donatorilor de sânge este esențială și principala preocupare a sistemelor de sănătate.

• Sângele și produsele din sânge sunt esențiale pentru îngrijirea:

–          femeilor cu sângerare asociată sarcinii și nașterii;

–          copiilor cu anemie severă din cauza malariei și malnutriției;

–          pacienților cu afecțiuni ale sângelui și ale măduvei osoase, afecțiuni moștenite ale hemoglobinei și ale condițiilor de imunodeficiență;

–          persoanelor cu leziuni traumatice în situații de urgență, dezastre și accidente; și

–          pacienților supuși unor proceduri medicale și chirurgicale avansate.

 

 

Mirela Mustață – Redactor executiv E-asistent

 

Traducere și adaptare după: https://www.who.int/campaigns/world-blood-donor-day/2019

sursa foto: http://www.radiocluj.ro/2016/06/13/14-iunie-ziua-mondala-a-donatorului-de-sange/

Share This Post