Evenimentele din octombrie semnificative pentru domeniul sănătății

cancersanLuna conștientizării cancerului de sân
Primul eveniment ca importanță și amploare, căruia îi este dedicată întreaga lună octombrie, se referă la tema conștientizării cancerului de sân. Campania își propune să crească atenția și gradul de conștientizare privind depistarea precoce, tratamentul, dar și prevenirea acestei boli. Tema este de maximă actualitate pentru România, unde cancerul de sân ocupa, în 2018, prima poziție, cu o pondere a cazurilor noi de 25,1% (9 629 cazuri noi), la mare distanță de cancerul de colon (11,9%; 4 576 cazuri noi) și cancerul de col uterin (8,6%; 3 308 cazuri noi), conform datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică.

 

 

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice (1 octombrie) este o oportunitate de a evidenția contribuțiile importante pe care acestea le aduc societății și de a o sensibiliza cu privire la provocările îmbătrânirii pentru lumea de azi. Persoanele în vârstă au jucat întotdeauna un rol semnificativ în societate ca lideri, îngrijitori și păstrători ai tradiției. Cu toate acestea, vârstnicii sunt, de asemenea, extrem de vulnerabili, mulți căzând în sărăcie, dezvoltând dizabilități sau fiind discriminați. Pe măsură ce îngrijirile de sănătate devin mai performante, populația persoanelor în vârstă este în creștere. În perioada 2017-2030, se preconizează că numărul persoanelor în vârstă de 60 de ani sau peste va crește cu 46% (de la 962 milioane la 1,4 miliarde) depășind, la nivel mondial, tinerii, precum și copiii sub 10 ani. Iată de ce îmbătrânirea populației trebuie abordată conștient și responsabil pentru ca lumea să fie pregătită să gestioneze una dintre cele mai semnificative transformări sociale ale secolului XXI.

Ziua mondială a vederii („World Sight Day”) este marcată anual, în cea de-a doua zi de joi a lunii octombrie, respectiv la 10 octombrie anul acesta. Conform unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și făcut public luna aceasta la Geneva, cel puțin 2,2 miliarde de persoane au deficiențe de vedere, dintre care peste 1 miliard de cazuri ar fi putut fi prevenite sau încă nu au fost tratate.

„Problemele medicale ale ochilor și afectarea vederii sunt mult prea răspândite, și prea des sunt încă netratate”, spune dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Oamenii care au nevoie de îngrijiri oculare trebuie să poată primi intervenții de calitate fără ca aceasta să însemne adevărate poveri financiare pentru ei. Includerea îngrijirii ochilor în planurile naționale de sănătate și în pachetele esențiale de îngrijire este o componentă importantă a efortului fiecărei țări de asigurare a acoperirii medicale universale.”
Dr Tedros adaugă: „Este inacceptabil că 65 de milioane de oameni să fie orbi sau să aibă o vedere afectată când vederea lor ar fi putut fi corectată peste noapte cu o operație de cataractă sau că peste 800 de milioane se chinuiesc să facă lucruri simple, zi cu zi, deoarece nu au acces la o pereche de ochelari.“

 

sanatatemintaleZiua Mondială a Sănătății Mintale, celebrată tot pe 10 octombrie 2019, are rolul de a sprijini programe și inițiative care se adresează aproape unui sfert din populația lumii, afectată cel puțin o dată în viață de o astfel de problemă. Gama de afecțiuni este largă, de la depresie, anxietate și atac de panică, cele mai frecvente, la schizofrenie și tulburări bipolare. Și la nivel european există o preocupare legată de acest subiect. Mental Health Europe a organizat, pe 10 octombrie a.c., la Parlamentul European, un eveniment pe această temă importantă, eveniment care a reunit politicieni, beneficiari și alte instituții implicate în gestionarea problemelor de sănătate mintală, subiectul fiind prevenirea sinuciderilor.
Ziua mondială a obezității – mai multe rapoarte lansate în octombrie în jurul datei de 11 octombrie, inclusiv din cadrul OECD și UNICEF, precum și noi analize ale datelor OMS în ceea ce privește obezitatea la copii, prezintă dovezi suplimentare că este necesar un răspuns adecvat și responsabil. Deși este bine cunoscut faptul că un stil de viață neadecvat, bazat pe diete nesănătoase și prea puțină mișcare, reprezintă cauza cea mai frecventă de obezitate, oamenii continuă să dezvolte și să păstreze astfel de comportamente nesănătoase. De aceea, simpla conștientizare pare să nu mai fie de ajuns, iar răspunsul trebuie să fie mult mai complex.
Ziua mondială a artritei – 12 octombrie 2019 – campania EULAR a Ligii europene împotriva reumatismului, intitulată ”Nu întârzia, alătură-te astăzi” (Don’t Delay, Connect Today), continuă și în 2019. Gândită pentru a crește și promova conștientizarea simptomelor legate de bolile reumatice și musculo-scheletice (RMD) și a importanței unui diagnostic precoce și a accesului la îngrijiri, campania se adreseză populației și pacienților, profesioniștilor din domeniul sănătății și cercetătorilor în domeniu.
preventiainfectiilorSărbătorită anual pe 15 octombrie, Ziua mondială a spălatului pe mâini este dedicată campaniilor de advocacy, creșterii conștientizării și înțelegerii importanței spălării mâinilor cu săpun ca o modalitate ușoară, eficientă și accesibilă de a preveni bolile, infecțiile și de a salva vieți.
Este bine cunoscut faptul că atunci când cineva merge la un spital sau la o altă instituție de asistență medicală pentru a primi îngrijiri, respectiva persoană devine vulnerabilă pentru infecțiile asociate asistenței medicale.
De exemplu, în Statele Unite, aproximativ 1 din 31 persoane internate în spitale mor în fiecare an în urma acestor infecții, în timp ce multe dintre ele pot fi prevenite cu practici adecvate de prevenire a infecțiilor.
Săptămâna Internațională de Prevenire a Infecțiilor (13-19 octombrie) este un eveniment de conștientizare și evidențiere a modalităților de a opri infecțiile asociate asistenței medicale.

Și încă o curiozitate legată de subiectul spălatului pe mâini…. cercetătorii vă îndeamnă ca, dacă aveți de luat o decizie dificilă și vă temeți că veți regreta, atunci să vă spălați pe mâini. Aceasta este recomandarea unui studiu realizat de cercetători ai Universității din Michigan. Rezultatele acestui studiu arată că ”spălarea mâinilor poate să ne scape de urmele deciziilor noastre trecute, reducând nevoia de a le justifica”, explică profesorul Norbert Schwarz. Acest studiu confirmă ce demonstrase un studiu al unui grup de cercetători de la Universitatea din Toronto din 2006, care arăta că zonele din creier legate de nevoia de curățenie fizică sunt aceleași cu cele care gestionează „puritatea psihologică”.
Ziua Mondială a Osteoporozei are loc în fiecare an pe 20 octombrie. Atunci se lansează campania anuală dedicată sensibilizării cu privire la prevenirea, diagnosticul și tratamentul osteoporozei și al bolilor osoase metabolice. Organizată de Fundația Internațională pentru Osteoporoză în fiecare an, Ziua Mondială a Osteoporozei implică campanii ale societăților naționale de pacienți cu osteoporoză din întreaga lume, cu activități în peste 90 de țări.

 

Rubrică realizată de Mirela Mustață – Redactor executiv e-Asistent.ro

Surse de documentare:
http://insp.gov.ro
www.un.org
https://www.mhe-sme.org (sursa foto 2)
https://www.who.int
www.obesityday.worldobesity.org/
Sursa foto 1: http://www.sfatulmedicului.ro
https://www.eular.org/world_arthritis_day.cfm
www.globalwaters.org
www.manager.ro (sursa foto 3)
professionals.site.apic.org
www.awarenessdays.com

Share This Post