Editorial

editorialLuna noiembrie aduce evenimente de marcă ale lumii medicale la nivel internațional. Se detașează, în această privință, Săptămâna mondială a conștientizării privind rezistența la antibiotice (12-18 noiembrie) și Ziua mondială a luptei împotriva diabetului (14 noiembrie), ambele de mare actualitate și pentru România.

Astfel, rezistența la antibiotice a devenit, și la noi, un pericol major la adresa sănătății publice, afectând capacitatea noastră de a trata anumite infecții. În ceea ce privește diabetul, prevalența acestuia în rândul adulților cu vârsta 20-79 ani era, în 2017, de 12.4% în România, față de 9% la nivel european.

Alte două evenimente importante pentru lumea medicală pe care revista noastră vi le propune în numărul acesta sunt Ziua mondială a copiilor născuți prematur (17 noiembrie) și Ziua mondială BPOC (18 noiembrie).

La secțiunea Educație medicală vă prezentăm o temă critică pentru întreaga noastră profesie – cum să evităm blocarea comunicării cu pacientul și apariția conflictului. Este o temă importantă deoarece conflictul afectează negativ celelalte aspecte precum îngrijirea, siguranța și costul, iar conflictele nerezolvate pot afecta, de asemenea, productivitatea și calitatea îngrijirii pacienților. Articolul ne aduce recomandări practice despre ce putem face pentru a rezolva conflictul.

Secțiunea Lumea medicală ne prezintă articolulActivitatea fizică și adulții în vârstă de peste 65 de ani. Aflăm, dintr-un studiu desfășurat recent, că această grupă de vârstă are cel mai mult de câștigat în urma exercițiilor fizice, îmbunătățindu-și, pe parcursul câtorva săptămâni, agilitatea fizică și psihică.  În plus, beneficiile de sănătate apar chiar și în cazul a 30 de minute pe zi de exerciții fizice ușoare, dusul gunoiului, aspirat, urcatul scărilor, spălatul rufelor sau mersul la cumpărături.

Interviul lunii este o traducere și adaptare a unei discuții despre subiectul care a reprezentat dintotdeauna una dintre marile spaime ale omului. Acest dialog cu doctorul Joe Feuerstein, profesor asociat de medicină clinică la Universitatea Columbia și director medical la două clinici de îngrijiri paliative din SUA, a fost acordat site-ului Medium.com și a apărut anul trecut în rubrica ”Sănătate” a acestuia.

La secțiunea Istorie, aflăm că dezvoltarea obstetricii este indisolubil legată de profesia de moașă. De exemplu, prima cezariană de succes din Insulele Britanice a fost realizată de o moașă irlandeză, Mary Donally, în 1738. Mai aflăm și că, în viitoarea decadă sau două, cea mai vizibilă schimbare în obstetrică pare că va fi feminizarea specialității. În prezent, în Marea Britanie, de exemplu, aproape 90% dintre obstetricienii activi sunt bărbați, dar mai mult de 50% dintre studenți sunt femei. În schimb, un număr mic de bărbați se pregătesc să devină moașe. Așadar, diferența de gen dintre profesiile medicale și moașe, prezentă încă de pe vremea lui Hipocrate, este acum pe cale să dispară.

Doresc să remarc şi recomandările editoriale ale lunii noiembrie – Îngrijirea postcancer de Gerald M. Lemole, Pallav K. Mehta, Dwight L. McKee, Relaționarea medic-pacient de Lucian Josan și Diabetul zaharat pe scurt de Ian N. Scobie, Katherine Samaras.

Bucurați-vă, așadar, și de acest număr bogat în informații și noutăți din lumea medicală. Ca întotdeauna, vă încurajăm să ne împărtășiți ideile, sugestiile și, de ce nu, să alegeți să publicați articolele scrise de dumneavoastră, membri OAMGMAMR București, în revista care vă aparține.

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post