Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului

cancerData de 4 februarie este cunoscută drept ziua care marchează eforturile care se fac la nivel mondial pentru prevenirea cancerului, diagnosticarea sa precoce, tratarea și acordarea de îngrijiri paliative. Anul acesta a fost organizată a 20-a celebrare a acestei zile.

La nivel european, peste 1 milion de oameni mor de cancer și peste 3 milioane de cazuri sunt diagnosticate, în fiecare an. Aceasta înseamnă că, atât în termeni de măsuri de prevenție, precum și ca diagnostic precoce, screening, tratament și îngrjiriri paliative, țările europene sunt chemate să facă mai multe eforturi care să aibă impact.

Dintre decesele provocate de cancer, la nivelul regiunii europene a Organizației mondiale a Sănătății (OMS), 20% sunt provocate de cancerul la plămâni, 12% de cancerul colorectal, 7% de cancerul de sân,    6 % de cel pancreatic și 5.7% de cel de stomac.

Pe de altă parte, în cadrul acestei regiuni, riscul individual de a dezvolta această maladie diferă, fiind peste 25% în țările vest europene, între 19 și 25 % în țările est europene și între 10 și 19% în țările din centrul Asiei. Cu toate acestea, riscul de deces cauzat de cancer este de peste 12% în țările din estul Europei și centrul Asiei și între 9 și 12 % în țările din vestul Europei. Motivele din spatele ratelor mai mari de deces din țările est-europene și din Asia centrală sunt diagnosticul tardiv și tratamentul sub-optim.

În ceea ce privește prevenția, consumul de tutun și alcool sunt factorii de risc cei mai semnificativi în regiunea europeană asupra cărora se poate interveni. Și aceasta pentru că până la 85% din decesele provocate de cancerul la plămâni și 15% din cele generate de cancerul la stomac sunt atribuite consumului de tutun. Totodată, riscul de cancer de plămâni, colo-rectal, stomac, sân și cel pancreatic crește semnificativ cu consumul de alcool. Alți factori de risc care merită notați sunt: obezitatea, dieta nesănătoasă și lipsa de activitate fizică. Comparativ cu aceștia, poluarea aerului și substanțele chimice utilizate în agricultură și producția de alimente au un impact mai limitat.

În plus, unele tipuri de cancer pot fi prevenite prin vaccinare. De exemplu, vaccinurile anti-HPV sunt extrem de sigure și eficiente în prevenirea transmiterii tulpinilor responsabile de cancerul de col uterin, precum și pentru unele tipuri de cancer de vulvă, vagin, penis, anus și pentru regiunea orală.

Hepatita B – o infecție hepatică care poate pune viața în pericol – este cauzată de virusul hepatitei B. Vaccinul împotriva hepatitei B oferă 98–100% protecție împotriva virusului. În lipsa vaccinului, virusul acesta poate provoca infecții cronice și poate genera decesul din cauza cirozei și a cancerului hepatic.

În ceea ce privește detectarea timpurie a cancerului, ghidul OMS publicat recent indică cerința expresă ca sistemele de sănătate să se consolideze, pentru a asigura detectarea și diagnosticul timpuriu al cancerului simptomatic. Screening-ul este un alt instrument pentru depistarea precoce a cancerului. El s-a dovedit eficient pentru cancerul de col uterin, sân și colorectal, dacă este bine organizat și monitorizat cu atenție.

Cel mai eficient program de screening, în ceea ce privește rezultatele și costurile pentru sănătate, este cel pentru cancerul de col uterin. Cu toate acestea, alte programe de screening de cancer din regiune fac mai mult rău decât bine și consumă resurse limitate fără a îmbunătăți în mod semnificativ rezultatele.

cancer1Este interesant de observat că, în anumite țări, asistenții medicali sunt cei care realizează activitatea de screening. De exemplu, în Marea Britanie, deși programul de screening pentru cancerul de col uterin este creat pentru a fi furnizat de asistența primară, se consideră că nu aceasta este cea mai bună utilizare a timpului medicului. Dat fiind că nu există suficienți medici generaliști pentru a efectua toate testele de screening, această activitate a fost preluată de asistenții medicali.

Desigur, activitatea nu este făcută fără pregătire. Înainte de a li se permite administrarea testelor de screening, asistenții medicali trebuie să urmeze un curs de pregătire teoretică inițială și să participe la un program de practică clinică supravegheată. După ce trec evaluarea clinică, ei sunt considerați competenți să realizeze acest rol.

În plus, pentru că asigurarea calității și controlul calității sunt extrem de importante, asistenții care au această competență trebuie să folosească un număr de identificare personal atunci când depun probele, ceea ce permite laboratorului să monitorizeze calitatea eșantioanelor și să ofere feedback. De asemenea, asistenții trebuie să participe la un training de actualizare a cunoștințelor la fiecare 3 ani.

Un alt pas important pentru prevenirea cancerului de col uterin în Marea Britanie a fost introducerea programului de vaccinare HPV în școală, în anul 2008. Vaccinarea HPV în Anglia este oferită tuturor fetelor cu vârste cuprinse între 12 și 13 ani, înainte de a deveni active sexual, când crește riscul de infecție cu HPV.

OMS își propune să convingă că vaccinarea la timp împotriva HPV, în combinație cu screeningul regulat pentru cancerul de col uterin, este cea mai bună metodă de a proteja viitorul fetelor de această boală tragică.

Un alt aspect care necesită atenție în opinia OMS este zona îngrijirilor paliative. Tragic, mulți bolnavi de cancer din regiune mor fără a beneficia de un acces adecvat la ameliorarea simptomatică, în ciuda accesibilității sale.

De exemplu, în regiunea europeană a OMS, consumul de medicamente opioide pentru calmarea durerii este între 10 și 100 de ori mai mic în țările Europei de Est și din Asia Centrală comparativ cu ​​țările Europei de Vest, adesea datorită reglementării excesiv de restrictive a acestor medicamente.

Alți factori care contribuie la îngrijirea paliativă deficitară includ insuficienta conștientizare și formare profesională a medicilor și a profesioniștilor din domeniul sănătății și un interes politic limitat în zonă.

Îmbunătățirea îngrijirii paliative este o altă zonă de interes pentru OMS. Țările care investesc în îngrijirile paliative contribuie la îmbunătățirea calității vieții pacienților și reduc semnificativ costurile tratamentului de cancer în ultimele săptămâni de viață.

În fiecare etapă a îngrijirii cancerului, există mai multe lucruri care trebuie făcute: prevenție, prin reducerea expunerii oamenilor la factorii majori de risc și oprirea bolii prin vaccinare; programe de screening eficiente; un tratament care respectă protocoale bazate pe dovezi și care este disponibil pentru toți; și îngrijiri paliative care oferă pacienților un sfârșit demn de viață, în care durerea este corect gestionată.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

 

Surse de documentare:

http://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/cancer/news/news/2020/2/up-to-a-quarter-of-europeans-will-develop-cancer-from-prevention,-early-diagnosis,-screening-and-treatment-to-palliative-care,-countries-must-do-more  (sursa foto 1)

http://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/cancer/news/news/2020/2/nurses-administer-most-cervical-cancer-screening-in-england

https://www.theguardian.com (sursa foto 2)

Share This Post