Conferința europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pe tema screeningului

screeningDesfășurată în perioada 11-12 februarie 2020, Conferința europeană privind screeningul a fost organizată de OMS Europa la Copenhaga.

În cadrul conferinței a fost publicat un ghid OMS Europa pentru screening, iar scopul declarat este acela de a crește eficacitatea programelor de screening în regiune, maximizând beneficiile și minimizând daunele.

Ea își propune să pună laolaltă cunoștințele existente și să ofere instrumente pentru îmbunătățirea practicilor de screening și pentru  luarea deciziilor de politici legate de screening. Evenimentul răspunde priorităților identificate în cadrul consultării tehnice europene OMS privind screening-ul organizată în februarie 2019.

De exemplu, în unele țări, femeile pot face screening pentru cancerul de sân, dar diagnosticul sau tratamentul nu sunt ușor accesibile sau sunt de calitate slabă. Pentru majoritatea femeilor din aceste țări, un astfel de screening poate fi mai degrabă nociv decât benefic, iar un program de diagnostic precoce ar putea fi o alegere mai inteligentă.

Programele de diagnostic precoce reduc proporția de cancer diagnosticat târziu, datorită îmbunătățirilor pe mai multe planuri. Printre acestea se numără cunoștințele medicilor generaliști despre simptomele cancerului, procesele de sesizare, accesibilitatea și eficiența serviciilor de diagnostic și tratament și conștientizarea populației.

 

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

http://www.euro.who.int/en/media-centre/events/events/2020/02/who-european-conference-on-screening (sursa foto)

Share This Post