“Prin vaccinurile mesager ARN (mARN), le spunem celulelor corpului să ne ajute să construim o reacție imună de apărare împotriva virusului”

– un interviu cu Dr. Kizzmekia Corbett (imunolog specializat în virusologie la Institutul Național de Sănătate din SUA, implicat în dezvoltarea vaccinului Moderna), realizat de Dr. Sanjay Gupta, Corespondent Medical Principal al CNN

 

În preajma datei când noile vaccinuri împotriva noului coronavirus ajung și în România, întrebările despre acestea stau pe buzele sau în mintea multora dintre noi. Cum au fost ele produse, cum au fost testate, ce efecte au, cât sunt de eficace și sigure, cât va dura imunitatea și cât de des trebuie să ne vaccinăm și multe altele sunt întrebări care ne preocupă pe toți. Dincolo de toate, este normal să avem întrebări și să fim ceva mai ne-încrezători la început, dar mai ales vrem să știm dacă ne vom recăpăta viața de dinainte de pandemie și cum să o facem cât mai sigur cu putință.

În încercarea de a găsi răspunsurile, vă prezentăm o serie de discuții purtate cu specialiști implicați în procesul de dezvoltare a vaccinurilor, cei care nu și-au găsit liniștea și somnul până nu au găsit această rezolvare.

Începem seria cu Dr. Kizzmekia Corbett, un imunolog specializat în virusologie și poate una dintre persoanele care a contribuit la salvarea lumii. Deși tânără (34 ani), curiozitatea ei de neoprit a ajutat-o să facă deja câteva descoperiri științifice remarcabile, ea conducând grupul de cercetare pentru vaccinul anti-coronavirus la Institutul Național de Sănătate. Această echipă, în colaborare cu compania Moderna, a descoperit un vaccin contra noului coronavirus de tip  mARN cu o remarcabilă eficacitate, de 94.5%.

 

dr_fauci

Dr. Anthony Fauci, stânga, și Dr. Kizzmekia Corbett, dreapta, îl flanchează pe Președintele Donald Trump la Centrul de cercetări vaccinologice din cadrul Institutului Național de Sănătate din SUA, în martie 2020 (Sursa foto: https://edition.cnn.com/2020/12/09/us)

 

Dr. Sanjay Gupta, Corespondent Medical Principal al CNN, a vorbit recent cu Dr. Corbett despre cercetările făcute de echipa condusă de ea, care fac istorie, despre presiunile aduse de o pandemie globală și despre ce le-ar comunica ea celor care sunt ezitanți în fața vaccinării.

Dr. Kizzmekia Corbett – Pasiunea mea pentru știință și rezolvarea problemelor a început în copilărie. Îmi place să cred că scopul meu în viață este să pun întrebări despre mersul lumii.

Dr. Sanjay Gupta – Atunci explicați-ne cum funcționează un vaccin mARN.

Dr. Kizzmekia Corbett – Îmi place să folosesc analogia unui telefon. Imaginați-vă că celula voastră este un telefon și imaginați-vă vaccinul ca pe o voce, spunându-i celulei dumneavoastră să producă o proteină din virus (proteina spike sau proteina țintă), astfel încât corpul să genereze un răspuns imun.

Dr. Sanjay Gupta – Foarte interesant. Știți, dacă mergem înapoi în timp, până în anii 1700, oamenii știau că, dacă îi dai corpului puțin din virus sau un virus mort sau slăbit, poți să obții un răspuns imun fără ca organismul să se îmbolnăvească.  În cazul vaccinului mARN, este ca și când ne-am transforma organismul într-o mașină de făcut vaccinuri – el generează atât porțiunea de virus, antigenul, cât și răspunsul imun.  Și, totuși, când oamenii aud mARN, se gândesc la material genetic și asta îi sperie pe mulți. Ce ați dori să le spuneți acestora?

Dr. Kizzmekia Corbett – Aș încerca să le spun că modul în care acest mARN este construit (și, apropos, celulele sunt și ele construite să colaboreze cu acest mARN) face ca mesajul să nu rămână în corp pentru totdeauna, el nu se poate integra în ADN-ul dumneavoastră. Astfel, în timp ce răspunsul imun este așteptat să fie de durată, efectele inițiale ale expresiei acestui mARN sunt de scurtă durată. Promitem că vaccinul nu vă va transforma într-o super mașină. El doar le spune celulelor dumneavoastră, foarte rapid – ”vă rog ajutați-mă să generăm un răspuns imun împotriva virusului”.

Dr Sanjay Gupta – Dacă ne uităm la cele două vaccinuri occidentale – Pfizer și Moderna, ambele mARN, pe care mi l-ați recomanda, dacă aș putea alege? Există vreo diferență?

Kizzmekia Corbett – Nu, nu e nevoie să-l alegeți pe unul în fața celuilalt, nu există nicio diferență semnificativă între ele.  Schema de vaccin poate fi diferită până la un punct, dar proteina pe care mARN-ul, platforma folosită, urmărește să o exprime, este aceeași. Rata de eficacitate este comparabilă și similară.

Dacă Federal Drug Administration (Agenția Medicamentului din SUA) consideră că un vaccin este sigur și permite administrarea lui, atunci puteți să mergeți mai departe și să-l faceți când aveți oportunitatea.

Vreau ca oamenii să înțeleagă că, având în vedere momentul pandemic în care ne aflăm, virusul creează probleme extraordinare – după cum știți, 1 persoană moare în fiecare minut în SUA din cauza virusului. Sprijin cu totul demersul oamenilor de a cere cât mai multe informații și vom încerca să le oferim aceste răspunsuri cât mai bine. E bine de știut, însă, că, odată ce Federal Drug Administration a evaluat ambele vaccinuri, procedeul fiind foarte strict, și a luat o decizie că ambele sunt sigure și a dat acordul pentru folosire, putem să mergem să ni se administreze oricare dintre ele.

Dr. Sanjay Gupta – Si totuși unii oameni nu vor avea încredere în decizia Federal Drug Administration, amintindu-și decizia lui inițială de a valida hidroxiclorochina ca tratament COVID19.

Dr. Kizzmekia Corbett – Lipsa de încredere nu este niciodată nerezonabilă. Cred că este responsabilitatea instituțiilor să demonstreze că te poți baza pe ele, că poți avea încredere, și să demonstreze acest lucru iar și iar. Când ești un cetățean preocupat de sănătatea proprie, lipsa de încredere nu este nerezonabilă. Aș vrea să mai spun că procedura de autorizare de urgență a folosirii vaccinului este încă o fază experimentală. Aceste cereri pur și simplu întreabă forurile responsabile din Federal Drug Administration – cu ce avem și știm acum, poate fi folosit acest vaccin pentru grupurile cele mai vulnerabile, în timp ce continuăm să adunăm date care să ne permită să îl licențiem pentru folosirea pentru toate grupurile populaționale?

Dr. Sanjay Gupta – Dacă ne uităm la sondajele de opinie pe tema acceptului de a fi vaccinat, ce le-ați spune acelora care sunt împotrivă sau care ezită?

Dr. Kizzmekia Corbett – Cred că ce le-aș spune celor ezitanți este – v-ați câștigat dreptul să întrebați despre tot ce aveți nevoie să știți despre vaccin și procesul de dezvoltare al lui. Lipsa de încredere în instituțiile medicale a fost pusă în lumină, pentru întreaga societate, de această pandemie. Pe de altă parte, pentru mine, ca membru al comunității afro-americane, provenind dintr-o familie parte a acestei comunități, această lipsă de încredere nu este nouă. Noi suntem conștienți de existența unei lungi istorii de inechitate în privința accesului comunității la sistemul medical.

Nu vom reuși să refacem rapid încrederea publicului în instituțiile medicale, dar putem face pași pentru a deveni mai de încredere. Spun asta deoarece noi, oamenii de știință, medicii și cercetătorii implicați în dezvoltarea unor vaccinuri, trebuie să facem eforturi să devenim mai de încredere pentru populație. Provocarea lipsei de încredere, povara acesteia, nu este la ei, cei ezitanți. Așa încât încrederea, odată ce a fost pierdută de oameni, trebuie să fie reconstruită de ceilalți cărămidă cu cărămidă.

Așa încât le-aș spune acestor oameni, celor care sunt împotriva vaccinării și celor ezitanți este, în primul rând, că empatizez cu ei și, în al doilea rând, că îmi voi face partea mea de a pune cărămidă după cărămidă. Și dacă toți cei din tabăra noastră, medici și oameni de știință, ar face același lucru, atunci am începe să recâștigăm încrederea oamenilor.

Dr. Sanjay Gupta – Este un mod foarte inspirat de a pune problema. Mi se pare interesant că, dacă oamenii pornesc de la o realitate caracterizată de lipsa de încredere, nivelul de dovezi de care au nevoie pentru a fi convinși să creadă crește.  Și aș mai dori să subliniez un aspect despre care ați avut intervenții pe Twitter în trecut, care s-au dovedit aproape profetice, mai exact impactul disproporționat al pandemiei asupra comunității afro-americane, hispanice sau nativ-Americane. De exemplu, probabilitatea ca aceștia să fie spitalizați este mai mare de câteva ori. O realitate dureroasă. Ce simțiți în legătură cu acest lucru?

Dr. Kizzmekia Corbett – În mod clar m-a făcut să am un simț al responsabilității și mai puternic deoarece mă simt datoare față de comunitatea din care provin. Vreau ca ce dezvoltăm acum să fie în folosul egal al tuturor, inclusiv al membrilor comunității afro-americane. Am un prieten bun, virusolog bio-evoluționist, care mi-a spus – virusurile nu au creier, însă ele știu să profite de “găurile” din societate, în primul rând de disparitățile de sănătate dintre comunități. Iar pandemia a pus acest lucru în evidență, într-adevăr – virusuri ca acesta exploatează disparitățile care s-au înrădăcinat până când facem ceva împotriva lor. Este ceva ce mă ține trează noaptea, pe de altă parte realizez că pandemiile, ca cea de HIV dinainte și de cea de coronavirus de acum, ne oferă o oportunitate să facem ceva împotriva acestor disparități.

Dr. Sanjay Gupta – Cum ați descrie presiunea de a fi parte din această echipă de dezvoltare a vaccinului, care a trebuit să îl descopere foarte repede, pentru ca omenirea să poată spera să rezolve această criză de sănătate publică, cea mai grea din ultimii 100 de ani.

Dr. Kizzmekia Corbett – Am simțit și simt că nu am avut nicio marjă de eroare, ceea ce e foarte dificil, pentru că în știință, erorile sunt parte din frumusețea cercetării, pentru că înveți o mulțime de lucruri din ce nu merge bine în experimente. Dar acum nu am avut ocazia decât să învățăm din lucrurile care trebuiau să meargă bine. Altfel, s-ar fi pierdut timp și ar fi murit și mai mulți oameni până la final. Lacrimile pe care le-am vărsat când au apărut rezultatele eficacității vaccinului erau în primul rând pornite dintr-o mare ușurare, eram atât de fericită că s-a arătat, în sfârșit, lumina de la capătul tunelului.

Dr. Sanjay Gupta – Ce înseamnă că un vaccin are rata de eficacitate de 94%? La ce este această eficacitate? Ce obiectiv principal a avut studiul clinic de până acum?

Dr. Kizzmekia Corbett – Obiectivul principal al fazei 3 al testelor clinice a fost evaluarea eficacității acestui vaccin pentru prevenirea COVID 19. Și a avea 94% înseamnă că riscul de a face boala COVID 19 este mai scăzut cu 94% decât în cazul celor care nu s-au vaccinat. Iar această rată a eficacității a fost evaluată comparând rezultatele celor care s-au vaccinat față de cei cărora li s-a administrat un placebo. Iar a avea o rată de 90-95% este incredibil pentru mine. Nici nu visam înainte că o să avem o asemenea rată. Toți speram la 80% și gândeam că o să fie o rată foarte bună. Dacă ar fi fost de 70%, ar fi trebuit să începem deja să căutăm să dezvoltăm a doua generație de vaccin, repornind procesul. Așa că am respirat cu toții ușurați când am văzut ratele de eficacitate.

Dr. Sanjay Gupta – Da, într-adevăr, îmi imaginez. Și vă mulțumesc că am putut sta de vorbă astăzi, a fost cu totul special și inspirațional. Mai ales că toți ne întrebam cum sunt oamenii care lucrează în aceste echipe de cercetare pentru vaccinuri, să zicem.  Și o ultimă întrebare, având în vedere cât de aglomerat îmi închipui că a fost programul dumneavoastră. Și ce veți face după toată această muncă se termină, când pandemia se va termina.

Dr. Kizzmekia Corbett – Mi s-a pus această întrebare și pe Twitter și vă răspund la fel ca acolo – voi trage un pui de somn!

 

Mirela Mustață, Redactor executiv e-Asistent.ro

Traducere după: https://edition.cnn.com/audio/podcasts/corona-virus

Share This Post