Oamenii de știință au deja primele confirmări. Campaniile de vaccinare anti-COVID funcționează.

Suntem la puțin mai mult de un an de când a apărut virusul, iar majoritatea populației, cea nevaccinată, este încă vulnerabilă și se bazează pe purtarea măștii și măsurile de distanțare fizică, care reduc șansele virusului de a se răspândi.

Deși acestea sunt eficace în a ne proteja, cel puțin la nivel individual, adevărata strategie de ieșire din pandemie, la nivel colectiv, este vaccinarea.

Oameni așteptând să fie imunizați la un centru de vaccinare din Koln, Germania. Ina Fasbender – AFP prin intermediul Getty

Pe măsură ce țările din jurul lumii pun în practică campanii de vaccinare, cercetătorii așteaptă cu nerăbdare dovezile că vaccinarea are un impact asupra pandemiei.

Totuși, există mulți factori care determină cât de repede vor putea cercetătorii să confirme acest lucru.

Dintre aceștia, enumerăm: gradul de acoperire al vaccinării, eficacitatea vaccinului în prevenirea îmbolnăvirilor grave și infectării altor persoane și rata de transmitere virală.

Israel și Emiratele Arabe Unite sunt pe primul loc în privința acoperirii vaccinale. Cele două state și-au vaccinat peste 25% din populație. Recent, în urma unei analize preliminare (care nu a trecut încă prin toate etapele oficiale ale unei cercetări gata de publicare) efectuată pe datele a 200 000 de persoane cu vârsta peste 60 ani care au fost vaccinate, comparate cu datele unui grup similar de 200 000 de persoane care nu au fost vaccinate, cercetătorii din Israel au descoperit că, la două săptămâni de la prima doză, persoanele vaccinate au un risc cu 33% mai mic să fie testate pozitiv cu SARS-CoV-2 decât persoanele cărora nu le-a fost administrat nicio doză.

În același timp, cercetătorii subliniază că va trece timp până când efectele la nivelul populației ale campaniei de vaccinare vor deveni clare, inclusiv dacă persoanele vaccinate mai răspândesc virusul către persoanele nevaccinate.  Dacă vaccinurile sunt eficace în prevenirea infectărilor, atunci, al doilea beneficiu, adică protejarea persoanelor nevaccinate, va deveni vizibil numai când destule persoane vor fi imunizate (peste 70%, după cum estimează cercetătorii acum).

Rezultatele din Israel sunt primele care privesc impactul vaccinurilor administrate în afara studiilor clinice făcute de companiile producătoare înainte de aprobarea lor de către autoritățile competente din diverse țări.

Aceste rezultate preliminare din Israel reprezintă un semn timpuriu că cele 2 doze ale vaccinului Pfizer – BioNTech pot preveni infectarea sau limita durata ei în cazul persoanelor vaccinate.

Majoritatea țărilor au adoptat vaccinarea anti-COVID 19 a persoanelor din grupele cu riscul cel mai mare de a face forme grave ale bolii și a muri drept prioritate națională. În acest context, dovezi că vaccinarea este eficace vor veni relativ repede prin evoluția numărului de spitalizări și decese cauzate de COVID 19. Primele asemenea dovezi sunt așteptate în următoarele săptămâni din Israel, țara care a vaccinat mai mult de 75% dintre persoanele în vârstă.

Cuantificarea rapidă a impactului individual al vaccinării asupra scăderii numărului de cazuri COVID 19 față de impactul celorlalte măsuri de sănătate publică precum distanțarea fizică sau restricțiile de circulație va fi dificilă. Cercetătorii au subliniat deja că, din cauza imprevizibilității bolilor infecțioase, e nevoie de analiza unor seturi foarte mari de date pentru a se putea trage concluzii corecte. În acest context, este important de notat că vor începe studii speciale (challenge trials), cu persoane care vor fi infectate deliberat, pentru a se putea vedea care metodă produce cele mai bune rezultate.

Diverse modele matematice arată că, deși vaccinurile care sunt mai puțin eficace la prevenirea infectărilor vor avea, în mod clar, un impact mai mic asupra scăderii transmiterii în rândul populației, ele tot vor aduce beneficii importante în privința scăderii numărului de spitalizări și decese.

O altă veste îmbucurătoare o reprezintă rezultatele studiilor clinice ale unor noi vaccinuri – vaccinul produs de Janssen, o companie a conglomeratului Johnson & Johnson, și vaccinul Novavax. Acestea sunt acum în procesul de aprobare în anumite țări. Vaccinul Janssen folosește aceeași tehnică ca vaccinul Oxford, dar este administrat într-o singură doză. Acest lucru, împreună cu faptul că nu are nevoie de depozitare la temperaturi mai joase decât cele produse de un frigider obișnuit, aduc speranțe că va putea avea un impact important la nivel mondial.

În același timp, cercetătorii notează că sunt vizibile începuturile unui alt fenomen dătător de speranțe – în multe țări din lume, atitudinea populației față de vaccinurile COVID 19 se îmbunătățește, după cum arată un sondaj efectuat cu mii de persoane din 15 țări.

Sondajul este o parte din programul de monitorizare intitulat COVID-19 behaviour tracker pe care Imperial College din Londra, Marea Britanie, îl derulează împreună cu compania de cercetare de piață YouGov. Sondajul s-a desfășurat în perioada noiembrie 2020-ianuarie 2021 și a inclus circa 13 500 de participanți din Europa, Asia și Australia.

În noiembrie, înainte de aprobarea folosirii vaccinurilor, numai 40% dintre respondenți au spus că și-ar face vaccinul dacă li s-ar oferi șansa în săptămâna aceea, în timp ce mai mult de 50% erau îngrijorați de potențialele efecte secundare.

În ianuarie, mai mult de 50% au spus că și-ar face vaccinul dacă ar fi disponibil în acea săptămână. În același timp, proporția celor îngrijorați de efectele secundare a scăzut la 47%.

COVID-19 behaviour tracker

Marea Britanie a avut cea mai mare proporție a respondenților care erau dispuși să se vaccineze (78%). Pentru 11 din cele 15 țări incluse în sondaj, proporția acestor respondenți doritori să se vaccineze a crescut, în unele cazuri considerabil – în Spania, de exemplu, a crescut de la 28% în noiembrie 2020 până la 52%, la mijlocul lunii ianuarie.

Tendința este încurajatoare, subliniază Lavanya Vasudevan, cercetător în domeniul sănătății globale de la Duke University din Durham, Carolina de Nord (SUA). Ea a adăugat și că progresele sunt foarte probabil datorate raportărilor despre eficacitatea crescută înregistrată în testele clinice de vaccinurile apărute până acum, precum și dovezilor deja existente cu privire la siguranța lor.

De asemenea, Lavanya Vasudevan crede că atitudinea oamenilor s-ar fi putut schimba și mulțumită experiențelor pozitive sau neutre cu privire la vaccinare pe care prietenii și familia le-au împărtășit cu fiecare persoană ezitantă. Acest mecanism e de așteptat să contribuie și în continuare la creșterea pe mai departe a numărului de persoane doritoare să se vaccineze.

Se va genera, astfel, un așa numit „cerc virtuos”, o spirală pozitivă în care, pe măsură ce tot mai multe persoane se vaccinează cu rezultate bune, tot mai multe alte persoane sunt doritoare să se vaccineze.

Mirela Mustață, Redactor executiv e-Asistent.ro

Surse de documentare:

https://www.nature.com/articles/d41586-021-00140-w

https://doi.org/10.1038/d41586-021-00140-w

https://www.bbc.com/news/health-51665497

https://www.nature.com/articles/d41586-021-00368-6

COVID-19 behaviour tracker

Share This Post