Ziua Internațională a Asistenților Medicali – 12 mai 2021

Comunitatea medicală celebrează pe 12 mai  în jur de 20 de milioane de asistenți medicali din întreaga lume.

Sunt acei profesioniști care, alături de ceilalți membri ai echipei medicale, au devenit mai vizibili decât oricând în anul care s-a încheiat. Și aceasta nu doar pentru că Organizația Mondială a Sănătății a declarat anul 2020 ”Anul internațional al asistentului medical și moașei”, iar anul 2021, ”Anul internațional al lucrătorului medical”, ci mai ales din cauza pandemiei de COVID 19 care i-a forțat pe toți lucrătorii medicali, mai mult decât oricând în ultimii 56 de ani de când se celebrează ziua dedicată asistentului medical, să-și depășească limitele implicării și devotamentului profesional.

Din păcate, a trebuit să fie o pandemie de o magnitudine fără precedent în acești 56 de ani care a dat, oriunde în lume, inclusiv în România, cea mai mare vizibilitate activității acestor profesioniști din domeniul sănătății.

În ultimul an, oamenii obișnuiți și-au arătat recunoștința față de munca lor în diverse moduri. De la cuvinte de mulțumire rostite cu efort de pacienții care se luptau pentru viețile lor, la lacrimi de recunoștință din partea familiilor în sânul cărora supraviețuitorii se întorceau, la aplauze în stradă sau de la balcoanele apartamentelor pentru medicii și asistenții medicali din prima linie considerați eroi de cei care se aflau mai la distanță de „focul încrucișat al infectărilor cu noul coronavirus”.

Dar ei nu se considerau eroi, ci oameni normali care-și făceau profesia și datoria. Pentru că ei sunt instruiți să aibă grijă de cei care suferă, de cei vulnerabili, de cei care au nevoie. Ei știu că trebuie să fie prezenți în cele mai grele momente din viața oamenilor, de aceea nu văd nimic deosebit în ceea ce fac. Acest mod de a acționa este predat în școlile și facultățile de asistență medicală, care formează profesioniști dedicați, responsabili, generoși întotdeauna, chiar și atunci când există riscul de contagiune pentru propria persoană.

Lucrători medicali – la porțile spitalului din A Coruña (Spania), în timpul ”aplauzelor dedicate personalului medical” din 26 martie 2020.

Mulți dintre asistenții medicali care au trecut prin experiența îngrijirii pacienților în perioada pandemiei de COVID-19 au explicat cât de dificilă din punct de vedere emoțional a fost această perioadă pentru ei. Pe de o parte, ei au realizat cât de sfâșietor era pentru familiile care treceau prin drama pierderii unei rude, fără să-i poată fi alături în momentele de suferință sau în preajma  morții. Răzvrătindu-se în fața acestei situații, în Spania, de exemplu, mulți nu au ezitat să-și arate sensibilitatea față de cei care sufereau – atunci când echipamentul de protecție a fost disponibil – facilitând ca cel puțin o persoană să stea alături de ruda bolnavă, pentru a o însoți până la capăt. Pe de altă parte, pentru mulți din acești profesioniști au fost necesare programe suplimentare de sprijin emoțional și personal, cum este, de exemplu, programul Psiho-Assist (serviciul de suport și consiliere psihologică și online oferit de OAMGMAMR filiala București).

Asistenții medicali trebuie protejați, pentru că ei sunt liderii echipelor de îngrijiri de sănătate.  În plus, ei sunt cei care pun pacientul și familia acestuia în centrul misiunii lor pentru a atinge un nivel superior de îngrijire în domeniul sănătății, încă un motiv pentru care munca lor trebuie susținută. Ei sunt profesioniștii care privesc persoana în mod holistic, acoperind toate nevoile acesteia: fizice, emoționale, sociale și spirituale. În acest sens, definiția pe care Conferința Internațională Alma-Ata din 1978 privind asistența medicală primară și-a asumat-o despre sănătate li se aplică în primul rând, pentru că asistenții medicali sunt cei care se ocupă de starea de bunăstare fizică, socială și mentală totală și nu pur și simplu doar de tratarea  bolii sau disconfortului.

De atunci, modelele teoretice de asistență medicală au integrat aceste obiective, astfel încât munca profesională a asistenților medicali contribuie la bunăstarea persoanei la nivel global.

Sperăm că 2021, care continuă primul an ”de foc” al pandemiei de COVID-19, va fi un catalizator pentru lansarea în lume a unui nou mod de a vedea profesia de asistent medical.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent 

Surse de documentare

  1. https://www.who.int/campaigns/annual-theme/year-of-health-and-care-workers-2021
  2. http://www.zakweli.com/journee-internationale-de-linfirmiere/
  3. https://laboutiquedesinfirmieres.com/blogs/blog-des-infirmieres/l_histoire_des_infirmieres
  4. https://theconversation.com/un-ano-atipico-para-celebrar-el-dia-internacional-de-la-enfermeria-138224
Share This Post