Ziua Internațională a Moașelor – 5 mai 2021

Istoria moașei se întoarce în timp până în preistorie. Potrivit tradiției, moașele sunt femei care au studiat procesul de naștere, rolul vital pe care acesta îl juca în perpetuarea speciei și semnificația sa culturală. Deși în vremuri străvechi, practicile lor se bazau puternic pe experiență, moașele din timpurile noastre sunt la fel de pregătite, capabile și competente să îngrijească o femeie pe termen lung ca un ginecolog sau un obstetrician, profesioniștii din sănătate care au înlocuit-o parțial în timpurile moderne.

Pentru a celebra ziua internațională a moașelor din 5 mai 2021, Confederația Internațională a Moașelor (ICM) a ales tema „Analizați datele: Investiți în moașe!”.

Practic, la nivel global, comunitatea moașelor pledează pentru investiții în susținerea moașelor care pot oferi îngrijiri de calitate oriunde acționează în lume, pentru că ele sunt unul dintre principalii furnizori de servicii de sănătate în domeniile sănătății sexualității și reproducerii, sănătății materne, nou-născutului, copilului și adolescentului.

Acest demers este susținut de datele de sănătate publică din toate țările lumii. Analiza acestor date demonstrează că investițiile în formarea, angajarea și profesionalizarea moașelor reprezintă o abordare rentabilă pentru orice sistem de sănătate deoarece ele sunt principalul contribuitor la îmbunătățirea rezultatelor privind sănătatea mamelor și bebelușilor, munca lor fiind esențială pentru  reducerea mortalității materne și a nou-născuților și evitarea deceselor produse la naștere. Modelele de îngrijire conduse de moașă au rezultate demonstrate și de necontestat în aceste domenii.

Calculele indică faptul că o creștere a investițiilor în moașe ar putea salva până la 4,3 milioane de vieți anual, ar putea evita 67% din decesele materne și 64% din decesele neonatale și ar preveni 65% dintre nașterile de copii morți.

Datele arată și că la nivel global ne confruntăm cu un deficit de 900.000 de moașe, iar parte dintre acestea se confruntă cu bariere substanțiale (lipsa de materiale sanitare necesare profesiei, lipsa unor programe adecvate de pregătire etc.), care le împiedică să-și atingă pe deplin potențialul profesional. Pentru a reduce decalajul existent până în 2030, sunt necesari în următorii 10 ani 1,3 milioane de noi lucrători care pot asigura astfel de servicii de sănătate în domeniile sănătății sexualității și reproducerii, sănătății materne, nou-născutului, copilului și adolescentului (în principal moașe și mai ales în Africa).

Lipsa moașei nu poate fi acoperită de alți colegi din echipa medicală, deoarece și numărul acestor profesioniști este limitat la nivel global. Practic, dacă numărul de moașe ar crește, nu doar că mai multe femei, adolescenți și nou-născuți ar avea acces la abilitățile lor unice, dar ele ar permite, de asemenea, colegilor lor medici și asistenți medicali să se concentreze asupra altor nevoi de sănătate.

Prin creșterea ponderii intervențiilor furnizate integral de moașe cu 25% la fiecare 5 ani ar putea fi evitate 41% din decesele materne, 39% din decesele neonatale și 26% din nașterile de copii morți până la 2035. În total este vorba despre 2,2 milioane de decese evitate anual.

Efectele muncii moașelor nu se văd doar în reducerea numărului de decese. Moașele pot îmbunătăți viața și sănătatea beneficiarilor serviciilor lor. Astfel, moașele ar putea oferi până la 90% din asistența medicală esențială din domeniile sexualității și sănătății reproducerii, serviciilor de sănătate maternă, a nou-născutului și adolescentului pe toată durata vieții. În ciuda acestui fapt, moașele reprezintă în prezent mai puțin de 10% din forța de muncă globală pentru îngrijirea acestor beneficiari.

Pe scurt, toate datele demonstrează că investiția în moașe contribuie la binele social prin familii mai sănătoase, comunități mai productive, și sisteme de sănătate mai robuste.

Moașele s-au dovedit o resursă esențială mai ales în această perioadă a pandemiei de COVID 19 pe care am trăit-o cu toții. Moașele pot oferi îngrijire femeilor, copiilor și adolescenților în afara spitalelor, în comunitate și în familie, ceea ce este deosebit de important acum pe fondul pandemiei, când foarte multe dintre serviciile medicale instituționalizate sunt limitate. În multe țări în care acest lucru este o tradiție sau a devenit un model preferat de femei, inclusiv în țări occidentale, nașterile la domiciliu protejează femeile și familiile acestora de expunerea la COVID din interiorul facilităților. Grație moașelor care lucrează în comunități, femeile, copiii și adolescenții pot fi îngrijiți acolo unde locuiesc, departe de riscurile de a se infecta cu SARS COV 2 în spitale.

Această profesie are, așadar, multiple fațete și este încă prea puțin cunoscută publicului larg. Această zi de 5 mai este o oportunitate de a descoperi profesia de moașă, numită și profesia „dătătorilor de viață”, de a aduce un omagiu femeilor (și bărbaților!) care o practică și de a arăta importanța ei în societate.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent 

Surse de documentare

  1. https://www.internationalmidwives.org/assets/files/event-files/2021/04/11009-idm-toolkit-1.pdf
  2. https://www.daysoftheyear.com/days/international-midwives-day/
  3. https://www.telesurtv.net/news/celebracion-dia-internacional-de-parteras-20190505-0016.html
  4. https://www.journee-mondiale.com/49/journee-mondiale-de-la-sage-femme.htm
Share This Post