
Această sărbătoare anuală are scopul de a informa publicul cu privire la pericolele consumului de tutun, la practicile comerciale ale companiilor de tutun, ce face Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a combate epidemia de tutun și ce pot face oamenii din întreaga lume pentru a-și revendica dreptul la sănătate și o viață sănătoasă sau pentru a proteja generațiile viitoare.
Creată de statele membre ale OMS în 1987, Ziua Mondială Fără Tutun are rolul de a atrage atenția la nivel mondial asupra epidemiei de tutun și asupra bolilor și deceselor cauzate de aceasta, care pot fi prevenite.
Prejudiciile consumului de tutun sunt bine cunoscute. Tutunul cauzează 8 milioane de decese în fiecare an și, de când a apărut știrea că fumătorii au mai multe riscuri să dezvolte boli severe asociate cu COVID-19, în comparație cu nefumătorii, milioane de fumători au început să-și dorească să renunțe la tutun.
Însă, ca în cazul majorității dependențelor, renunțarea poate fi o provocare, mai ales din cauza stresului social și economic suplimentar adus de pandemia de COVID-19. În plus, deși din cei 1,3 miliarde de consumatori de tutun la nivel global, 60% și-au exprimat dorința de a renunța – doar 30% au acces la instrumentele care îi ajută să facă acest lucru cu succes.
De aceea, campania Zilei Mondiale Fără Tutun 2021 își propune să încurajeze și să-i sprijine pe consumatorii de tutun care doresc acest lucru în călătoria lor de a renunța la fumat. La nivel mondial se discută inclusiv despre rolul pe care-l pot juca asigurările de sănătate în renunțarea la tutun și despre modul în care profesioniștii din domeniul sănătății pot deveni mai implicați.
Mai mult, din decembrie 2021, timp de 1 an, OMS susține campania „Commit to Quit During COVID-19”. Astfel, OMS, împreună cu partenerii săi din campanie, a lansat în mediul online, pe WhatsApp, o provocare pentru fumătorii care doresc să renunțe la fumat și a publicat „Peste 100 de motive pentru a renunța la fumat”. Scopul este și acela de a constitui comunități digitale în care oamenii pot găsi suportul social de care au nevoie pentru a renunța la fumat, un element esențial în călătoria de renunțare la tutun.
În plus, OMS a creat instrumente virtuale de asistență pentru a ajuta fumătorii să renunțe la fumat.
Folosind inteligența artificială, acest lucrător virtual din domeniul sănătății îi va ghida pe utilizatori prin conversații video sau mesaje text să folosească cele mai eficiente tehnici și instrumente pentru a renunța la consumul de tutun. Mai mult, el le oferă informații pentru a dezvolta un plan personal pentru a parcurge acest drum important pentru sănătatea lor.
Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent
Surse de documentare