Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei – 28 iulie 2021

Hepatita este o inflamație a ficatului. Ea se referă la un grup de infecții virale care afectează acest organ vital. Cele mai frecvente forme sunt hepatita A, B și C.

Ficatul este un organ vital care procesează substanțele nutritive, filtrează sângele și luptă împotriva infecțiilor.

Atunci când ficatul este inflamat sau deteriorat, funcția sa poate fi afectată.

Consumul excesiv de alcool, toxinele, unele medicamente și anumite afecțiuni medicale pot provoca hepatită. De asemenea, hepatita poate fi cauzată de un virus.

Cele mai frecvente căi de transmitere pentru virusurile hepatitelor B sau C sunt transfuziile de sânge și produse din sânge, fără testarea prealabila a sângelui utilizat, intervențiile medicale sau dentare, fără sterilizarea adecvată a echipamentului; transmiterea de la mamă la copil în timpul nașterii (frecvente în hepatita B, mai puțin frecvente în hepatita C); tratament injectabil necorespunzător în unitățile de asistență medicală; schimbul de echipamente pentru injectarea sau prizarea drogurilor; schimbul de aparate de ras, periuțe de dinți sau alte articole de uz casnic; tatuaj și piercing, dacă se face cu echipamente nesterilizate.

În cazul hepatitei B, infecția se poate produce și prin sex neprotejat cu o persoană infectată.

Practic, vaccinarea este cel mai bun mod de a preveni infecția cu virusul hepatitei B. Mai mult de un miliard de doze de vaccin hepatitic B au fost folosite de la începutul anilor 1980, iar acesta s-a dovedit a fi eficient în aproximativ 95% din cazuri.

Deși sunt disponibile vaccinuri pentru a preveni hepatita A și B, nu există în prezent niciun vaccin pentru hepatita C. Virusul hepatitei C (VHC) se transferă prin sânge și provoacă una dintre cele mai frecvente boli hepatice virale.

Aproximativ 400 de milioane de persoane din întreaga lume sunt infectate cu hepatita B sau C. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) descrie această boală ca fiind o “bombă virală cu ceas”. Dacă la nivel mondial ar exista o mai bună conștientizare și noi opțiuni de tratament, această boală vindecabilă ar putea fi combătută și 4.000 de vieți ar putea fi salvate în fiecare zi.

Boala poate trece neobservată timp de mulți ani, motiv pentru care este adesea numită „boala tăcută”.

Gravitatea hepatitei C variază de la o boală ușoară, care durează câteva săptămâni, până la o afecțiune cronică, care durează toată viața și poate duce la ciroză hepatică, cancer la ficat și alte boli hepatice grave sau fatale.

În ultimii 25 de ani, s-au făcut progrese uriașe în lupta pentru a face din hepatita C o boală vindecabilă. În prezent, există noi terapii cu mult mai puține efecte secundare, care au o rată de vindecare mai mare și o durată de tratament mai scurtă decât în trecut.

Paradoxul este că puțini oameni își dau seama că sunt infectați. O informare mai eficientă despre virus și boală ar trebui să ducă la o mai bună depistare, astfel încât pacienții să se poată vindeca la momentul oportun și cu tratamentul potrivit.

Screening-ul hepatitei C trebuie optimizat, astfel încât să obținem mai multe informații despre persoanele care suferă de această boală.

Alături de pacienți și de organizațiile de pacienți, medicii și asistentele pot duce informațiile despre hepatita C către cât mai multe persoane pentru a crește gradul de conștientizare asupra bolii.

În acest sens a fost gândită și Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei. Ea este marcată în fiecare an la 28 iulie pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la hepatita virală, o inflamație a ficatului care provoacă boli hepatice grave și cancer hepato-celular.

Tema din acest an a Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitei este „Hepatita nu poate aștepta” și indică urgența eforturilor necesare pentru a elimina amenințarea hepatitei la adresa sănătății publice până în 2030.

Având în vedere că la fiecare 30 de secunde o persoană moare din cauza unei boli legate de hepatită – chiar și în contextul actualei crize COVID-19 – hepatita virală reprezintă o urgență de sănătate publică.

Persoanele care trăiesc cu hepatită virală trebuie să ajungă să fie testate și au nevoie de tratamente care să le salveze viața. Depistarea și tratamentul hepatitei la femeile însărcinate sunt și ele esențiale, la fel ca vaccinarea împotriva hepatitei la nou-născuți.

Potrivit noilor estimări ale OMS, în regiunea europeană, hepatitele B și C afectează 14 milioane și, respectiv, 12 milioane de persoane și reprezintă una dintre cauzele principale ale cicatrizării ficatului (ciroză) și ale cancerului hepatic. Aceste afecțiuni duc la peste 107.000 de decese în fiecare an în regiune, care ar putea fi prevenite prin vaccinarea tuturor sugarilor împotriva hepatitei B și prin testarea și tratarea la timp a infecțiilor cu hepatita B și C.

Acesta este motivul pentru care campaniile din acest an cu ocazia zilei hepatitei au ca scop să încurajeze oamenii să acceseze serviciile de prevenire, testare și tratament al hepatitei și să îndemne liderii regionali și naționali și factorii de decizie politică să accelereze programele de combatere a hepatitei pentru a ajunge la eliminarea ei până în 2030.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare

  1. https://www.who.int/news-room/events/detail/2021/07/28/default-calendar/world-hepatitis-day-2021
  2. https://www.cdc.gov/hepatitis/abc/index.htm
  3. https://www.janssen.com/belgium/fight-against-hepatitis (sursa foto 1)

Share This Post