Noile variante de coronavirus – opinia specialiștilor

Până în prezent, Organizația Mondială a Sănătății a identificat 11 variante de coronavirus (denumite cu 11 dintre cele 24 de litere din alfabetul grecesc).

Există patru variante ”îngrijorătoare”:

  1. Alpha
  2. Beta
  3. Gamma
  4. Delta

Și șapte variante de ”interes”, numite:

  1. Epsilon
  2. Zeta
  3. Eta
  4. Theta
  5. Iota
  6. Kappa
  7. Lambda

Variantele de ”interes” sunt numite astfel deoarece au potențialul de a fi mai infecțioase și mai grave, dar nu au avut încă impactul devastator al celor numite variante ”îngrijorătoare”. 

Toate variantele SARS-CoV-2 se deosebesc unele de altele prin mutații la nivelul proteinelor spike – componentele virusului care îi permit să invadeze celulele umane.

De exemplu, varianta Delta, detectată pentru prima dată în India, are două mutații cheie ale proteinei spike – T478K și L452R – care îi permit să infecteze mai ușor celulele și să eludeze răspunsul imunitar al organismului.

Conform cercetărilor publicate săptămâna trecută, dar care nu au fost încă revizuite, varianta Lambda, originară din America de Sud, are șapte mutații unice ale proteinei spike. Studiul a descoperit, de asemenea, indicii că mutațiile unice ale virusului Lambda ar putea ajuta la evitarea răspunsului imunitar al organismului.

Rezultatele studiului au sugerat și că vaccinul CoronaVac (dezvoltat de Synovac Biotech în China) produce mai puțini anticorpi neutralizanți – proteine care apără celulele împotriva infecțiilor – ca răspuns la varianta Lambda.

Dar, potrivit lui Paul Griffin, specializat în boli infecțioase și vaccinuri la Universitatea din Queensland, este important să ne amintim că acești anticorpi reprezintă doar un aspect al imunității. „Știm că anticorpii neutralizanți spun doar o parte din poveste”, a declarat Dr. Griffin. „Dacă acea imunitate suplimentară rămâne intactă, atunci chiar și cu o reducere a anticorpilor neutralizanți, uneori această protecție poate fi încă suficientă”.

De asemenea, merită să ne amintim că diferite vaccinuri acționează în moduri diferite pentru a răspunde la virus și la variantele sale.

CoronaVac utilizează versiuni inactive ale SARS-CoV-2 pentru a pune în mișcare sistemul imunitar. Dr. Griffin a declarat și că vaccinurile inactivate mai tradiționale, cum ar fi CoronaVac, s-au dovedit a fi mai puțin eficiente în general decât altele cum ar fi Pfizer sau Astra Zeneca.

„Ca o categorie largă, cele inactivate au fost puțin sub așteptări, în special în comparație cu altele care au rate atât de ridicate de eficacitate”, a declarat Dr. Griffin, care nu a fost implicat în studiu.

Deși nu se cunosc prea multe despre cât de eficiente sunt vaccinurile Pfizer și AstraZeneca împotriva Lambda, răspunsul lor la varianta Delta poate oferi indicii importante.

Un studiu recent din Marea Britanie a constatat că două doze de vaccin Pfizer sau AstraZeneca sunt eficiente în proporție de peste 90% în prevenirea spitalizării din cauza variantei Delta.

Așadar, să vedem ce recomandări are OMS cu privire la modul în care ne putem proteja de variantele ”îngrijorătoare” ale virusului, mai ales în condițiile în care vaccinul nu îi protejează pe unii dintre noi, fie pentru că nu au avut acces la el, fie pentru că au ales să nu se vaccineze.

Conform opiniei reprezentantului Organizației Mondiale a Sănătății, Dr Maria Van Kerkhove,  exprimată în cadrul emisiunii Sciencein5, iată pe scurt ce ar fi bine să știm despre COVID19 varianta Delta, conform datelor cunosute până la acest moment.

Ce știm acum, în iulie 2021 despre varianta Delta?

„Varianta Delta este monitorizată de OMS la nivel mondial pentru că reprezintă o variantă îngrijorătoare. Motivul este legat de faptul că are transmisibilitate mai crescută. Acest lucru a fost demonstrat în mai multe țări. Acolo unde ea este prezentă, această variantă este transmisă chiar mai rapid decât varianta Alpha care este cea care a acționat în perioada decembrie 2019 – ianuarie 2020. Până acum, varianta Delta a fost raportată în 96 de țări și se așteaptă ca ea să continue să se răspândească.

Sunt mai mulți factori care contribuie la această transmisibilitate mai ridicată la nivel mondial.  Primul este legat de faptul că Delta este o variantă îngrijorătoare. Al doilea este faptul că deja avem o mobilitate și o mixare socială mai ridicate decât anterior, ceea ce crește numărul de interacțiuni pe care fiecare persoană le are. Al treilea factor este relaxarea timpurie sau folosire inadecvată a măsurilor de sănătate publică care să protejeze. Măsurile de sănătate publică care protejează și deja și-au dovedit eficacitatea previn infecțiile, reduc riscul ca cineva infectat să contamineze și alte persoane și salvează vieți. Al patrulea factor este distribuția inegală a vaccinurilor în lume. Multe persoane nevaccinate rămân, astfel, în mare măsură susceptibile să se infecteze, dacă sunt expuse la oricare dintre aceste variante îngrijorătoare ale virusului”.

Diferite țări din lume se află în diferite stadii ale pandemiei. Cum putem să ne evaluăm fiecare riscul, în funcție de țara în care trăim, pentru a ne proteja de varianta Delta?

Aceasta este o întrebare foarte importantă pentru că, atunci când ne cunoaștem riscurile, putem să ne luam măsurile de protecție necesare în fiecare zi. Sunt multe lucruri pe care fiecare dintre noi le poate face pentru a ne proteja și a-i proteja pe cei dragi de acest virus, inclusiv de varianta Delta. Aici includem bine-cunoscutele măsuri de protejare a feței, nasului și gurii cu mască, curățarea mâinilor înainte de ne pune masca, și când o scoatem. Apoi e important să evităm spațiile aglomerate, să păstrăm o distanță sigură de ceilalți, în camerele aglomerate să ne asigurăm că există o ventilație adecvată, prin deschiderea ferestrelor pentru a lăsa aerul curat să circule. Luarea tuturor acestor măsuri va reduce posibilitatea expunerii la virus și va reduce probabilitatea infectării. Apoi, când aveți posibilitatea, faceți vaccinul!

S-a demonstrat că vaccinarea previne îmbolnăvirile severe și moartea. Așa că, atunci când aveți șansa, faceți vaccinul!”

Ce strategii putem aplica pentru a ne proteja dacă ne aflăm în comunități cu nivel scăzut al vacinării sau în comunități mai bine protejate prin vaccinare?

Sunt încă prea multe persoane la nivel mondial care nu sunt vaccinate sau nu au primit doza completă din vaccinul care li s-a administrat. De aceea, ei rămân susceptibili să se îmbolnăvească și riscul de deces este încă mare în cazul lor. Acesta este motivul pentru care OMS continuă să recomande o abordare prudentă, care să includă toate măsurile de protecție posibile pentru a preveni posibilitatea de a fi infectați și apoi, de a transmite virusul. Măsurile recomandate în fiecare țară sau comunitate în care ne aflăm trebuie cunoscute și respectate. Doar în felul acesta preluăm controlul asupra situației și reducem posibilitatea de a ne infecta.

Să nu uităm că este o situație în schimbare, în care învățăm în fiecare zi despre aceste variante care generează îngrijorare, de aceea prudența este recomandarea principală.”

În ce măsură este varianta Delta îngrijorătoare pentru părinți

Pentru cei mai mulți adulți care s-au vaccinat, COVID-19 nu mai este un subiect dominant al vieții lor. Devine mai puțin riscant să contacteze boala și să dezvolte o formă gravă. Pentru aceste persoane, COVID devine asemănător cu o gripă moderată, pe care au un risc mai scăzut să o contacteze.

Pentru copiii sub 12 ani, însă, situația este mai complicată. Ei nu sunt încă eligibili pentru a primi un vaccin. Iar odată cu răspândirea variantei Delta a virusului, mulți părinți sunt, pe bună dreptate, îngrijorați.   Pe măsură ce a apărut fiecare nouă variantă de coronavirus, oamenii s-au tot temut că aceasta ar putea schimba regulile jocului – va deveni rezistentă la vaccinuri sau mult mai gravă. Până acum, însă, toate variantele au fost mai degrabă asemănătoare cu versiunea originală a virusului decât diferite.   Vaccinurile sunt eficiente în cazul tuturor variantelor, iar multe dintre temerile inițiale legate de gravitatea simptomelor variantei nu s-au confirmat.   Delta pare, însă, să fie mai rea decât majoritatea variantelor de până acum, în ceea ce privește contagiozitatea și gravitatea.   Dacă ne uităm la datele din Anglia, unde Delta este deja răspândită, spitalizările de copii legate de Covid au crescut față de minimele de acum câteva săptămâni, dar creșterile nu sunt mari.   În aceste condiții, cea mai bună ipoteză pare a fi că Delta va fi puțin mai rea pentru copii decât versiunile anterioare ale virusului. „Nu am văzut date care să mă facă deosebit de îngrijorată în legătură cu Delta la copii„, a spus Jennifer Nuzzo, un epidemiolog de la Johns Hopkins.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent  

Surse de documentare:

  1. The NYT June 18, 2021 – By David Leonhardt
  2. (20) World Health Organization (WHO) on Twitter: „What do we know about the #COVID19 Delta variant so far? How can we assess our risk? What strategies should we play to protect ourselves whether we are in a low vaccination or high vaccination setting? #ScienceIn5 with Dr @mvankerkhove ⬇️ https://t.co/QNJa5cmzu7” / Twitter
  3. The Lambda coronavirus variant has arrived in Australia. Here’s what we know so far – ABC News
Share This Post