Ce putem face pentru a preveni sau controla anxietatea sau depresia favorizate de izolarea socială din timpul pandemiei

Pandemia de SARS-CoV-2 a adus restricții de circulație severe în multe localități, pe perioade relativ lungi, ceea ce a făcut ca multe persoane să treacă printr-o stare de izolare socială, percepută sau reală, fără precedent în lumea modernă.

Izolarea socială, chiar și cea doar percepută, poate avea un efect semnificativ asupra sănătății.

În aceste situații numite de izolare socială percepută, o persoană poate trăi cu alții și totuși experimenta o stare de singurătate, de izolare.

Lumea a trebuit să facă față stresului pe mai multe paliere – stresul cauzat de izolarea socială sau de restricțiile de a părăsi domiciliul, stresul cauzat de îngrijorarea de a contracta COVID-19 sau de a pierde persoane dragi din cauza bolii.

Pentru multe familii, acest stres a fost agravat de provocarea de a lucra de acasă, în timp trebuiau să se ocupe, de asemenea, de copiii ale căror școli au fost închise din cauza pandemiei.

Pe fondul venirii unui nou val pandemic, starea de stres si confuzie se prelungește, astfel încât este poate mai important ca niciodată să avem grijă de noi înșine cât mai mult posibil.

Vă împărtășim aici câteva sfaturi despre cum puteți gestiona această perioadă.

Intrați în starea de spirit potrivită pentru ziua care începe

O modalitate de a ne acorda prioritate în aceste vremuri nesigure este să stabilim, la începutul fiecărei zile, ce lucruri care ne fac plăcere vom face în acea zi, ceea ce ne va ajuta să avem o stare de spirit bună încă de dimineață. Iar modul în care ne începem zilele poate avea un impact semnificativ asupra modului în care ne simțim pe tot parcursul zilei.

De asemenea, studiile au arătat că luarea de mici pauze în timpul zilei pentru reflecție și a ne pune pe primul plan poate reduce stresul și depresia și permite o mai mare atenție și concentrare când revenim la sarcinile de serviciu, elemente deosebit de importante în această perioadă de schimbare și incertitudine”

Limitați consumul de știri și social media

Deoarece pandemia continua să evolueze în țările din întreaga lume, este logic să doriți să rămâneți informați cu privire la situația locală și globală, legat de ce restricții sunt în vigoare sau ce trebuie să faceți pentru a vă menține o stare de sănătate bună.

Cu toate acestea, conectarea permanentă la calculator, televizor sau telefon mobil, ceea ce favorizează un bombardament mediatic, în special cu știri proaste, poate avea efecte grave asupra sănătății noastre mentale, aducând o stare de anxietate, poate afecta relațiile și chiar starea noastră de sănătate fizică.

Unele modalități de a evita această supraîncărcare cu știri și timp petrecut în fața unui ecran includ raționalizarea conștientă a cantității de știri pe care le citiți într-o zi, precum și luarea de pauze de la verificarea a ce s-a mai postat pe social media.

Înlocuirea consumului de știri și de social media cu alte activități, cum ar fi cititul, exercițiile fizice sau meditația, poate contribui, de asemenea, la reducerea nivelului de stres și la atenuarea anxietății.

Fiți solidar cu comunitatea dumneavoastră

Conform cercetărilor existente, acțiunile altruiste pot îmbunătăți starea de bine, dându-vă un nou sens în viață și consolidându-vă identitatea în cadrul comunității.

Rămâneți conectat

Pentru noi toți, relațiile sociale contribuie la menținerea unei bune sănătăți mintale, așa că este important să menținem un anumit nivel de contact cu rețelele noastre sociale. Acest lucru poate fi la fel de simplu ca a telefona sau a scrie unui prieten pentru a-i împărtăși experiența dumneavoastră, a folosi videoconferințele pentru a lua legătura cu un membru al familiei sau prieten sau a petrece timp de calitate cu cei dragi, chiar dacă online.

O categorie foarte vulnerabilă este reprezentată de acele persoane care suferă deja de depresie

Din nefericire, pentru unii oameni, aceste alegeri comportamentale nu au putut aduce ușurarea necesară în perioada pandemiei, deosebit de greu de gestionat pentru ei. În acest sens, o categorie foarte vulnerabilă este reprezentată de acele persoane care suferă deja de depresie, pe care pandemia COVID-19 le-a împiedicat, în mare măsură, să obțină îngrijiri în persoană de la terapeutul lor. Rezultatele au variat, în funcție de tipul de problemă clinică, dar un domeniu în care internetul a putut aduce alinare este cel al furnizării de terapie cognitiv-comportamentală (TCC) pentru depresie.

Această abordare are potențialul de a trata mult mai multe persoane cu simptome depresive decât până acum. Depresia este extrem de frecventă, afectând 16,6% din populație la un moment dat în viață și este considerată o problemă majoră de sănătate publică.

Cu toate acestea, chiar și înainte de pandemie, milioane de oameni nu erau tratați. Printre motive se numără costul, lipsa accesului la clinicieni calificați, lipsa asigurării de sănătate și sentimentul perceput de a fi stigmatizat.

TCC este o formă de psihoterapie care îi învață pe pacienți abilități cognitive și comportamentale pentru a reduce simptomele depresive. Progresele tehnologice au făcut posibilă furnizarea TCC pe internet în două forme, ghidată și neghidată.
Programele ghidate oferă module pe care individul trebuie să le parcurgă împreună cu sprijin terapeutic prin e-mailuri, mesaje text și/sau scurte apeluri telefonice de la profesioniști în domeniul sănătății mintale sau paraprofesioniști calificați. Programele TCC prin internet neghidate oferă modulele fără sprijin terapeutic suplimentar.

Ce ne arată studiile clinice

Un studiu recent din JAMA Psychiatry a evaluat rezultatele studiilor clinice randomizate publicate despre TCC oferită cu ajutorul internetului. În cadrul a 36 de studii care au implicat 8.107 participanți cu depresie, TCC ghidat a fost comparat cu TCC neghidat, iar una sau ambele forme de TCC pe internet au fost comparate cu un grup de control.

Atât TCC ghidată, cât și cea neghidată, au redus simptomele depresiei în comparație cu „tratamentul obișnuit” sau cu lipsa tratamentului, iar rezultatele au persistat 6-12 luni mai târziu. În timp ce TCC ghidată a fost mai eficientă initial decât TCC neghidată, diferențele s-au diminuat după șase și 12 luni. Rezultatele pentru depresia ușoară au fost similare pentru TCC ghidată și neghidată. Pentru depresia moderată, moderat severă sau severă, TCC ghidată a fost mai eficientă în ameliorarea simptomelor decât TCC neghidată.

Cercetătorii au avertizat împotriva considerării TCC ca fiind o soluție universală, în special în cazul pacienților cu depresie moderată sau severă, pentru care medicii ar putea alege să ofere doar terapie prin intermediul internetului. Cu toate acestea, capacitatea de a utiliza TCC de acasă – și de a finaliza modulele în momente compatibile cu programul de lucru sau de îngrijire – este promițătoare pentru un acces mai larg la tratamentul pentru depresie.

Izolarea socială percepută la adulții tineri
Izolarea socială percepută nu este o problemă doar pentru adulții în vârstă, ci adulții tineri par, de asemenea, să sufere foarte mult.

Izolarea socială, în condițiile în care cei mai mulți dintre ei au fost nevoiți să urmeze cursurile școlare online și să își reducă interacțiunea față în față cu prietenii, a adus un factor de risc suplimentar de depresie și anxietate față de cele tradiționale la tineri, cum ar fi:

  • dificultățile de adaptare socială
  • istoric familial de depresie și anxietate
  • lipsă de sprijin emoțional
  • hărțuire în persoană sau online
  • apartenența la o familie abuzivă sau violentă
  • o criză în familie, cum ar fi un deces sau un divorț
  • o boală cronică
  • dificultăți în ceea ce privește orientarea sexuală sau identitatea de gen.

Părinții sau îngrijitorii adolescenților care suferă de depresie, anxietate sau ambele pot să-i ajute fiind atenți la manifestări precum energia scăzută, lipsa de interes pentru lucrurile care le plăceau, somnul întrerupt și sentimentele de deznădejde.

De asemenea, ei pot ajuta considerând depresia sau anxietatea adolescentului ca pe o chestiune serioasă care necesită atenție profesională. Ei ar trebui să își ajute adolescenții să găsească un terapeut cu care se simt confortabil să vorbească și să discute un program de tratament cu un profesionist din domeniul medical.

Cel mai eficient tratament pentru depresie și anxietate este, de obicei, o combinație de psiho-terapie și terapie medicamentoasă.

Părinții și îngrijitorii pot, de asemenea, să încerce să își încurajeze adolescenții să facă exerciții fizice, să fie sociabili, să își programeze activitățile în elemente ușor de gestionat și să găsească un debușeu sănătos pentru emoțiile lor, cum ar fi un jurnal sau un grup de sprijin.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare

Share This Post