este mărturia lui Tom Shaw, un tânăr de 30 de ani din Philadelphia, SUA, publicată recent de Business Insider. Ce-i ajută pe alți oponenți sau ezitanți?
Am făcut toate vaccinurile pe parcursul copilăriei și adolescenței, dar, când aveam vreo 16 ani, cartea „Fast Food Nation”, care vorbea despre manipularea neigienică a cărnii în industria alimentară americană, m-a făcut adeptul conceptelor naturiste despre sănătate.
Totul a început cu vegetarianismul și debutul unei convingeri că am niște cunoștințe cu totul speciale. Apoi au urmat postul, detoxifierea, expunerea la lumina soarelui, plimbările desculț și altele similare. Toate acestea m-au făcut să dezvolt o neîncredere aproape generalizată în comunitatea medicală.
La finele anului trecut, un membru al familiei extinse s-a îmbolnăvit foarte grav de COVID-19 și a ajuns să aibă leziuni permanente la plămâni și inimă.
Cu toate astea, când au apărut vaccinurile, eram printre anti-vacciniști. Credeam că nu sunt necesare. Sunt tânăr și mă bucur de o sănătate bună, așa că riscul de a face boala și de a muri de ea sunt ridicol de mici.
Ezitarea mea era legată de faptul că vaccinul a fost descoperit prea repede. Nu avem nicio idee cum funcționează acest ARNm. Citisem diverse postări pe Facebook și credeam că nu este neapărat nevoie de vaccin. Credeam că există riscuri asociate vaccinului și că nu este o idee bună să-l fac imediat.
Undeva, în minte, însă aveam acest gând că acest COVID-19 nu este totuși o simplă gripă. Dintre cei care au supraviețuit, mă întrebam câți au sfârșit prin a avea COVID-19 cu efecte pe termen lung? Câți dintre cei care au supraviețuit au sechele permanente? Nu cred că avem răspunsuri exacte la aceste întrebări, sau cel puțin nu știu eu.
În cele din urmă, odată cu apariția variantei Delta, când toată lumea vorbea despre cât de contagioasă este – poate la fel de transmisibilă ca varicela – am început să fiu din ce în ce mai îngrijorat.
Aveam această dilemă, pe măsură ce-mi devenea tot mai evident că probabil voi fi expus la riscul de infectare cu COVID-19 la un moment dat. Și nu doream să trebuiască să trăiesc tot restul vieții mele cu o afecțiune care putea fi prevenită. Așa că am decis să fac o mică analiză risc-beneficiu. Am început să aprofundez datele referitoare la vaccin. Din aceste cercetări ale mele am învățat multe. Pe baza datelor, am eliminat practic riscul vaccinului. Este efectiv inofensiv.
Chiar și pentru riscuri precum inflamația inimii, care este principalul lucru care mă preocupă, și chiar dacă dezvolt cheaguri de sânge, acestea sunt lucruri pe care comunitatea medicală le tratează de zeci de ani. Există tratamente și proceduri care mă pot menține în viață și mă pot ajuta să trec prin asta.
În schimb, dacă faci COVID-19 și ajungi să depinzi de un ventilator, tot ce poți face este să te rogi. Aceasta era alegerea pe care trebuia să o fac.
La nivel emoțional, nu voiam să fac vaccinul, din cauza tuturor anilor de condiționare și mesajelor bazate pe frică cu care am trăit.
Cu toate acestea, timp de 6 săptămâni am continuat să fac diverse cercetări, să adun date și să încerc să înțeleg diferitele argumente. Eram aproape jenat să recunosc cât de mult îmi lipsea educația privitoare la vaccinuri. De exemplu, unul dintre argumentele împotriva vaccinării pe care întotdeauna l-am găsit valid era de ce toată lumea trebuie să se vaccineze, de vreme ce vaccinurile sunt bune și-și fac treaba.
Apoi am aflat despre cum încep să apară variantele virusurilor. După ce virusul intră în organism, acesta se poate reproduce mult mai ușor în corpul unei persoane nevaccinate, deoarece aceasta nu are anticorpi împotriva acestuia. Cu cât se reproduce mai mult, cu atât virusul poate produce mai multe mutații, ceea ce crește șansa unei noi variante.
Motivul pentru care toată lumea trebuie să facă vaccinul este simplu: să se asigure că virusul nu ajunge să sufere mutații dincolo de un punct în care este rezistent la vaccinuri – situație în care chiar și persoanele vaccinate sunt în pericol.
Când am citit acest lucru, mi-am spus: „Doamne, chiar are sens”. În fața acestor noi date, trebuia să-mi schimb complet viziunea – și așa cred că ar trebui să facă și ceilalți oameni, în opinia mea. Cred că nu trebuie să ne atașăm de o credință, ci să fim întotdeauna flexibili.
Când am făcut prima doză de Pfizer pe 19 iulie, am făcut o criză de anxietate. După ce mi-am făcut programarea la vaccin am început să iau vitamina C și zinc cu o săptămână înainte, în încercarea de a-mi spori răspunsul imunitar și, speram eu, pentru a atenua eventualele efecte secundare. Primele 30 de minute după vaccin am tremurat și am avut frisoane.
M-am dus la urgență și m-am așezat chiar în fața sălii de așteptare unde am stat timp de aproximativ o oră, doar pentru a mă asigura că, dacă am anafilaxie, sunt chiar acolo și ei ar putea interveni.
Sunt oarecum frustrat de ce educație avem cu privire la vaccinuri.
Ori de câte ori aud informații despre vaccinuri în mass-media mesajul se limitează la textul: „Este sigur și eficient. Faceți vaccinul”. Nu dau niciodată suficiente date care să explice de ce sunt sigure și eficiente.
Pentru mine, când m-am informat despre vaccinuri, a însemnat un efort important de căutare. Pentru că informațiile nu sunt chiar la îndemână. Iar când am obținut datele, mi-am zis ”de ce nu știam aceste lucruri”.
Cred că neîncrederea în vaccinuri are legătură cu faptul că suntem atât de separați – nu doar unul de celălalt, ci și de instituțiile responsabile.
Poate că lucrurile ar fi diferite dacă publicul larg ar avea acces la toate studiile la care au acces studenții la medicină și medicii. Chiar și cu o educație medie suntem capabili să citim și să interpretăm aceste studii într-un mod educat, dacă avem ocazia.
În cele din urmă, ceva cu care am luptat toată viața mea a fost luarea deciziilor în baza emoțiilor, pentru că mereu situațiile respective au sfârșit prost.
Ceea ce aș sugera oricui este nehotărât este să facă propria cercetare, să caute studiile și să se uite peste date. Apoi ar fi bine să asculte ambele părți și nu doar pe oamenii care spun că vaccinul este periculos. Să facă efortul să-i asculte și pe oamenii care spun că vaccinul este sigur, pentru a încerca să afle de ce spun asta și care sunt studiile și datele din spatele argumentelor lor.
Nu vorbesc direct cu niciunul dintre oamenii anti-vaccinuri despre opinia mea, pentru că știu cum vor răspunde. Discuția nu va fi productivă dacă nu arată o minimă dorința de a asculta și „cealaltă parte”. Dar sunt dispus să împărtășesc punctul meu de vedere, în caz că îi ajută pe cei care ezită și sunt dornici să asculte ambele tipuri de argumente.
Aceasta este povestea lui Tom Shaw, 30 de ani, din Philadelphia, SUA, despre cum s-a documentat și a ajuns să facă vaccinul COVID-19. El a fost dispus să o împărtășească cu jurnaliștii de la publicația Business Insider, care a lansat o campanie de povești de acest gen pentru cititorii săi.
Campanii similare au lansat și Crucea Roșie Britanică, American Hospital Association, Science News, website-ul Reddit și multe alte publicații sau forumuri ale unor organizații sau canale de presă din întreaga lume.
Combaterea dezinformării online este o provocare continuă pentru lumea științifică sau jurnalistică, dar și pentru lumea tehnologică, cu atât mai mult cu cât miza este imensă, de vreme ce acum orice informație poate ajunge foarte repede la milioane și milioane de oameni.
Într-un fel sau altul toți oamenii sunt interesați de subiectele legate de actuala pandemie, chiar dacă nu toți au ajuns să accepte argumente precum cele invocate de Tom Shaw, cum că singura soluție viabilă la acest moment pentru a opri, fără noi victime, pandemia sunt vaccinurile COVID-19.
Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent
Adaptare și traducere după I was completely against the vaccine but changed my mind after doing my own research. Everyone should do the same. | by Business Insider | Business Insider | Aug, 2021 | Medium
Alte surse de documentare: