Ziua Mondială a Inimii (29 septembrie 2022)

Timp de lectură 5 minute

În numărul de anul trecut al revistei, cu același prilej al zilei mondiale a inimii, vorbeam despre principalele tipuri de afecțiuni care pot afecta sistemul cardiovascular, despre principalele simptome care pot indica o problemă cardiacă, cele mai importante cauze și factorii de risc, dar și despre rolul prevenției ca factor cheie de reducere a acestora din urmă (vezi Link E-asistent.ro 2021).

Acum vom continua prin a discuta despre cele mai întâlnite simptome ale principalelor 6 boli cardiovasculare și despre particularitățile acestora la femei, dar și despre importanța umorului pentru prevenirea bolilor de inimă.

Principalele concluzii ale unor studii recente asupra primului subiect au demonstrat că simptomele sunt diferite la bărbați și la femei, dar și în timp și că urmărirea și  ținerea evidenței simptomelor este crucială pentru îngrijirea pacientului.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 32% din decesele din întreaga lume sunt legate de afecțiuni cardiovasculare.

În cele mai multe cazuri, cercetarea afecțiunilor cardiovasculare se concentrează pe evenimentele cardiovasculare adverse majore, inclusiv pe spitalizare, și nu pe simptome. Pe de altă parte, concentrarea asupra simptomelor pentru diferite afecțiuni cardiovasculare i-ar putea ajuta pe clinicieni la partea de diagnostic și tratament. Într-un articol recent, este prezentată o analiză a studiilor care evidențiază simptomele a șase afecțiuni cardiovasculare: 1.atacul de cord 2. insuficiența cardiacă 3. boala valvei inimii 4. accidentul vascular cerebral 5. tulburările de ritm 6. boala venelor și arterelor. Dintre acestea, în acest prim articol vom vorbi despre primele două: atacul de cord și insuficiența cardiacă.

Cercetătorii au descoperit cele mai comune simptome în fiecare afecțiune dintre cele analizate și că aceste simptome pot varia între bărbați și femei și în timp. Studiul a fost publicat în revista Circulation.

Când a fost întrebat de ce bărbații și femeile pot prezenta simptome diferite pentru afecțiunile cardiovasculare, dr. Corrine Jurgens, profesor asociat la Boston College School of Nursing, una dintre autoarele studiului, a declarat: „Inimile femeilor sunt mai mici decât inimile bărbaților și mai mici în raport cu lățimea toracelui. Aceste diferențe pot fi utile în explicarea diferențelor de simptome în funcție de sex în condiții precum insuficiența cardiacă. În insuficiența cardiacă, există diferențe de etiologie (originile bolii) și tip – mai multe femei decât bărbați au insuficiență cardiacă cu fracțiune de ejecție păstrată. Prin urmare, diferențele de etiologie și tipul de insuficiență cardiacă pot explica diferențele de gen în simptome”, a adăugat ea. „Femeile sunt, în general, diagnosticate mai târziu în cursul bolii. De asemenea, este probabil ca femeile să aibă o o serie de co-morbidități. În consecință, simptomele la femei pot implica o povară mai mare.” — Dr. Corrine Jurgens.

Atacul de cord se caracterizează prin faptul că fluxul de sânge către inimă este blocat. Cercetătorii au observat că cel mai frecvent simptom al atacului de cord este durerea în piept, care poate radia către maxilar, umeri, brațe sau partea superioară a spatelui.

Simptomele comune care apar concomitent includ: 1. dispnee sau dificultăți de respirație; 2. diaforeză; 3. oboseală neobișnuită; 4. greață; 5. amețeală.

Un studiu a descoperit că femeile au mai multe șanse de a prezenta greață, dureri de umăr, dureri de spate și un număr mai mare de simptome decât bărbații. De asemenea, femeile au tendința de a suferi un atac de cord în medie cu 7 ani mai târziu decât bărbații.

Insuficiența cardiacă este o afecțiune cronică în care inima își pierde treptat capacitatea de a pompa sânge în corp. Cercetătorii au remarcat că dispneea este un semn distinctiv al insuficienței cardiace și printre cele mai frecvente motive pentru care adulții cu insuficiență cardiacă solicită spitalizare. De observat și că unii pacienți cu insuficiență cardiacă pot prezenta cauze de dispnee care nu sunt legate de insuficiență cardiacă, cum ar fi tulburarea pulmonară obstructivă cronică. Oboseala este, de asemenea, un simptom comun al insuficienței cardiace.

Împreună, aceste simptome pot duce la cașexie – pierderea musculară și a grăsimii corporale – care poate indica insuficiența cardiacă care progresează. Alte simptome includ: 1. insomnie; 2. durere; 3. tulburări de dispoziţie; 4. disfuncţii cognitive.

Cercetătorii au observat că femeile cu insuficiență cardiacă tind să aibă mai multe simptome fizice decât bărbații cu această afecțiune, precum și niveluri mai ridicate de depresie și anxietate, dar și o calitate mai scăzută a vieții. Femeile au, de asemenea, mai multe șanse să raporteze: 1. greață; 2. palpitaţii cardiace; 3. durere sub coaste;  4. durere; 5. nervozitate; 6. edem — sau exces de retenție de lichide și 7. transpirații.

În discuția despre limitările acestui studiu cu dr. Jurgens, aceasta a indicat că: „Este important să înțelegeți că simptomele apar frecvent împreună, deci este important să recomandăm pacienților noștri să urmărească și să raporteze toate simptomele, indiferent dacă cred sau nu că sunt importante sau legate. De exemplu, mulți oameni nu consideră „oboseala” un simptom. Însă ea poate face parte dintre simptomele insidioase. Dacă sunteți din ce în ce mai obosit și nu vă puteți desfășura activitățile obișnuite aceasta poate indica o stare de insuficiență cardiacă care se agravează lent. Dacă este gestionată devreme, spitalizarea poate fi evitată.” Practic „simptomele au o semnificație fundamentală nu numai pentru diagnosticul bolilor cardiovasculare și evaluarea răspunsului la terapia medicală, ci și direct, în viața de zi cu zi a pacienților”, a concluzionat Dr. Corrine Jurgens.

Pentru a încheia într-o notă optimistă, un studiu pe care-l vom analiza în profunzime în numărul viitor, alături de prezentarea simptomelor pentru celelalte 4 afecțiuni cardiovasculare (boala valvei inimii, accidentul vascular cerebral, tulburările de ritm și boala venelor și arterelor), este cel care prezintă efectele umorului asupra sănătății inimii.

Primul element care este util de știut, este faptul că râsul menține un endoteliu sănătos și reduce riscul de boli cardiovasculare, printre care atac de cord și accident vascular cerebral. Când râdem, fluxul sanguin crește și tensiunea arterială crește; iar când încetăm să râdem, tensiunea arterială scade înapoi la linia de bază. Acest efect relaxant ajută la scăderea tensiunii arteriale. Acest lucru generează o respirație mai profundă, care, la rândul său, trimite mai mult sânge oxigenat prin corp.

Cu alte cuvinte, râsul este legat de funcționarea sănătoasă a vaselor de sânge și ajută foarte mult la sănătatea inimii, iată de ce acest subiect merită investigat în continuare, iar valoarea lui cunoscută și exersată.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. Most common symptoms of 6 cardiovascular diseases: Men vs. women (medicalnewstoday.com) (inclusiv sursa foto)
  2. Heart Health: Why Laughter Helps, Saves Lives (laughteronlineuniversity.com)
Share This Post