Note despre asistență medicală: Ce este și ce nu este, Florence Nightingale, Ed. Dover Publications, 1969

Poate una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Florence Nightingale (1820-1910), inițiatoarea și fondatoarea asistentei medicale moderne, cartea este bazată pe o colecție de însemnări care au jucat un rol important în revoluția atât de necesară în domeniul asistenței medicale.

Pentru prima dată ea a adus în atenția celor care îngrijesc bolnavi faptul că responsabilitățile lor nu se refereau doar la administrarea medicamentelor și aplicarea cataplasmelor, ci și la utilizarea corectă a aerului curat, a luminii, a căldurii, a curățeniei, a liniștii, precum și la alegerea și administrarea corectă a dietei.

Florence Nightingale vorbește deschis despre aceste subiecte, precum și despre alți factori pe care îi consideră esențiali pentru o bună îngrijire medicală. Dar, indiferent de subiect, preocuparea și atenția ei principală se concentrează întotdeauna asupra pacientului și a nevoilor sale.

Ne impresionează faptul că nevoile fundamentale ale bolnavilor, așa cum le-a observat Florence Nightingale, sunt uimitor de asemănătoare astăzi (chiar dacă acum sunt, în general, considerate de la sine înțelese) cu ceea ce erau în urmă cu peste 100 de ani, când a fost scrisă această carte.

Din acest motiv, acest mic volum este pe cât de practic, pe atât de interesant și distractiv. Va fi o sursă de inspirație pentru un student la asistență medicală, este revigorant pentru un asistent medical cu experiență și extrem de util pentru oricine îngrijește bolnavi.

Share This Post