Imunizarea. Controversele vaccinurilor, de Stuart Blume, Ed. Prestige, 2023

O istorie fascinantă a vaccinării, o perspectivă asupra eforturilor și reușitelor sale, dar și asupra rezistenței întâmpinate de aceasta.

Într-un moment în care vaccinurile s-au dovedit vitale în pandemia de COVID-19, lucrarea argumentează că globalizarea și provocările din asistența medicală au erodat încrederea în instituțiile care produc și furnizează vaccinuri de mai bine de treizeci de ani.

Volumul povestește istoria imunizării, de la munca primilor pionieri, cum ar fi Louis Pasteur și Robert Koch, la eradicarea variolei în 1980, și până la introducerea recentă a noilor tipuri de vaccinuri. Ea vorbește despre provocările autorităților de sănătate publică și sugerează ce pot face acestea pentru a restabili încrederea populației în vaccinuri. Iată de ce, lucrarea se adresează mai ales experților în sănătate publică și celor implicați în procesul vaccinării. Dar ea este și o lectură obligatorie pentru mediul academic și pentru publicul agențiilor internaționale de sănătate.

Autorul, Stuart Blume, D.Phil., este profesor emerit de studii în știință și tehnologie la Universitatea din Amsterdam. Educat la Universitatea din Oxford, a lucrat anterior la Universitatea din Sussex, la London School of Economics și la Whitehall din  Marea Britanie.

Share This Post