Practical Diabetes Care for Healthcare Professionals (Îngrijirea practică a diabetului pentru profesioniștii din domeniul sănătății, ediția a doua), de Ludwig Sora, Ed. Elsevier Science Publishing Co., 2021

Acest ghid practic transpune cercetările și recomandările bazate pe dovezi în practica clinică de zi cu zi, cu scopul de a-i ajuta pe toți membrii echipei de asistență medicală să își gestioneze mai eficient pacienții diabetici.

Diabetul de tip 2 are multiple fațete, afectând viața de zi cu zi a unei persoane, familia și locul de muncă. Dincolo de impactul obișnuit asupra sănătății, diabetul poate aduce și poveri psihologice semnificative. O îngrijire reușită înseamnă îngrijirea persoanei în ansamblul ei, ceea ce poate fi descurajant pentru un singur furnizor de servicii medicale. Evaluarea completă a persoanelor cu diabet trebuie să includă o analiză a medicamentelor pentru diabet, a nivelului de glucoză din sânge, a aportului nutrițional, a activității fizice și a stresului. De asemenea, este importantă o analiză a posibilelor complicații micro și macrovasculare.

Autorul este profesor de endocrinologie și metabolism Facultatea de Științe ale Sănătății Max Rady College of Medicine University of Manitoba, Winnipeg, Canada.

Share This Post