Timp aprox. de lectură: 5 minute
Zilele și săptămânile internaționale sunt în realitate prilejuri de a educa publicul cu privire la teme importante, de a mobiliza voința politică și resursele pentru a aborda probleme cu impact global și de a sărbători și consolida realizările din respectivul domeniu.
Probabil că nu este nevoie de multe argumente pentru a justifica de ce tema diabetului este una importantă. Este de ajuns să reamintim că 1 din 10 adulți din întreaga lume suferă de diabet. Sau că peste 90% dintre ei au diabet de tip 2. Dar și că aproape jumătate dintre ei nu sunt încă diagnosticați.
În plus, pe lângă programele și resursele pe care le pot mobiliza sistemele de sănătate pentru a gestiona această provocare, a conștientiza ce putem face fiecare dintre noi pentru a preveni sau întârzia declanșarea bolii prin adoptarea unor comportamente sănătoase este extrem de util. Și putem face acest lucru cunoscându-ne riscul și ce putem face pentru a preveni, a diagnostica în stadii incipiente și a apela la tratament la timp.
Pentru a afla care este riscul de diabet de tip 2 putem folosi un instrument dezvoltat de International Diabetes Federation (Federația Internațională de Diabet), pe care-l puteți găsi la acest link: IDF’s online risk assessment tool.
Pe de altă parte, înțelegerea diabetului este primul pas spre gestionarea și prevenirea acestuia.
Tocmai de aceea, Școala de diabet a Federației Internaționale de Diabet a dezvoltat o nouă platformă educațională online pentru a ajuta persoanele cu diabet și pe cei care le îngrijesc să ia decizii în cunoștință de cauză cu privire la boala lor.
Cursurile, cu durate de la 10-30 de minute fiecare, sunt disponibile în engleză, spaniolă și franceză la acest link: IDF School of Diabetes (understandingdiabetes.org).
Ele se adresează persoanelor care au boala sau celor care le îngrijesc și tratează într-o manieră simplă subiecte precum:
- Introducerea în diabet, un foarte scurt curs care explică ce este diabetul, prezintă principalele tipuri de diabet și explorează semnele de avertizare și factorii de risc, punând accentul în special pe diabetul de tip 2, o afecțiune cronică, de lungă durată, care afectează modul în care organismul transformă alimentele în energie.
- Elemente de bază privind controlul glucozei în sânge, un modul în care învățăm cum să ne menținem nivelul de zahăr din sânge în intervalul țintă cât mai mult posibil pentru a preveni sau întârzia problemele grave de sănătate pe termen lung. Menținerea în intervalul țintă poate contribui, de asemenea, la îmbunătățirea energiei și a stării de spirit. Găsim și răspunsuri la întrebări frecvente despre glicemia persoanelor cu diabet zaharat.
- Insulina și cum să o folosim în siguranță, un modul care ne învață ce este insulina și de ce persoanele care suferă de diabet de tip 1 și unele persoane care suferă de diabet de tip 2 și de diabet gestațional trebuie să o ia. Vom afla, de asemenea, despre potențialele efecte secundare ale insulinei și ce trebuie să facem în cazul în care ne confruntăm cu oricare dintre aceste efecte secundare. De asemenea, cursul prezintă și modul în care putem lua insulina în siguranță.
- Diabetul de tip 2 și inima este un modul care explorează impactul diabetului asupra sănătății inimii, concentrându-se pe modul în care nivelurile ridicate de glucoză pot afecta vasele de sânge și pot duce la probleme cardiace. Vom învăța despre gestionarea eficientă a diabetului, cu accent pe markerii cheie de sănătate, cum ar fi A1c, tensiunea arterială și colesterolul. Cursul oferă, de asemenea, sfaturi practice cu privire la modificările stilului de viață, la dietă și la medicație, pentru a ne ajuta să ne menținem o stare de sănătate bună și o inimă sănătoasă în timp ce trăim cu diabet.
De ce este importantă educarea tuturor?
Este important ca persoanele cu risc de diabet de tip 2 să își cunoască riscul și să știe ce trebuie să facă pentru a sprijini prevenirea, diagnosticarea precoce și tratamentul în timp util. Pentru persoanele care trăiesc cu diabet, conștientizarea și accesul la informații corecte și la cele mai bune medicamente și instrumente disponibile pentru a sprijini autoîngrijirea sunt vitale pentru a întârzia sau a preveni complicațiile.
Nu în ultimul rând, în cazul profesioniștilor din domeniul asistenței medicale, este necesar accesul la o formare și la resurse suficiente pentru a depista din timp complicațiile și a oferi cea mai bună îngrijire posibilă.
La fel de important este și faptul că, în multe cazuri, diabetul de tip 2 și complicațiile sale pot fi întârziate sau prevenite prin adoptarea și menținerea unor obiceiuri sănătoase pe care le învățăm la timp. Și reversul medaliei este acela că, atunci când nu este depistat și tratat la timp, diabetul poate duce la complicații grave și potențial amenințătoare de viață.
Câteva detalii despre Ziua Mondială a Diabetului: a fost creată în 1991 de către Federația Internațională de Diabet și Organizația Mondială a Sănătății ca răspuns la preocupările legate de amenințarea tot mai mare pe care o reprezintă diabetul pentru sănătate. Ea a devenit o zi oficială a Națiunilor Unite în 2006, odată cu adoptarea Rezoluției 61/225 a Națiunilor Unite, și este marcată în fiecare an la 14 noiembrie, ziua de naștere a lui Sir Frederick Banting, care a descoperit insulina împreună cu Charles Best în 1922.
Practic este cea mai mare campanie de conștientizare a diabetului din lume, ajungând la o audiență globală de peste 1 miliard de persoane din peste 160 de țări. Campania atrage atenția asupra unor probleme de importanță capitală pentru lumea diabetului și menține diabetul în centrul atenției publice și politice.
În fiecare an, campania de Ziua Mondială a Diabetului se concentrează pe o temă dedicată, care se desfășoară timp de unul sau mai mulți ani. Tema din perioada 2021-23 este Accesul la îngrijirea diabetului.
Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent
Surse de documentare: