Opțiunile de tratament pentru obezitate demonstrate științific.

Timp aprox. de lectură: 5 minute

După cum aminteam în numărul precedent, atunci când aveți obiceiuri sănătoase, rămâneți activi și reduceți aportul de alimente ultraprocesate, pierderea de grăsime tinde să urmeze ca efect secundar natural și puteți menține o greutate optimă. Însă ce să facețiîn cazul în care sunteți în situația de a vă gestiona o greutate crescută, sau de a trata obezitatea?

În acest caz, este important de precizat că fiecare tratament pentru obezitate funcționează într-un mod diferit și poate fi făcut singur sau combinat cu alte tratamente. Cu sprijinul profesioniștilor în îngrijirea obezității, puteți găsi un tratament pentru obezitate și puteți crea un plan de îngrijire a obezității special pentru dumneavoastră. Acest lucru este recomandat și pentru că unele opțiuni de tratament al obezității pot provoca efecte secundare. De aceea informații precum cele amintite mai jos nu trebuie interpretate ca fiind sfaturi sau recomandări de tratament individual. Ele sunt utile pentru informare și ghidare, dar întotdeauna trebuie validate cu medicul dumneavoastră, care poate oferi sfaturi de tratament aplicabile într-o situație anume.

Obezitatea este o boală complexă, cu multe cauze. Profesorul Arya Sharma, clinician și director științific al Obesity Canada, specializat în tratarea obezității în ultimii 20 de ani, spune că „Nu există o singură strategie de management care să funcționeze pentru toți pacienții. Orice plan de management de succes implică strategii de adaptare pe termen lung care îi ajută pe pacienți să își reducă greutatea corporală și să prevină eșecurile„.

Așadar, doar împreună cu medicul dumneavoastră puteți construi un plan individual potrivit. Și totuși, care sunt opțiunile de tratament, dovedite științific, pentru gestionarea greutății?

Opțiunea de tratament nr 1: Tranziția către un mod mai sănătos de a mânca

Primul pas este săuitați de dieta miraculoasă ca tratament pentru obezitate. Când vine vorba despre gestionarea greutății și a obezității, schimbarea modului în care mâncați înseamnă mai mult decât a mânca mai puține calorii.

Specialistul cu care veți discuta va lua în considerare modul în care mâncați atunci când vă va ajuta să creați împreună planul de îngrijire a obezității sau greutății dumneavoastră. Unele dintre lucrurile pe care le puteți analiza împreună includ:

  1. Timpul. Există un anumit moment al zilei în care sunteți cel mai expus riscului de a mânca în exces sau de a consuma alimente nesănătoase?
  2. Locul. Unde mâncați în mod normal?
  3. Emoțiile. Mâncați în exces sau mâncați alimente nesănătoase atunci când vă simțiți într-un anumit fel? De exemplu, când vă simțiți obosit, stresat sau trist?
  4. Senzația de sațietate. Cum resimțiți senzația de sațietate după o masă?

Aceste întrebări oferă indicii despre ceea ce vă face să luați în greutate sau vă împiedică să slăbiți. Medicul dumneavoastră vă poate ajuta apoi să treceți la moduri mai sănătoase de a mânca și de a avea o relație mai sănătoasă cu mâncarea. Acestea includ tehnicile pentru o alimentație conștientă:

  1. Așezați-vă la masă: Fiți atenți la mâncare și bucurați-vă de experiență.
  2. Evitați distragerile în timp ce mâncați: Nu porniți televizorul, laptopul sau telefonul.
  3. Mâncați lent: Luați-vă timp să mestecați și să savurați mâncarea. Această tehnică ajută la pierderea în greutate, deoarece oferă creierului dumneavoastră suficient timp pentru a recunoaște semnalele că este sătul, ceea ce poate ajuta la prevenirea supraalimentării.
  4. Făcând alegeri alimentare ponderate: Alegeți alimente care sunt pline de nutrienți hrănitori și cele care vă vor satisface foamea timp de ore, mai degrabă decât doar câteva minute.

Opțiunea de tratament nr 2: Mai multă activitate fizică

Mai multă mișcare înseamnă și mai multă energie folosită, ceea ce este o altă opțiune de tratament pentru obezitate. Indiferent dacă are sau nu ca rezultat pierderea în greutate, activitatea fizică poate îmbunătăți, de asemenea, multe aspecte ale sănătății dumneavoastră, precum îmbunătățirea factorilor de risc cardio-metabolic.

Începeți prin a adăuga un pic de mișcare suplimentară în viața dvs. de zi cu zi. Dacă stați mult pe scaun în timpul zilei, ridicați-vă în picioare și mișcați-vă timp de câteva minute la fiecare oră. La fel și mersul pe jos până la magazine sau urcatul scărilor. Chiar și lucrurile mărunte pot însemna mult. Obiectivul este de a avea 150 de minute de activitate fizică conștientă pe săptămână. Puteți să vă îndreptați spre acest obiectiv prin adăugarea treptată de noi activități și rutine în planul dumneavoastră de îngrijire a obezității.

Un studiu (7) a constatat că urmărirea consecventă a activității fizice a ajutat la pierderea în greutate. Chiar și un dispozitiv simplu precum un pedometru poate fi un instrument util pentru pierderea în greutate.

Opțiunea de tratament nr 3: Terapie comportamentală

Terapia comportamentală este o opțiune de tratament al obezității care ia în considerare conexiunea corp-minte, prin programe care îi ajută pe pacienți să își atingă obiectivele comportamentale de sănătate.

Practic, terapeuții comportamentali lucrează cu aspectele psihologice ale gestionării greutății. Ei vă pot ajuta să identificați tiparele din gândurile, emoțiile și comportamentul dumneavoastră care vă fac să mâncați mai mult și să vă îngrășați. Mâncatul de porții mari, gustările frecvente și/sau mâncatul sau băutul atunci când nu vă este foame sunt doar câteva dintre tiparele pe care le puteți avea în legătură cu mâncarea. Terapia comportamentală se concentrează pe abilitarea persoanelor care trăiesc cu obezitate să facă schimbări durabile care să le îmbunătățească sănătatea, precum și să le promoveze stima de sine și încrederea în sine. Făcând acest lucru vă poate ajuta să vă gestionați greutatea pe termen lung, să vă îmbunătățiți starea de sănătate și calitatea vieții.

Opțiunea de tratament nr 4: Dietă cu consum redus de energie

Dieta cu consum redus de energie sunt produse cu conținut caloric controlat care conțin nutrienți esențiali, vitamine și minerale. De obicei, sunt bogate în proteine și sărace în grăsimi și carbohidrați. Ea înlocuiește una sau mai multe dintre mesele zilnice cu alimente sau formule care furnizează un anumit număr de calorii (de exemplu, între 800 și 1200 de calorii pe zi). Ea poate face parte dintr-un plan de îngrijire a obezității supravegheat clinic.

Opțiunea de tratament nr 5: Tratament anti-obezitate

Medicamentele anti-obezitate sunt opțiuni de tratament pentru obezitate care pot acționa asupra proceselor biologice care afectează apetitul. Ele pot avea moduri de acțiune diferite. Unele medicamente anti-obezitate ajută la reglarea apetitului și a poftei de mâncare. Ele vă ajută să mâncați mai puțin și vă facilitează schimbarea stilului de viață. Alte tratamente pot ajuta la prevenirea recidivei privind îngrășarea. Ele acționează asupra modului în care organismul dumneavoastră răspunde atunci când gestionați greutatea, cum ar fi senzația constantă de foame. Alte medicamente vă ajută să gestionați greutatea prin modificarea modului în care organismul dumneavoastră absoarbe alimentele. De exemplu, scad cantitatea de grăsime care este absorbită de corpul dumneavoastră.

Opțiunea de tratament nr 6: Chirurgia batriatrică

Bypassul gastric și alte intervenții chirurgicale pentru pierderea în greutate – cunoscute sub denumirea comună de chirurgie bariatrică – implică modificări ale sistemului digestiv pentru a vă ajuta să pierdeți în greutate. Chirurgia bariatrică este un tratament împotriva obezității care poate reduce apetitul și cantitatea de alimente pe care o puteți mânca confortabil la o masă. S-a demonstrat că acestea schimbă metabolismul și hormonii organismului, ambele jucând un rol important în modul în care este reglată greutatea dumneavoastră. De exemplu, modificările hormonale rezultate în urma operației bariatrice acționează pentru a preveni recidiva privind îngrășarea. 

Acestea sunt câteva opțiuni de tratament pentru obezitate pe care medicii le au în general în instrumentarul lor. Însă doar medicul dumneavoastră vă poate ajuta să luați în considerare acele opțiuni care funcționează în situația dumneavoastră, pentru a crea un plan personalizat de îngrijire a obezității. Însă nici acesta nu poate prezice cum veți răspunde la diferitele tratamente pe care le recomandă. Suntem cu toții diferiți și asta înseamnă că și răspunsul nostru la tratamente va fi foarte diferit.

De aceea, pe parcurs, medicul vă poate ajusta planul de îngrijire a obezității în funcție de răspunsul organismului dumneavoastră și de nevoile dumneavoastră de sănătate.

Găsirea unor furnizori de servicii de îngrijire a obezității care sunt pregătiți să vă ajute este primul pas pe acest drum. Iar dacă nu sunteți sigur cum să începeți o conversație despre gestionarea greutății și un tratament pentru obezitate cu medicul dumneavoastră, acest ghid vă poate oferi câteva sfaturi despre cum să faceți acest lucru.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. Manage weight: 6 scientifically-proven obesity treatment options (truthaboutweight.global) (inclusive sursea foto)
  2. Behavior Modification Ideas for Weight Management | UCSF Health
  3. Losing Weight | Healthy Weight, Nutrition, and Physical Activity | CDC
  4. Treatment for Overweight & Obesity – NIDDK (nih.gov)
  5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/bmi-not-red-meat-may-directly-contribute-to-inflammation
  6. How to lose weight fast: 9 scientific ways to drop fat (medicalnewstoday.com)
  7. Adherent Use of Digital Health Trackers Is Associated with Weight Loss | PLOS ONE
Share This Post