10 abordări psihoterapeutice ale depresiei, de Dietmar Stienmerling, Ed. Trei, 2011

Deși lucrarea este mai veche, ea își păstrează actualitatea, într-o perioadă în care bolile depresive au devenit atât de populare.

Nu există o altă tulburare psihică atât de răspândită, care să afecteze toate mediile sociale și grupele de vârstă, în egală măsură bărbații și femeile, fiind de asemenea, în continuă creștere. Depresia nu este drama în sine, ci semnalul de alarmă pentru rezolvarea dramei. 

Descrierea celor zece modele de tulburări nevrotice ar putea sugera concluzia că putem pur și simplu include orice pacient care are o depresie nevrotică într-o categorie de diagnostic. Dar, din păcate, nu este așa. De obicei, la fiecare pacient se descoperă 2–3 variante dintre cele zece posibile, însă adesea se formează un centru de greutate. Unul dintre aceste modele se impune in prim-plan și decide dinamica psihică. Exista și cazuri, mai rare, în care este evidentă numai o tematică.  Terapeuții trebuie să atingă, pentru întocmirea unui plan de tratament folositor, cele mai importante arii ale tulburării și să intervină aici pe măsura centrului de greutate. – Dietmar Stiemerling (psiholog, psihoterapeut de cuplu si psihanalist).

Share This Post