Ziua Mondială a Cancerului (4 februarie) și Ziua internațională a cancerului la copii (15 februarie) – două evenimente importante ale lunii

Timp aprox. de lectură: 6 minute

Acestea sunt momente care au scopul de a aduce în atenție subiectul, a arăta care sunt soluțiile și a uni profesioniștii, autoritățile publice și populația lumii în lupta împotriva cancerului, pentru a preveni această boală și pentru a salva milioane de vieți.

În ceea ce privește cancerul, la populația generală, datele Organizației Mondiale a Sănătății vorbesc, pentru anul 2022, despre 20 de milioane de cazuri noi de cancer cu tumori solide și tumori hematologice și 9,7 milioane de decese.  Tot aceste date ne spun că circa 1 din 5 persoane dezvoltă cancer de-a lungul vieții, iar circa 1 din 9 bărbați și 1 din 12 femei mor din cauza bolii. La nivel mondial, cancerul pulmonar este considerat cel mai frecvent, cu 2,5 milioane de cazuri noi (12,4% din totalul cazurilor noi). Cancerul de sân la femei se clasează pe locul al doilea (2,3 milioane de cazuri- 11,6%), urmat de cancerul colorectal (1,9 milioane de cazuri – 9,6%), cancerul de prostată (1,5 milioane de cazuri-7,3%) și cancerul de stomac (970.000 de cazuri- 4,9%). La femei, principala cauză de deces este cancerul de sân, iar la bărbați- cancerul pulmonar. 

Pe de altă parte, potrivit datelor International Agency for Research on Cancer, în fiecare an, în Europa, 35.000 de copii și tineri sunt diagnosticați cu cancer, o boală rară care pune în pericol viața. Este prima cauză de deces prin boală la copiii mai mari de 1 an, cu peste 6.000 de vieți pierdute anual. În plus există peste 500.000 de supraviețuitori ai cancerului în copilărie, două treimi dintre aceștia având efecte adverse pe termen lung.

De aceea, povara cancerului la copii a primit recunoaștere pe agenda politică a Uniunii Europene (UE). În ultimii cinci ani, UE a introdus inițiative cruciale pentru cancerul la copii, de exemplu Planul european de combatere a cancerului și Misiunea UE de combatere a cancerului, prin care se demonstrează angajamentul politic în a lua măsuri concrete.

În ceea ce privește situația din România, o serie de date au fost prezentate în cadrul unui eveniment care a avut loc pe 5 februarie 2024, la Palatul Parlamentului. Acțiunea a fost co-organizată de Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională și Comisia pentru sănătate, ambele din Senatul României, și de European Cancer Organization.

Datele prezentate de dr. Valeria Herdea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), au indicat că peste 204.700 români, reprezentând 1% din populație, sunt pacienți oncologici, incluși în Programul național de oncologie. Cu acest prilej s-a amintit și faptul că programul național de oncologie are 6 subprograme: tratament medicamentos, reconstrucție mamară după afecțiuni oncologice prin endoprotezare, monitorizare a afecțiunilor hematologice maligne, radioterapie, diagnostic genetic al tumorilor solide maligne și testare genetică.

Datele Institutului Național de Sănătate Publică (din 2020) arată că au fost înregistrate 3.478 de decese din cauza tumorii maligne a sânului la femei, reprezentând o rată de mortalitate de 30,7 la un milion de femei din România. Rata de mortalitate în cancerul de sân este de 7% din numărul total de decese din motive oncologice, a punctat și senatorul Nicoleta Pauliuc, președinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, membru al Comisiei pentru sănătate, în cadrul acestei dezbateri dedicată Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului.

O analiză comparativă interesantă a scos la iveală carențele legate de comportamentele de prevenție din România. Astfel, procentul femeilor care nu au făcut niciodată screening pentru cancerul de sân este de 70 de ori mai mare în România decât în Finlanda, a afirmat prof. dr. Csaba Laszlo Degi, președinte al European Cancer Organisation (ECO). În ceea ce privește screeningul pentru cancerul cervical şi colorectal, România se situează mult sub media Uniunii Europene. 

Dacă ne uităm la soluțiile pe care le avem la îndemână pentru a fi mai pregătiți în lupta cu cancerul și a limita numărul de victime, Planul european de combatere a cancerului arată că va sprijini eforturile statelor membre de a extinde programul de rutină de vaccinare împotriva HPV (papilomavirusurilor umane) a fetelor și a băieților – în vederea eliminării cancerului de col uterin și a altor tipuri de cancer cauzate de HPV. Obiectivul este de a vaccina cel puțin 90% din populația țintă de fete din UE și de a crește semnificativ vaccinarea băieților până în 2030.

În plus, Planul european de combatere a cancerului are în vedere și acțiuni de îmbunătățire a cunoștințelor generale privind sănătatea legate de riscul de cancer, crearea unei „Generații fără tutun”, inclusiv prin revizuirea legislației în domeniu, măsuri pentru reducerea consumului excesiv și periculos de produse din alcool,  abordarea dietelor nesănătoase, a obezității și a problemelor fizice, a inactivității prin reducerea contaminanților cancerigeni din alimente, abordarea obezității infantile și revizuirea programului UE din școli de încurajare a consumului de fructe, legume și lapte.

Deși toate aceste măsuri la care se uită autoritățile europene și naționale sau profesioniștii sunt importante, pentru că dau cadrul de acțiune, depinde de fiecare dintre noi cum le punem în practică, în fiecare zi. Și dacă cancerul este o temă care ne sperie, tot de fiecare dintre noi depinde să ne facem propriul plan de combatere a cancerului, în funcție de vârsta, istoricul familial și riscurile la care suntem expuși și să facem pași concreți, în fiecare zi, pentru a-l preveni sau a-l identifica cât mai devreme.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. Focused Topic Networks (europeancancer.org), inclusive sursa foto
  2. International Agency for Research on Cancer. Cancer Today 2018. https://gco.iarc.fr/today/home
  3. SIOP Europe, „SIOP Europe Strategic Plan Update (2021-2026): A European Cancer Plan for Children and Adolescents”, October 2021, https://siope.eu/media/documents/siop-europes-strategic-plan-update-2021-2026.pdf
  4. eu_cancer-plan_en_0.pdf (europa.eu)
  5. International Childhood Cancer Day | SIOP (siop-online.org)
  6. World Cancer Day 2024 | Children with Cancer UK
  7. ICCD Campaign 2024-2026 — Childhood Cancer International
Share This Post