Depresia sezonieră: cauzele tulburării afective sezoniere și cum să le faceți față

Timp aprox. de lectură: 10 minute

Tulburarea afectivă sezonieră (care, în țările anglofone, este cunoscută sub prescurtarea ”SAD”), este un tip de depresie. Aceasta apare în anumite anotimpuri ale anului – cel mai adesea toamna sau iarna, dar poate apărea și primăvara sau vara.

Dacă observați schimbări semnificative în starea dumneavoastră de spirit în anumite perioade ale anului, ați putea suferi de tulburare afectivă sezonieră. În cele ce urmează am căutat și redat o serie de răspunsuri la cele mai importante întrebări pe care le puteți avea despre această afecțiune.

Toamna și iarna se crede că zilele mai scurte și reducerea luminii naturale pot declanșa o schimbare chimică în creier care duce la simptome de depresie. Această tulburare poate afecta până la 10 la sută dintre persoanele din Statele Unite, în funcție de locul în care locuiesc. Iar fenomenul apare și în țările nordice. Aici, un studiu recent a estimat că aproximativ 6,5% dintre locuitori au fost diagnosticați cu versiunea mai severă a SAD, cu o diferență semnificativă între bărbați (3,9%) și femei (8,6%).

Terapia prin lumină și antidepresivele pot ajuta la tratarea SAD în sezonul toamnă-iarnă.

Dar ce este mai exact tulburarea afectivă sezonieră?

„O mare concepție greșită despre SAD este că este doar „tristețea iernii””, a declarat Kelly Rohan, profesor de științe psihologice și psiholog clinician la Universitatea din Vermont, SUA. Atunci când zilele devin mai gri și mai reci, iar sărbătorile sunt la tot pasul, nu este neobișnuit să experimentezi sentimente temporare de stare de rău, oboseală sau stres. Dar tulburarea afectivă sezonieră este mult mai gravă – o formă de depresie clinică, a spus Kelly Rohan – cu simptome care pot dura mai mult timp și care apar și dispar odată cu anotimpurile.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală din SUA, este posibil să suferiți de tulburare afectivă sezonieră dacă aveți anumite simptome care debutează și persistă în anumite luni din an și care apar timp de cel puțin doi ani consecutivi. Acestea pot include sentimente aproape constante și zilnice de depresie, pierderea interesului pentru activitățile care obișnuiau să vă placă, modificări ale poftei de mâncare sau ale greutății, letargie și energie scăzută, probleme în programul de somn sau somn prelungit în timpul zilei, sau chiar gânduri de moarte sau sinucidere.

Cele mai multe persoane care suferă de tulburare afectivă sezonieră au SAD (sau depresie de iarnă) în care simptomele încep la sfârșitul toamnei sau la începutul iernii și dispar în timpul primăverii și verii. Dar SAD poate să apară și în timpul lunilor de primăvară și de vară, numită SAD de vară (sau depresie de vară).

Tulburarea afectivă sezonieră este mult mai frecventă la femei decât la bărbați și la cei care trăiesc în regiunile nordice, decât la cei care trăiesc în regiunile sudice. De asemenea, uneori poate fi transmisă în familie. SAD începe de obicei la vârsta adultă, iar riscul crește odată cu vârsta. Este însă rar la persoanele sub 20 de ani.

Care sunt cauzele tulburării afective sezoniere?

Pentru cei afectați de SAD de iarnă, zilele mai scurte și mai întunecate sunt cele care declanșează simptomele depresive, a spus doctor Kelly Rohan. Dar experții nu știu exact de ce se întâmplă acest lucru.

Principala teorie are legătură cu o schimbare a ceasului biologic. În mod normal, organismul produce melatonină noaptea, care ajută la activarea somnului. Atunci când nivelurile de melatonină scad pe măsură ce se apropie răsăritul soarelui, acest lucru ajută oamenii să se trezească. Însă, dacă suferiți de SAD de iarnă, melatonina atinge vârful mai târziu și persistă mai mult timp până dimineața, ceea ce face mai dificilă trezirea și vă lasă obosiți și amețiți. Deoarece nu atingeți vârful de veghe decât mai târziu în timpul zilei, este mai greu să adormiți odată ce vine seara – iar aceasta perpetuează un ciclu de insomnie, somn inadecvat și oboseală și exacerbează simptomele depresive.

Există, de asemenea, unele dovezi că anticiparea negativă a stărilor din zilele mai scurte se poate combina cu efectele biologice pentru a genera o profeție care se împlinește. Este vorba despre gânduri precum: „Nu funcționez bine iarna” sau „Voi începe să mă simt rău în curând”, adaugă și Kathryn Roecklein, profesor asociat de psihologie la Universitatea din Pittsburgh, SUA.

Cât durează cele două tipuri de depresie sezonieră?

În depresia care apare toamna, numită și „depresia de iarnă”, simptomele încep la sfârșitul toamnei până la începutul iernii și se atenuează în timpul lunilor de vară.

Cea de-a doua debuteză primăvara și este numită și „depresia de vară”. Simptomele depresiei încep la sfârșitul primăverii și durează până la începutul verii. Acest tip este mult mai puțin frecvent.

Care sunt simptomele depresiei sezoniere?

Cele mai frecvente simptome sunt: 1. somnolență crescută, inclusiv diurnă; 2. pierderea interesului și a plăcerii pentru activitățile care te bucurau anterior; 3. retragere socială și sensibilitate crescută la respingere; 4. iritabilitate și anxietate; 5. sentimente de vinovăție și lipsă de speranță; 6. oboseală sau nivel scăzut de energie; 7. scăderea apetitului sexual; 8. scăderea capacității de concentrare; 9. dificultăți de gândire clară; 10. apetitul crescut, în special pentru dulciuri și carbohidrați; 11. creșterea în greutate; 12. probleme fizice, cum ar fi durerile de cap.

În timp ce acest lucru poate varia de la o persoană la alta, simptomele pot persista pentru o perioadă destul de lungă – până la cinci luni pentru unii, a declarat Dr. Lily Yan, profesor de psihologie și neuroștiință la Michigan State University, SUA.

Majoritatea persoanelor care au SAD de iarnă vor începe să observe simptomele între octombrie și noiembrie, a spus doctor Kelly Rohan. Evenimentele de viață stresante, cum ar fi instabilitatea la locul de muncă sau doliul după o persoană apropiată, ar putea, de asemenea, să declanșeze episoadele depresive mai devreme decât de obicei.

Însă, cele mai severe simptome tind să apară în ianuarie și februarie, a spus Dr. Yan. Unii experți cred că acest lucru se întâmplă din cauza efectelor acumulate ale SAD de-a lungul timpului, a spus ea. Cu cât aveți simptome mai mult timp, cu atât starea este mai rea. Dar oamenii au tendința de a începe să se simtă mai bine odată cu venirea primăverii și începutul verii.

Simptomele de SAD de vară, care este mult mai puțin frecventă, tind să înceapă primăvara și să se încheie la începutul toamnei.

Deoarece ele pot semăna cu alte afecțiuni de sănătate mintală, trebuie să consultați un furnizor de asistență medicală pentru un diagnostic.

Cum se diagnostichează depresia sezonieră?

Depresia apare adesea împreună cu alte afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă sau cancerul. De asemenea, se poate combina și cu alte tulburări, cum ar fi tulburarea de consum de substanțe sau anxietatea. Din aceste motive, diagnosticarea și tratamentul precoce sunt esențiale pentru recuperare.

Un diagnostic de SAD poate fi pus după un examen minuțios de sănătate mintală și o anamneză medicală efectuată de un psihiatru sau de un alt profesionist în domeniul sănătății mintale.

Cum se tratează depresia sezonieră?

Vestea bună, spun experții, este că există mai multe modalități susținute de dovezi pentru a găsi ușurare.

Tratamentele pentru „depresia de iarnă” și „depresia de vară” diferă adesea și pot include oricare dintre următoarele sau o combinație a acestora:

  1. Expunerea la lumina soarelui. Petrecerea timpului afară sau lângă o fereastră poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
  2. Terapia cu lumină. În cazul în care nu este posibilă creșterea luminii solare, expunerea la o lumină specială pentru o anumită perioadă de timp în fiecare zi poate ajuta.

Acest lucru ar trebui să vă stimuleze organismul să producă hormonii potriviți pentru a vă crește starea de veghe și vigilență pentru a vă ajuta să treceți peste zi. Doar asigurați-vă că îl folosiți în mod corespunzător. Dacă nu îl folosiți suficient de devreme, s-ar putea să nu funcționeze; iar dacă îl folosiți prea târziu în timpul zilei, ar putea exacerba insomnia, a spus Dr. Rohan. Majoritatea experților recomandă utilizarea lămpilor de terapie cu lumină înainte de ora 8 dimineața.

  • Psihoterapie. Terapia cognitiv-comportamentală sau interpersonală ajută la schimbarea opiniilor distorsionate pe care le puteți avea despre dumneavoastră și despre mediul din jurul dumneavoastră. Vă poate ajuta să vă îmbunătățiți abilitățile de relaționare interpersonală și să identificați lucrurile care vă provoacă stres, precum și modul de a le gestiona.
  • Antidepresive. Aceste medicamente eliberate pe bază de rețetă pot ajuta la corectarea dezechilibrului chimic care poate duce la SAD.

O plimbare în aer liber

Simpla ieșire în aer liber poate, de asemenea, să vă ajute să vă îmbunătățiți starea de spirit, a spus Dr. Lily Yan. Chiar dacă pare un pic gri, calitatea luminii într-o dimineață de iarnă va fi mai bună decât cea pe care o puteți obține în casă. Iar o excursie vă va stimula cel mai probabil și sănătatea mintală, a adăugat ea.

Mixarea activităților preferate din timpul verii cu activități similare din timpul iernii poate „aduce un sentiment de plăcere în viață”, a spus Dr. Rohan. Dacă activitatea dvs. preferată de vară este să leneviți pe malul unui lac, a spus ea, puteți face în continuare o alternativă la aceasta – poate vă plimbați, sau încercați să patinați sau să vă dați cu sania. „Este posibil să fie nevoie de puțină creativitate „, a spus ea, dar vă va ajuta să găsiți o modalitate de a vă adapta mai bine la acest sezon.

În concluzie, merită reținut că depresia este diferită de sentimentul de tristețe sau de nefericire. Ea nu este un semn de slăbiciune personală sau o stare care poate fi dorită sau îndepărtată. Când apare, cereți ajutor. Consultați un specialist cât mai curând posibil. Fără tratament, depresia poate dura săptămâni, luni sau ani, dar majoritatea oamenilor răspund bine la medicamente, terapie sau o combinație a celor două.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. Seasonal Affective Disorder | Johns Hopkins Medicine (inclusiv sursa foto)
  2. Surviving the Darkness: How to manage Seasonal Affective Disorder – Vogue Scandinavia
  3. https://www.nytimes.com/article/seasonal-depression-what-to-know.html
  4. https://www.nytimes.com/article/seasonal-depression-what-to-know.html
Share This Post